GeriBebek Sağlığı Bebeğin hareketlenme dönemleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebeğin hareketlenme dönemleri

Bebeğin hareketlenme dönemleri

Bebekler ne zaman oturmaya başlar?

Bebeklerde emme reflekslerin zayıf olmasının ciddi bir sorun olduğunu ve bebeğin en kısa sürede bir çocuk hekimine gösterilmesi gerektiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Bıçkıcı, “Bebeklerde ve 6 yaşına kadar olan çocuklarda ince motor, kaba motor, dil becerileri ve sosyal gelişimini değerlendirmek üzere çocuklara uygulanan Denver 2 Gelişim Testi gelişim geriliklerinde yol göstericidir.” diyor. Dr. Alper Bıçkıcı, hareketlenme ve oturma gelişimini anlatıyor.

[fotogaleri=93]

İlk 2 Ay

Başını hafif kaldırma yüze bakma sese, ışığa tepki gibi pasif hareketler vardır.

2 Aydan İtibaren

Odaklanma, görme keskinleşmiştir. Herhangi bir nesneyi 180 derece izler. Anneyi tanır, agulamaya başlar, sesli güler. Oturtulurken başını dik tutmaya başlar. Yine 2. Aydan itibaren ince motor hareketler gelişmeye başlar, çıngırağı kavrayabilir. Küçük nesneleri fark edebilir.

3 Aydan İtibaren

Bebekler 3 aylıktan itibaren anne kucağında yaklaşık 45 derece açıyla oturabilirler.

4 Aydan İtibaren

4 aylıktan itibaren ise destekli, arkasına yastık konarak oturmaya başlayabilir. Yapılan hataların bir tanesi bebeğin oturtulmasını 7-8. aya kadar geciktirmektir. Böylece oturtularak kuvvetlenmesi gereken sırt kasları zayıf kalır ve gelişimsel gerilik oluşturabilir.

6 Aydan İtibaren

6 aylık bir bebek 5 saniye kadar desteksiz oturabilir. Ama tam desteksiz oturma sürekli olarak 8. ayda başlar. 

False