GeriSağlık 20 Yaş Dişleriniz Gömülü Kalırsa?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

20 Yaş Dişleriniz Gömülü Kalırsa?

20 Yaş Dişleriniz Gömülü Kalırsa?

20 yaş dişlerinin çıkmaya başladığı andan itibaren sorunları bitmiyor.

20 yaş dişlerinin, çıkmaya başladığı andan itibaren sorunları bitmiyor. Kişiye göre farklılık gösteren sorunlardan biri de dişlerin damakta gömülü kalması. Diş Hekimi Erkut Akçalı, yüzeye çıkamamış ya da yarım çıkmış 20 yaş dişlerinin sorunlarını anlattı.

Teşhisin önemine dikkat çeken Akçalı, diş çekimi kararı verilirken düşünülmesi gereken her türlü alternatifin değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor.

20 Yaş Dişleri Ağızda Bırakılırsa Neler Olabilir

1. Eğer 20’lik diş için yeterli mesafe yoksa çıkabilmek için önündeki dişlere baskı yapar. Bu da ön dişlerde ciddi çarpıklık ve kötü görüntüye sebep olur.

2. Dişte enfeksiyon olması durumunda sürekli apse ve ağrı yaşanır.

3. 20 yaş dişleri bazı durumlarda çenenin o bölgesinde ciddi kemik erimeleri meydana getirerek çene kırıklarına bile sebep olabilir.

4. Bazen gömülü 20 yaş dişleri protez kullanımını etkiler. Gömülü dişlere kadar uzanan protezlerde ağrı ve ciddi ağız yaraları görülebilir.

5. Gömülü dişin etrafındaki folikül dene zarımsı kılıf kistik lezyona ve sonuçta ciddi büyüklükte kistlere sebep olabilir.

6. Odontojenik tümör de denebilen (ameloblastoma gibi) tümörler görülebilir.

7. Kulak ve baş ağrıları başta olmak üzere yüz ağrıları yaşanabilir. Ayrıca sebebi belirsiz ağrıların nedeni de bu dişler olabilir.

8. Zaman zaman ortodontik tedavilerin başarısını engelleyebilir veya ortodontik tedavisi sonrası dişlerde düzen bozukluklarına sebep olabilir.

Bu sebeplerden dolayı diş hekimine karar verme aşamasının kritik olduğunu dile getiren Akçalı, çok tecrübeli bir hekimin tercihe dilmesini tavsiye ediyor ve devam ediyor:

“12-16 yaş arasındaki herkes mutlaka diş hekimini ziyaret etmelidir. Bu hem yeni gelen daimi dişlerini görmek hem de 20 yaş dişlerinin durumunu kontrol etmek için gereklidir. Bu yaşlarda 20 yaş diş bölgesinde halı hazırda kök formasyonu daha oluşmadan çekim yapılırsa çok daha basit bir çekim olacaktır.”

False