Abhaz sofrasında ağırlandım

"Yıl 1980, yer San Francisco. Uzun bir yolculuktan sonra nihayet otelimize gelmiştik. Babam İngilizce bilmediğinden malum aklınıza gelecek tüm işlemler benim üzerimdeydi.

Tam odamdan çıkacaktım ki, babam yanıma geldi ve San Francisco’daki ünlü Bask (Kuzey İspanya’da bir bölge) lokantalarını sordurdu. Yaklaşık 7-8 adet Bask lokantası olduğunu öğrendik. Saat 19.00’da lokantalardan birine vardık. Sıcak bir mekandı ve biz vardığımızda içeride yaklaşık on kişi vardı. Yerimiz pek bir güzeldi.

Rahmetli babam aklındakini geciktirmeyi pek sevmeyen biriydi. Hemen lokanta sahibini sordu. Lokanta sahibi de çok geçmeden yanımıza geldi. Babamın sorularına tercümanlık yapıyordum. İlk sorusu bir Bask olarak hemen hemen her gece ne yedikleriydi. Yetmiş yaşlarındaki ihtiyar delikanlı İngilizce "mısır unu pastası" dedi.

Babam heyecanından "abısta mı" diye sordu. Yaşlı Bask "Aye abaska" diye cevap verdiğinde kulaklarıma inanamamıştım. Adam Baskça konuşmuştu. Babam da Abhazca "ayew abısta" demişti. Her ikisinin de söylediği "evet mısır unu pastası" anlamına geliyordu. O gece inanılmaz bir gece geçirmiştik. Cevizli tavuk, ısırganotlu sızbal, kurutulmuş et ve tabii ki peynir...

Lafı uzatmayalım, babam Abhazca, yaşlı Bask ise anadilini konuşmuştu ama anlaşmışlardı. Sonraki günlerde de babam onların misafiri oldu. Babam öyle demişti. Büyük dedelerim de. Abhazya bunun en güzel örneği. Her şey yok olur ama kültür asla!"

Rüya ve Tandoğan Arutanların evinde muhteşem Abhaz yemekleri yerken işte bu hikayeyi dinledim. Bugünkü Batı Kafkasya’da, Saçi’den Gürcistan’a kadar olan bölgede yaşayan Abhazların yaklaşık 6000 yıllık bir geçmişleri var.

Biz genellikle Kafkasyalılara Çerkez deriz. Ancak Çerkez, Abhaz, Ased, Çeker, İngus gibi halk topluluklarının kavimine verilen addır. Yani, günümüzün popüler söylemiyle, üst kimlik Çerkez, alt kimlik Abhaz. Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan Abhaz yemekleri kıvamı ve tadı hiç bozulmadan varlığını sürdürüyor. "Bıbırcıka" denilen ve abazotuyla yapılan yemekler, mısırunu, kişniş, ceviz ve yoğurt ağırlıklıydı. Rüya, kayınvalidesinden öğrendiği çerkez tavuğu, agududişi, harşil ve diğer yemeklerle bize unutulmaz bir ziyafet verdi.

Kıymalı Arap tavası

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

2 tatlı kaşığı bitkisel margarin

250 gr orta yağlı kıyma

2 adet orta boy kuru soğan

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 çay kaşığı kimyon

1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

2 tatlı kaşığı biber salçası

6 adet orta boy domates

2-3 adet sivri biber

15 diş sarmısak

Bitkisel margarin ve kıymayı orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak kıyma suyunu çekinceye kadar, en az 5-6 dakika kavurun. Üzerine incecik kıyılmış soğanı ekleyerek karıştırın. Tuz, karabiber, kimyon ve kırmızı pul biberi de serpip varsa acılı biber salçasını da kattıktan sonra sık sık karıştırarak 3-4 dakika daha kavurduktan sonra ocaktan alıp bir kenarda bekletin.

Diğer taraftan, yıkanmış domatesleri (isterseniz kabuklarını da soyabilirsiniz) kuşbaşı et formunda küp küp doğryın. Sivri biberleri ayıkladıktan sonra ince halkalar halinde dilimleyin. Ayıkladığınız sarmısakları da ortadan ikiye bölü. Domates, sarmısak ve sivri biberi kavrulan kıymalı harca ilave edip karıştırın. Tüm malzemeleri orta boy bir fırın tepsisine bastırarak yayın. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında hiç su eklemeden en az 25-30 dakika kadar pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servis yapın. İsterseniz, pilav, makarna, patates püresi ile birlikte de ikram edebilirsiniz.

Kremalı Lüksemburg pastası

10 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Malzeme listesi

6 adet yumurta

2 su bardağı tozşeker

150 gr bitkisel margarin

1 paket vanilya

1 paket kabartmatozu

2 su bardağı un

1 su bardağı soğuk süt

1 poşet toz kremşanti

Kreması için;

1 adet yumurta

8 yemek kaşığı tozşeker

2 yemek kaşığı dolusu mısır nişastası

1 yemek kaşığı dolusu un

4 su bardağı süt

200 gr beyaz çikolata

Kek hamurunu hazırlamak için, oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırın. Üzerine tozşekeri ekleyip mikserin yüksek devriyle 3-4 dakika kadar çırpın. Eritip ılıttığınız margarini ve vanilyayı da ilave ederek 1-2 dakika daha çırpın. Diğer taraftan, un ve kabartma tozunu da derin bir kapta karıştırıp tel süzgeçten geçirerek yumurtalı karışımın üzerine aktarın. Malzemeleri tel çırpacak ya da plastik spatula yardımıyla iyice karıştırın.

25-30 santim çapındaki kek kalıbını yumuşamış margarinle iyice yağlayın. Hazırladığınız boza kıvamlı hamuru kalıba aktarın. Keki, yaklaşık 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında kabarıncaya kadar, en az 4-5 dakika pişirip çıkarın ve soğumasını bekleyin. Keki enlemesine ikiye bölüp her iki parçayı da soğuk sütle ıslatın.

Kremayı hazırlamak için; 1 yumurta ve tozşekeri küçük bir tencereye aktarıp çatalla iyice çırpın. Üzerine un, nişasta ve sütü ilave edip kısık ateşte, sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Çok küçük parçalara ayırdığınız beyaz çikolatayı sıcak kremaya ekleyip eritin. Krema kaynamaya başlayınca ocaktan alın. Toz kremşanti ve bir su bardağı soğuk sütü derin bir kaba aktarıp katılaşıp kar gibi oluncaya kadar, 3-4 dakika çırpın.

Kremşantiyi ılık haldeki kremaya ilave edip mikser yardımıyla iyice karıştırın. Kremanın yarısını kekin bir parçasının üzerine sürün. Diğer kek parçasını üzerine yerleştirip kalan kremayı spatula yardımıyla pastanın her tarafına sürün. İsterseniz iki kek parçası arasına meyve de koyabilirsiniz. Pastanın üzerini meyve şekerlemeleriyle süsleyip servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları