5 soru 5 cevap

Kliniğimize başvuranlara, tahlillerde eksikliğini gözlemlediğimiz vitamin, mineral veya besin desteği önerilerinde bulunuruz. Çalışma arkadaşım Dr. Evren Altınel de ben de reçete yazarken merak edilen ilk şeyin yan etkiden önce kilo aldırıp aldırmayacağı olduğunu gözlemlediğimiz için bugünkü yazıyı bu sorulara ayırdık.

Haberin Devamı

B12 vitamini iştahımı açar mı

Bedenimizin üretemediği bu vitamini karaciğer, böbrek, et, tavuk, balık, kabuklu deniz ürünleri, süt ürünleri ve yumurta sarısından alırız. B12, midede bulunan bazı hücrelerin salgıladığı bir taşıyıcı protein (intrensek faktör) ile ince barsaklardan kalsiyum varlığında emilir.
B12 kullanımının kilo aldıracağı endişesi oldukça yaygındır. Oysa B grubu vitaminler, genel olarak metabolizmamızı uyaran, stresin olumsuz etkilerini azaltan sonuç olarak kilo vermeye yönelik katkıları olan vitaminlerdir.
15 bin kişi üzerinde yapılmış 10 yıl süren bir çalışmada B6 ve B12 vitaminlerini kullanan deneklerin kilo artışı yaşamadıkları, aksine kaybettikleri gözlenmiştir.
Ancak bu kişilerin sağlıklarına dikkat eden, dengeli beslenip düzenli aktivite yapan, vitamin destekleri kullanmayı ihmal etmeyen kişiler olabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır.

Haberin Devamı

Demir desteği alırsam kilom artar mı

Demir yetmezliği, özellikle kadınları ilgilendiren bir sağlık sorunudur.
Hâl böyle olunca destek tedavisi sırasında kilo alma kaygısı, bu konuda zaten daha duyarlı olan kadınları çok etkiler.
Yetişkin bir erkeğe 8-10 mg demir yeterken kadın için günlük gereksinim 15-20 mg’dır.
Demirin kilo aldıracağı endişesi yaygındır. Oysa demir destekleri kilo aldırmaz.
Eksik olan demirin yerine konması sonucu yakınmaların düzelmesinden kaynaklanan iyilik hali sayesinde dengeli beslenmeye başlayan kişiler olmaları gereken sağlıklı kiloyu korurlar.

Probiyotikler şişmanlatır mı

Finlandiyalı bilim adamları, obezlerin barsak florasına müdahale edilerek kilo yönetimine katkıda bulunulabileceği savını destekleyen sonuçlar elde etmişlerdir.
Halen üzerinde yoğun çalışmaların sürdürüldüğü bu konu, giderek yaşamı tehdit eden ciddi bir sağlık sorununa dönüşen obezite tedavi ve takibine destek olacaktır.
Probiyotik destekleri ile şişmanlamanın aksine barsaklarımızdaki “iyi huylu” bakterileri dolayısıyla bağışıklığımızı desteklemek, hastalıklardan korunmak, sağlıklı kalmak ve aktivite yapacak güce ve dirence sahip olmak mümkündür.

Haberin Devamı

D vitamini yağlandırır mı

Yağda eriyen ve depolanma özelliği olan D vitamininin kemikler üzerindeki etkisi tartışılmaz.
Kalsiyum ve fosfor emilimini kontrol eden, osteoporoz ve kırık riskini azaltan D vitaminidir.
Araştırmalar, D vitamininin kalp-damar hastalıkları riskini azalttığını, damarlarımızın esnekliğini koruduğunu ortaya koydu.
Eksikliğinde mutlaka dışarıdan desteklenmelidir. Ağız yolundan damla, kapsül veya ampul şeklinde kullanılan D vitamini ne iştah açar ne de kilo aldırır.

Omega-3 kapsülleri kaç kalori

Günlük Omega-3 tüketiminin 1-2 gram civarında olması tavsiye edilmektedir. Haftada 2-3 kez balık yemek, Omega-3 yönünden iyi bir beslenme alışkanlığıdır. Düzenli balık yemiyorsanız hazır Omega-3 desteklerinden yararlanabilirsiniz.
Bu desteklerde EPA/DHA miktarları 390/260 mg civarındadır. Omega-3 desteklerini doktorla konuşmadan kullanmamalısınız. 1 kapsül Omega-3 desteği 10-12 kalori kadardır. Gingko biloba ve E vitamini alanların Omega-3 alırken doktorla konuşmaları zorunludur.

Yazarın Tüm Yazıları