3 dakikada 1 çocuk ölüyor

Bu hafta 23 Nisan Çocuk Bayramı. Çocuklar için güzel şeyler söylemek, hedeflemek gerekiyor. Ama çocukların sorunu çok.

Haberin Devamı

Çalışan, şiddete, tacize uğrayan, sokakta yaşayan, yaşam mücadelesi veren dünyada binlerce çocuk var. Dünyada her 3 dakikada 1 çocuk trafik kazasında yaşamını yitiriyor. Türkiye'de her ölümlü 100 trafik kazasından 26'sında çocuklarımız ölüyor. Onlara bir gelecek hazırlarken, hayaller kurarken biz büyüklerin hatalarıyla maalesef ölüyorlar.

Renault, Total Türkiye ve Türkiye Trafik Kazalarını Önleme DerneÄŸi'nin bu yıl 8'inci kez düzenlediÄŸi "Herkes İçin Güvenlik Uluslararası AfiÅŸ Yarışması" bu nedenle çok önemli. Çocuklarda ve yetiÅŸkinlerde trafik bilincini oluÅŸturmak bu tür felaketlerin önüne geçmek için bence müthiÅŸ bir adım. Üç kuruluÅŸ 9 yıldır ilköğretim 2'nci sınıftaki çocukları önce bilinçlendiriyor, sonra da bu öğrenciler 3'üncü sınıfa geçince bilgilerini tazelemek için böyle bir yarışma düzenliyor. Bugüne kadar 40 ilde 800 bin öğrenci trafik güvenliÄŸi ile ilgili eÄŸitimden geçmiÅŸ. Bu yıl Ä°stanbul'daki tüm ilköğretim okulları proje kapsamına alınmış. Avrupa'da ise 11 milyon öğrenci bu eÄŸitimi almış.Â

Kazanan Disneyland'a gidecek

Haberin Devamı

Bu yıl ki yarışmanın teması "Okula güvenlik içinde gitmek". 35 ilden 313 sınıftan 9 bine yakın 3'üncü sınıf öğrencisi 745 afişle trafik güvenliğini dile getirmiş. Biz jüri olarak ancak elenen 50 afişi gördük. Doğrusu seçim yapmakta zorlandık. Gönlümüzden geçen Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'ndeki bir okulun kazanması idi. Çünkü, kazanan sınıf Fransa'ya Disneyland'da gidecekti. Ancak, yarışmayı düzenleyenler biz jüri üyelerinin oylarının toplamından seçilen birinci ile ilgili ser verip, sır vermediler. Sonuçlar önümüzdeki hafta açıklanacak.

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, bu yarışmanın sürdürdükleri Sokakta İlk Adımlar projesini tamamlayan bir niteliği olduğunu belirterek, "Türkiye’nin olumsuz trafik koşulları dikkate alınırsa, bu proje çok yaşamsal. İstatistiklere göre 0-9 yaş grubu çocuklar, daha üst yaş grubundaki yetişkinlere göre iki kat daha fazla risk altında. Çocuklar 9 yaşına gelene kadar tehlike kavramını algılamakta güçlük çektiğinden, bu yaş grubuna yol güvenliği eğitimi hayati bir değere sahip." diyor.

Haberin Devamı

Aybar'ın son anlattığı proje de muhteşem. "Söz Veriyorum" adını taşıyan proje ile çocuklar büyüklerine trafik kuralları konusunda söz veriyorlar. Daha sonra sözü aldığı büyüğü ile bir fotoğraf çektirerek gönderiyor. İki ay içinde 7532 kişi kurallara uyma sözü vermiş. Biz büyükler verdiğimiz sözleri tutmayız genellikle. Ama, ben eminim çocuklarımıza verdiğimiz sözlerin arkasında oluruz ya da çocuklar bunların mutlaka takipçisi olur. Ben ümitliyim, bu sayı artarsa kurallara uyanlar fazlalaşır.

***

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız: Çocuklar bize emanet

YGS ile ilgili özellikle liselilerin protestoları her geçen gün artıyor. Ama bu protestolar sırasında İstanbul'daki bazı okulların kapıları kilitlendi. Öğrenciler buna tepki gösterdi. Durumu İstanbul'un eğitim patronuna sordum. Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, öğrencilerin okul zamanı kendilerine emanet edildiğini ve bu nedenle okul dışına çıkamayacaklarını belirterek, kararın arkasında duruyor. İşte Yıldız'ın söyledikleri: "Liseliler artık sosyal medya sitelerinde örgütleniyor. Biz bunu duyunca ilimizdeki 39 ilçe milli eğitim müdürüne öğrenilere sahip çıkmaları yönünde bir mesaj gönderdik. Tedbir alınmasını istedik. Milli Eğitim Bakanlığından bir talimat almadım. Aksine ben Bakanlığımı bu konuda bilgilendirmek zorundayım. Çocukların okulda olması saatte bize emanet ediliyorlar. O süre içinde onlara sahip çıkmak görevimiz. Görevimizi yapıyoruz diye suçlanmamalıyız. Öğrenci memur değil, eyleme katılmak istiyorsa o gün okula gelmez. Devamsızlık hakkı var. Ailesinin bilgisi vardır, gider protestosunu yapar. Ama, okula gelince onu okulda tutmak bizim temel görevimiz"

Haberin Devamı

Bir açıdan bakınca Müdür Yıldız haklı. Bir protestoda başına bir şey gelse ilk hesap sorulacak yer okul. Ama, öbür açıdan öğrenciler de haklı. Büyük bir adaletsizlikle karşı karşıya olduklarına inanıyor ve seslerini duyurmak istiyorlar.

Yazarın Tüm Yazıları