22.5 ve 14 YTL için değer mi

Haberin Devamı

Kenya ve Zambiya dahil, neredeyse tüm dünyada zorunlu olan 22.5 YTL’lik menenjit aşısını, Sağlık Bakanlığı zorunlu hale getirse, bu dram yaşanmayacak, Makbule bebeğin de el ve ayakları kesilmeyecekti.Yukarıdaki haberi okuyunca, 14 YTL’lik grip aşısını düşündüm. Yakında, bir başka felaket de; 65 yaş ve üzerindekiler ile bakımevi ve huzurevlerinde kalan kişilerin, grip aşısı bedellerinin, kurumlarınca ödenmesinin yasaklanması nedeniyle yaşanacak.

Yakın zamana kadar, bu kişilerin grip aşısı bedelinin ödenmesinde, doktor reçetesi yeterli görülüyor ve sağlık kurulu raporu aranmaksızın, kurumlarınca ödeniyordu. Ancak, ne olduysa oldu, Maliye Bakanlığı Haziran ayı sonunda, grip aşısı için yeni bir talimat yayınladı ve 65 yaş ve üzerindekiler ile bakımevi ve huzurevinde kalan kişilerin, grip aşısı bedelinin, kurumlarınca ödenmesini yasakladı (Bkz. 30 Haziran 2005 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 14 No.lu Bütçe Uygulama Talimatı).

Haberin Devamı

Bütçe talimatına göre; yaşlılar gribe karşı korunmak için, doktor reçetesiyle aşı olduklarında, aşı parası kurumlarınca yani TC Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur’ca karşılanmayacak.

Böylelikle, 14 YTL’lik tasarruf yapılmış olacak!..

İNANILIR GİBİ DEĞİL

Türkiye’de 65 yaş üzerindeki nüfusun 4.8 milyon olduğu tahmin ediliyor. Bunlardan 2.5 milyonu ‘aşılanması gereken’ riskli insanlar...

Grip, son derece bulaşıcı bir hastalık. İşgücü kaybının yanısıra, özellikle 65 yaşın üzerindekilerde, kalp hastalığı, akciğer, böbrek ve şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olanlarda da ağır seyrediyor ve ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlara neden olabiliyor.

Grip aşısı yaptıramadığı için hastalanan yaşlı insanların, tedavisine yapılacak harcama, aşı parasının 20-30 katı, belki daha fazlası olabilecek. Yani üç kuruş aşı parası ödememenin hesabı yapılırken, aynı kişi için kat be kat fazlası, tedavi ödemesi yapılacak. Tıpta temel ilkelerden biri de ‘hastalıkları oluşmadan önlemek’ yani koruyucu hekimliktir. Yeni uygulamada, olayın ‘koruyucu hekimlik’ yönü de gözardı ediliyor.

Haberin Devamı

SAĞLIK BAKANLIĞI NE DİYOR?

Sağlık Bakanlığı biri geçen hafta olmak üzere, son 20 gün içinde, grip aşısı konusunda, Maliye’yi uyaran iki yazı gönderdi. Sağlık Bakanlığı da bu yasaklama olayını benimsemiyor.

T.C. Anayasası’nın 41. maddesine göre; Sağlık Bakanlığı, toplumun sağlığını koruyucu düzenlemeleri yapmakla yetkili tek kuruluş. Aşı parasının, doktor raporuna göre ödenmemesine ilişkin düzenleme, sosyal güvenlik kuruluşlarının talebi üzerine yapılmış. Sağlık Bakanlığı, bu düzenlemeyi ‘büyük bir hata’ olarak görüyor ve bu düzenleme, riskli kişilerin ‘grip hastalığı’ sonrası, tedavi giderlerini artıracağını ve sosyal güvenlik sistemine daha fazla yük getireceğini belirtiyor (Bkz. Sağlık Bakanlığı, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün, 5.7.2005 Tarih ve 6985 sayılı ilk yazısı).

Haberin Devamı

Grip aşısı 14 YTL, menenjit aşısı da 22.5 YTL. İlgililere soruyoruz; bir insan hayatı bu kadar ucuz mu?

Yazarın Tüm Yazıları