2008 ciltmetre

Cildin yaşlanması, ciltte oluşan kırışıklıklar ve sarkmalar herkesin sorunu. Bu sorunları gidermek için de piyasada çeşit çeşit ürün satılıyor. Ancak, bu ürünleri bir gençlik çeşmesi gibi görüp onlara bel bağlamak mümkün değil. Siz temel bakımınızı ihmal etmeyip sonra bu destek ürünleri kullanırsanız daha az sorun yaşarsınız.

EN POPÜLER ANTİ-AGİNG ÜRÜNLER

Cilt yaşlanmasının oluşturduğu problemleri önlemeye krem ve serumlarda tam bir satış patlaması var! Bu ürünlere tüm dünyada yılda 10 milyar dolardan fazla harcama yapılıyor. Pazarın büyüklüğü, 1997’den bu yana yüzde 109 artmış.

Peki, bu ürünler bir işe yarıyor mu? Yanıtlanması gereken en önemli soru da bu! Bu soruya uzmanların çoğu "yarıyor gibi görünüyor" yanıtını veriyor. Her ürün grubundaki gibi cilt ürünleri içinde de etkisiz olanlar tabii ki var. Ama güvenilir bir üreticinin ürününü satın alıyor, kullanım kılavuzunu dikkatle okuyor ve cildinizin diğer bakımlarını özenle yaptırıyorsanız az veya çok mutlaka bir sonuç alırsınız. Yine de bu ürünleri bir "gençlik çeşmesi" gibi görmemelisiniz. Alacağınız yanıt, sağlayacağınız fayda, ürünün kalitesi ve kullanım süresi yanında cildinizin durumuna, cilt yaşınıza ve yapısına göre değişebiliyor.

ANTİOKSİDAN ÜRÜNLER MODA

Genetik faktörler de etkili ama, cilt yaşlanmasının temel etkeni "çevresel yaşlanma"dır. Güneş ve diğer çevresel faktörler ciltte yoğun bir serbest radikal saldırısı başlatıyor. Bu saldırı cilt hücrelerini erkenden yaşlandırıyor, kolajen üretimini azaltıyor. Cildi kurutup üzüyor, büzüyor, kırıştırıyor. İşte bu nedenle cilt yaşlanmasına karşı geliştirilen ürünlerde trend antioksidan savunmayı güçlendirme yönünde değişiyor. İster ağız yoluyla, ister dışardan kullanılsın, 2008’in trendi antioksidan savunmayı güçlendiren doğal desteklerden faydalanmak.

YEŞİL ÇAY VE İDEBENON

Yeşil çay doğal antioksidanların en güçlülerinden biri. Green tea sadece bir antioksidan değil, anti kanser ve anti iltihap etkilere de sahip. Stanford Üniversitesi’ndeki yeni bir çalışma yeşil çaydaki bu doğal mucizeyi teyit ediyor. Yeşil çaydaki kateşinler müthiş bir antioksidan savunma engeli oluşturuyor. Yeşil çayın ciltteki gücü ister çay olarak içilsin, destek olarak yutulsun, isterse krem olarak yüze sürülsün az veya çok ama mutlaka çalışıyor. Doğal antioksidan güçlerin ikinci sırasında coenzym P-10 (diğer adıyla idebenon) var. İdebenon yağda eriyen bir madde. Ağız yoluyla alındığında ciltte yoğunlaşabiliyor, kremlere konduğunda cilde nüfuz edebiliyor. Kısacası koenzim içten ve dıştan güçlü bir antioksidan savunma duvarı oluşturuyor. Dermatoloji uzmanları, idebenon ve yeşil çay içeren bazı kremlerin bazı ciltleri tahriş edici etkisi olabileceğini de hatırlatıyor.

COFFEE BERY VE FERULİC ASİT

Coffe berry son iki yılın trendi cilt antioksidanlarından. Amerikan Dermatoloji Akademisi’nin 2007 toplantısında ilk kez tanıtılan bu doğal ürünün geleceği parlak görünüyor. Amerikan Kozmetik Dermatoloji Birliği Başkanı Dr. Juel Schlesinger de bu bitkide müthiş bir antioksidan güç olduğu fikrinde. Kuzey Avrupalı bir cilt ürünleri üreticisi buckthorn oil ve tripeptid karışımlarıyla çok iyi sonuçlar aldığını belirtiyor. Bu firmaya göre peptidlerin gücünü daha da artıran diğer doğal desteklerle birlikte kullanılması halinde etkileri artıyor. Peptidler bu yılın gözde ürünleri arasında ama tek başlarına değil diğer antioksidanlarla birlikte kullanımı daha fazla tercih ediliyor.

2008’in anti-aging cilt ürünleri arasında parlayan bir başka yıldız daha var: Ferulic asit. Bu doğal maddeyi özellikle C vitaminiyle birlikte kullanan Duke Üniversitesi Dermatoloji Bölümü Başkanı ürünlerinin özellikle ince çizgileri gidermede ve güneşe bağlı cilt hasarlarını önlemede mükemmel sonuçlar verdiğini iddia ediyor.

2008’İN EN TRENDİ ÜRÜNLERİ

4
Green Tea

4
Coenzym Q10

4
Ferulic asit

4 Buckthorn oil

4
İdebenon

ESKİLERİ PAS GEÇMEYİN!

Alfalipoik asit, E vitamini ve C vitamini de etkili birer antioksidan olarak popülaritelerini bu yıl da korumaya devam ediyor. Özellikle alfalipoik asit hücre duvarı gibi yağlı bölümlerinde de, hücre içi sıvı alanlarında da çok güçlü bir serbest radikal avcısı görevi yapıyor. Alfalipoik asit içeren tabletlerden de, cilt serumlarından da yararlanmak mümkün.

Ama hepsinden önce cildinizin bu doğal desteklerden hangilerine ihtiyaç duyduğunu merak ediyorsanız, ya bir dermatoloji uzmanıyla görüşmeli ya da bu ürünleri kullanan arkadaşlarınızın deneyimlerinden, estetisyenlerin bilgilerinden istifade etmelisiniz. Bu ürünlerin doğal da olsa bazı kişilerde alerjik cilt reaksiyonlarına yol açabileceğini ise asla unutmamalısınız. Satın almadan önce bir süre test numunelerinden kullanmak da iyi bir çözüm olabilir. Bu ürünleri kullanırken de cildinizi güneş ve çevresel yaşlandırıcı etkilerinden korumayı ihmal etmeyin.

UNUTMAYIN

ONLAR HÁLÁ GÖZDE

 
Alfa hidroksi asitler

 
Retinol

Alfa lipoik asit

 
C vitamini

 
Peptidler

 
E vitamini

AKLINIZDA OLSUN

ÇOK SATANLAR...

 
Prevage (E.Arden)

 
CE Ferulic (Skinceutical)

 
Alphaderma (Jackson Beckit)

 
Regenerist (Olay)

 
Daily antioksidan serum (Firmagen)

UZMANLAR NE DİYOR

Ürünün içeriğini bilmek şart

New York Üniversitesi Tıp Merkezi’nden dermatolog Dr. Sümeyye Jamal "başarı şansınız ürüne göre değişiyor" diyor. Dr. Jamal’a göre anti-aging cilt ürünlerinden faydalanmaya ne kadar erken başlarsanız şansınız o kadar artıyor.

Yaşasın Hayat Kliniği! dermatoloji uzmanı Dr. Şerife Günel’e göre cilt yaşlanmasıyla mücadeleyi sadece bu gücü sınırlı ürünlere bırakmak eksik bir yaklaşım. Dr. Günel’e göre "bu ürünleri kullanırken de cildinizi temiz tutmaya, nemlendirmeye, bakımını eksik etmemeye çalışmanız" gerekiyor. Zaman zaman hafif etkili yumuşak kimyasal peelingler yaptırmak, kolajen maskelerinden faydalanmak, cildi içten besleyen besin desteklerinden ve doğal yiyeceklerden istifade etmek de faydalı.

New York Üniversitesi dermatoloji profesörü Dr. Rhoda Narins’e göre ürün seçmek bilgi istiyor. En uygun ürünleri bulmak, bu ürünlerden birini en iyi fiyata satın almak için biraz araştırma yapmak şart! Çoğu ürünün kalabalık içeriğine aldanmak istemiyorsanız aktif ve etkili maddelerin hangileri olduğunu bilmek zorundasınız! Ayrıca her ürünün optimum yararı gösterebilmesi için kullanılması gereken ortalama bir süre var. En iyi üründe bile bu süre iki aydan az değil. İşte bu nedenle ürün hakkında bilgilenmek, sorup öğrenmek, atılması gereken ilk adım.

BİR BİLGİ

CİLT NEDEN KIRIŞIYOR

Cilt yaşlanmasının temel nedeni kolajen kaybı. Kolajen kaybı iki nedenle ortaya çıkıyor. Bunlardan birincisi güneş ışınları, ikincisi ise doğal yaşlanmanın, yani genetik yapınızın size sağladığı avantaj ve dezavantajlar. Güneş ışınları yanında diğer çevresel faktörler de etkili. Özelikle sigaranın, hava kirliliğinin üzerinde duruluyor. Bununla birlikte güneş en etkili cilt yaşlandırıcısı: Ozon tabakasındaki delik ve özellikle kadınların artarak devam eden güneşlenme çılgınlığı güneşe bağlı yaşlanma sürecini daha da ön plana çıkaracak gibi görünüyor. Sırası gelmişken solaryumun güneşten çok daha zararlı bir cilt yaşlandırıcısı olduğunu hatırlatalım.
Yazarın Tüm Yazıları