113 ülkenin iç denetimine İzmirli Sezer yön verecek

GENÇLERİMİZ birbirinden başarılı projelere imza atıyor ve çok önemli görevler üstleniyor. Bugün onlardan birini size tanıtmak istiyorum.
Sezer Kahyaoğlu Bozkuş...

Haberin Devamı

Sezer, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın koordinasyonunda Dünya Bankası işbirliğiyle gerçekleştirilen “İzmir’in Lider Kadınları” projesine iş dünyasını temsilen seçilen 15 iş kadından birisi...
ABD’den gelen bir haber hem Bozkuş’u, hem de Egeli kadınları çok mutlu etti.
Merkezi ABD’de olan İç Denetçiler Enstitüsü Eğitim ve Araştırma Danışmanları Kurulu’na (BREA) Türkiye’den ilk kez uluslararası unvana sahip bir iç denetçi Bozkuş seçildi.
Sezer, 2010-2013 döneminde Türkiye’yi temsil edecek.
* * *
Peki kim Sezer Kahyaoğlu Bozkuş?
Boğaziçi Üniversitesi İşletme mezunu, Sheffield Üniversitesi’nden bankacılık ve finans mastırlı, Dokuz Eylül Üniversitesi Ekonometri Bölümü’nden doktoralı...
Uluslararası İnceleme ve Soruşturma Uzmanları Derneği Kurucu Üyesi, Türkiye İç Denetim Enstitüsü Akademik İlişkiler Komitesi Üyesi, Ege Bölgesi Sanayi Odası Ekonomi Finans Vergi ve Mali İşler Komite Başkanı...
Sezer Bozkuş, İzmir Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) kurucu Teftiş Kurulu Başkanı olarak görev yapmış.
Sermaye Piyasası Mevzuatına göre baş denetçi olmuş.
2008 yılından bu yana KPMG İzmir ofisinde; iç denetim, risk ve mevzuat uyum bölümünde kıdemli müdür olarak görev yapıyor.
KPMG dünyadaki dört büyük denetim ve danışmanlık şirketlerinden birisi. KPMG adı kurucularının isimlerinin baş harflerinden oluşmaktadır (Klynveld Main Peat Marwick Goerdeler) Dünyada 140 ülkede 135 bin çalışanı bulunuyor. KPMG Türkiye Akis Bağımsız Denetim ve SMMM A.Ş. ile Yetkin YMM A.Ş. çatısı altında hizmet veriyor.
Bozkuş, aynı zamanda İstanbul Bilgi Üniversitesi Yarı Zamanlı Öğretim Görevlisi, koçluk, mentörlük yapıyor ve NLP uzmanı...
Bir koltukta on karpuz taşıyan ve bunu başarıyla yapan, uluslararası alanda tanınan İzmirli bir gencimiz Sezer Bozkuş...
* * *
Küresel ekonomik ortamda iç denetim mesleği, firmaların içinde kurumsallık kazandı. Firmalar geliştikçe bu büyüklüğün denetlenmesi özel bir uzmanlık alanı yarattı.
İç denetim mesleğinin uluslararası düzeyde gelişimini sağlayan Amerika Birleşik Devletleri merkezli İç Denetçiler Enstitüsü (IIA), Türkiye gibi ülkelerin gelişimini de yakından izliyor.
Bunun için IIA, sürekli araştırmalar yaparak meslek komiteleri aracılığıyla yeni projeler üretiyor.
Sezer Bozkuş’un bu önemli göreve getirilmesinde Türkiye’deki hızlı değişim etkili rol oynamış.
Sezer’i şimdi uzun bir maraton bekliyor.
Hem sık seyahat edecek, 113 ülkede akredite olan bir kurumun önemli projelerine Türkiye adına imza koyacak.

Haberin Devamı

Binlerce kişinin arasında sıyrıldı

Haberin Devamı

Merkezi ABD’de olan İç Denetçiler Enstitüsü (IIA-Institute of Internal Auditors), 113 ülkede akredite olan enstitü merkezleri aracılığıyla hizmet veren bir meslek örgütü... Türkiye’de de Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE) aracılığıyla bu faaliyetler yürütülüyor. IIA’in dünyada 170 binden fazla iç denetçi üyesi bulunuyor.
Sezer Bozkuş, İç Denetçiler Enstitüsü’nü şöyle anlatıyor:
“IIA merkezinde iç denetim mesleğinin geleceğini şekillendiren ve yeni projelerle iç denetçilere tavsiyeler geliştiren, araştırma ve geliştirme faaliyetlerini yürüten komite ve kurullar yer alıyor. Bu komite ve kurullarda görev yapan iç denetçiler gönüllü olarak çalışıyor. Bu komite ve kurullara seçilmek, görev almak için belirli ön eleme ve değerlendirmeler yapıldı. Özellikle uluslararası iç denetim uzmanlık belgesi sahibi olmak ön koşuldur. CIA belgesine sahip olmak için de, IIA tarafından dünyanın her yerinde aynı anda yapılan ve dört aşamalı olarak gerçekleştirilen kapsamı mesleki ve teknik konulardan oluşan yazılı sınavlardan başarıyla geçmiş olmak gerekiyor. Ben de bu aşamalardan geçerek bu mutlu sona ulaştım. Bunun yanında profesyonel mesleki tecrübe ve karakter özellikleri de iç denetim mesleğinin örnek gösterebileceği kişisel profile sahip olmak gerekiyor. Komite ve kurullara yapılan başvurular her yıl kasım ayında dünyanın dört bir yanından alınıyor ve seçici komitenin ön değerlendirmeleri sonucunda yetkin ve yeterli bulunanlara davet mektubu gönderiliyor. Komite ve kurullarda gelişmiş 10 ülkenin daimi temsilcileri yer alıyor. Diğer üyeler ise, seçici komite tarafından yetkinlik ve yeterlilik kriterlerini sağlayan iç denetim uzmanları arasından üç yıllık sürelerle dönüşümlü olarak sağlanıyor. Bu görevi üstlendiğimden bu yana dünyanın birçok yerinden farklı projeler masama gelmeye başladı. Bu 113 ülkeden herhangi biri olabilir.”
IIA Araştırma ve Eğitim Danışmanları Kurulu’na bu yıl Türkiye’den ilk defa bir temsilci atanmış oldu. Bana göre çok önemli bir gelişme... Sezer Bozkuş, dünyayı denetleyen 40 kişi arasına girdi ve üç yılın sonunda katkıları yeterli görülürse ikinci üç yıllık dönemde de görev alması bekleniyor. Sezer, belki de çok önemli bir görev daha üstlenecek.

Haberin Devamı

Sezer Bozkuş’a verilen özel temalar

BUGÜNKÜ denetim anlayışı, ülkelerin finansal yapılarında ortaya çıkabilecek “ahlaki riski” ortadan kaldırıyor. Fransa ve Almanya’da yaşanan son olaylar bu durumu destekliyor. Bunun için denetimin şeffaf olması gerekiyor. ABD’nin finansal sisteminde ve daha önce Enron ile yaşanan krizin altında denetimsizlik eksikliğinden dolayı yaşanan sorunlarda temelde bir farklılık yok. Sezer Bozkuş, “Risk yönetimi, kurumsal organizasyon denetimi, suistimal ve yolsuzluk, 21. yüzyılın denetçilerinin bilgi, yetkinlik ve yapabilirlikleri konusuna ağırlık vereceğiz. Bu konuda da özel görevlendirildik” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları