Zencefilli lokma

Bu hafta Hintlilerin 'jalebi', İtalyanların 'struffoli' dediği, Yunanistan'daysa 'lukumades' diye bilinen lokma tatlısından yaptım. Yaz aylarında sahil bölgelerinde görmeye alışığım ama hava soğukken yiyebilmek daha çekici gelir bana böyle sıcak tatlıları. İçine kattığım biraz zerdeçal ve limon kabuğuna çok yakışacağını düşündüğüm için, lokmalarıma bolca zencefil rendesi ekledim.

Haberin Devamı

Malzemeler

(Hamur için)

Toz şeker 1 çorba kaşığı

Yaş maya 7 gram

Su 125 ml.

Süt 125 ml.

Beyaz un 275 gram

Tuz 1/2 çay kaşığı

Zencefil 50 gram, rendelenmiş

Limon rendesi 1 limondan

Zerdeçal 1/2 çay kaşığı

(Kızartmak için)

Ayçiçeği yağı

(Şerbeti için)

Toz şeker 2 su bardağı

Su 2 su bardağı

Limon suyu birkaç damla

YAPILIŞI

Şerbet için şeker ve suyu kısık ateşteki bir tencerede, şeker iyice eriyinceye dek karıştırın. Sonra altını açın ve birkaç damla limon suyu ekleyip hafifçe kıvam aldırın. Tatlınız hafif olsun istiyorsanız, şerbetinize fazla kıvam aldırmayın, dozunda olsun.

Mayayı büyükçe bir kâsede şeker ve ılık suyla karıştırın. Karışımı 15 dakika kadar kenarda bekletin. Sonra süt, un, tuz, zerdeçal, zencefil ve limon rendesini de buna ekleyin. İyice karışıp pürüzsüz hale gelene kadar (yaklaşık iki dakika) mikserde çırpın. Kabın üstünü parça streç filmle kapatın ve iyice kabarması için ılık bir yerde, bir-bir buçuk saat kadar bekletin. Servis edeceğiniz zaman ayçiçeği yağını kızdırın. İçine attığınız bir parça ekmek 20 saniyede kızarıyorsa yağ ideal sıcaklığa gelmiş demektir.

Haberin Devamı

Küçük bir kaba su koyun ve bir tatlı kaşığını da içinde hazır edin. Bir elinizi ıslatıp hamurdan bir avuç dolusu alın. Hamuru sıkıp başparmakla işaret parmağınız arasından erik büyüklüğünde bir parça çıkarın, bunu ıslak kaşık yardımıyla kesip yağın içine bırakın. Eliniz alıştıkça lokmaları art arda döküp pişirmeye başlayın. Kızaran parçaları kevgirle alıp oda sıcaklığındaki şerbetin içine bırakın; ters yüz edip bir dakika beklettikten sonra tabaklara yığın ve servis edin.

RÜYA GİBİ PASTANE

Cam fanuslara mücevher gibi yerleştirilmiş, formunu bir yerlerden bilip hatırlamaya çalıştığınız pastalarla dolu bir dükkân düşünün. Yan rafta bekleyen, normalden çok daha iri kurabiye, çörek ve kruvasanlar bir zamanlar mutlaka gördüğünüz pasta temalı rüyadan çıkmış gibi karşınızda... Paris'teki birçok muadilinin tersine, tuhaf görünümlü pastalarını insanı yabancılaştırmayan, sımsıcak ve güleryüzlü servisle seçmeyi sağlayan bir yer La Patisserie des Rêves ya da Rüyalar Pastanesi. Yazın kuyrukta beklemeye vaktim olmadığı için deneyemediğim elmalı tart ve marshmallow'larından yedim bu hafta. Krokan, vanilya, yaban mersiniyle lezzetlendirilmiş bu nefis kübik şekerlemeleri göremeyecek olsanız da, gözünüzü ayıramayacağınız pasta ve tartları seyretmek, dahası hayal etmekle iştahla yemeyi birlikte mümkün kılan bir pastacının sevdiği ayrıntılarla ilgili titizliğini görmek için web sitesine girin ve Rêves'in videolarını açın.

Yazarın Tüm Yazıları