Civan Er

Zeytin ve ısırgan otlu pirinç salatası

17 Şubat 2013
Bugüne kadar denemediyseniz öneririm; ısırgan otunu bu doyurucu yasemin pirinci salatasında nar ve zeytinle beraber lezzetli bir mezeye dönüştürebilirsiniz.

Yapılışı

Yasemin pirincini soğuk su altında yıkayıp süzün ve şalgam suyuyla birlikte küçük bir tencereye alın. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 12-13 dakika kadar pişirin. Hafifçe diri bıraktığınız pirince iki yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin ve genişçe bir tabakta soğumasını sağlayın.
Isırgan otlarını saplarından maşayla kaldırın, keskin bir bıçak ya da makasla yapraklarını ve körpe saplarını ayırın. Elinizle dokunmadan ayırdığınız kısımları bolca soğuk su dolu bir kaba alın. Birkaç dakika bekletin, sonra çıkartıp kenara alın. Orta boy bir tencereyi üç litre kadar tuzlu suyla doldurun, suyu kaynatın. Ayrı bir kapta buzlu su hazır edin. Otları kaynar suda 1.5 dakika kadar haşlayıp doğrudan buzlu suya alın ve
karıştırıp soğuttuktan sonra süzgece aktarın.
Turp ve kırmızı soğanı küp küp doğrayın. Zeytinlerin dış kısımlarını bıçakla kesip ayırın. Narı ikiye bölün, kesik kısmını avucunuza alıp kepçeyle arkadan vurarak gerekli miktarda taneyi ayıklayın. Süzdüğünüz otu gelişigüzel kıyın. Orta boy bir kâsede soğumuş pirinç, ısırgan otu, soğan, turp, zeytin, nar, sarmısak, limon suyu, zeytinyağı ve tuzu karıştırın.  Tadını tuzunu kontrol edip servis yapın.

Yazının Devamını Oku

Muz ve antepfıstıklı, vanilyalı bezeler

10 Şubat 2013
Tuzlu fıstıkla şekerini dengeleyeceğiniz vanilyalı bezeleri gövde kazanmaları için tereyağıyla lezzetlendirip muz ve acılı çikolata sosuyla servis edin.

Yapılışı

¬ Bezeler için yumurtaların beyazlarını ayırın ve iyi hacim alabilmeleri için oda sıcaklığına getirin. Fırınınızı 140 dereceye kurun. Tereyağını küçük bir sos tavasında eritin. Yumurta beyazlarını mikser kabına alıp bir fiske tuz ekleyin ve makinenizin çırpma aparatıyla yüksek hızda çırpmaya başlayın. Yaklaşık 2 dakika sonra sertleşen beyazlara, makine çalışır durumdayken pudra şekerini yavaş yavaş yedirin. Tüm şekeri bitirdiğinizde karışımı 1 dakika daha çırpın ve iyice koyulaşmış bir krema haline geldiğinde durdurun. Buna, içini kabuğundan bir bıçakla kazıdığınız taze vanilyayı (aktarlarda bulunur) ve tuzlu iç antepfıstıklarını ilave edin. Bunları spatulayla karıştırıp malzemeye yedirdikten sonra erimiş tereyağını ilave edin ve birkaç hamlede homojen bir kıvam elde edin. Karışımı bir tatlı kaşığıyla, üzerine silipat ya da yağlı kâğıt örtülmüş bir tepsiye ister küçük ister büyük lokmalık öbekler halinde dökün. Tepsiyi fırına alıp 20-25 dakika kadar pişirin. Bezeler gevrek bir hale gelince ters çevirip 6-7 dakika daha tutun ve dışarı alın. Hemen kullanmayacaksanız, oda sıcaklığına geldiklerinde hava almayan bir saklama kabına alın. Sos için çikolataları, içme suyu, tereyağı, krema ve toz biberle birlikte kısık ateşteki bir sos tavasında eritip kenara alın. Servis sırasında muzları dilimleyip bir bardağın içerisine bezelerle beraber yerleştirin. Aralarına ve en tepesine de çikolata sosundan gezdirip servis edin.

 

 

 

 

 

Yazının Devamını Oku

Maraş tarhanalı karnabahar ve yerfıstıklı sos

3 Şubat 2013
Haziran ayında, henüz yaşken çerezle dürüm yapılıp yenen Maraş tarhanasını karnabahar kızartmasında kullanıp acılı ekşili yerfıstığı sosuyla servis ettim bu hafta.

Yapılışı

¬ Karnabaharları yıkayın ve dağılmaması için saplarını tamamen koparmadan, iri lokmalar halinde doğrayın. Küçük bir tencereyi suyla doldurup tuz katın ve su kaynayınca, karnabahar parçalarını ekleyin. Fazla yumuşamaması için karnabaharları dişe gelir hale geldiklerinde
çıkartıp süzgece alın.
¬ Sos için fıstıkların iç ve dış kabuklarını soyun, yaklaşık 100 gr. kadarını mutfak robotuna alın. Limon suyu, biber salçası, sarmısak, sumak, zeytinyağı, şeker, su ve tuzu ekleyip iyice çekin. Hafif pütürlü bir kıvam aldığında çıkartıp bir kaba alın. Sürülebilir kıvamda olması için gerekirse biraz daha su ekleyin.
¬ Cips tarhanayı havanda güzelce dövüp iyice inceltin (Tarhananız ne kadar inceyse o kadar rahat ufalanacaktır). Ufalanmış tarhanayı
çukur bir tabağa alın.
¬ Yumurtaları bir kâsede çırpın. Başka bir kapta karnabaharları iyice unlayın. Onları sonra tek tek, önce yumurtaya, daha sonra da tarhanaya bulayıp başka bir tabağa güzelce dizin.

Yazının Devamını Oku

İsotlu pancar ve kuzu ciğer

27 Ocak 2013
Derin bir lezzet yakalamak için pancarları isot salçalı sosla soteleyin ve kimyonla aromalandırıp kızarttığınız ciğer dilimleriyle servis edin.

Yapılışı

¬ Pancarları güzelce yıkayın, sap kısımlarını kestikten sonra soyun. Mandolin yardımıyla pancarları jülyen şeklinde kesin. Mandolininiz yoksa pancarları keskin bir bıçakla ince ince dilimleyin. Elde ettiğiniz ince dilimleri tekrar uzunlamasına kesin.
¬ Küçük bir tencerede bir litre kadar tuzlu su kaynatıp pancarlarınızı bu suya katın. Su tekrar kaynamaya başladığında pancarları bir dakika tutun ve sonra süzgece alın.
¬ Sos için gerekli tüm malzemeyi hazır edin. Hazırladığınız sosun dilediğiniz kadarını pancarla karıştırıp tadını ve tuzunu kontrol edin. Pancarın kullanmayacağınız kısmını dolaba alıp soğuk tüketebilir, artan sosu da başka salatalarda değerlendirebilirsiniz.
¬ Ciğerle birlikte servis için, büyükçe bir tavayı kızdırın ve pancarları çevirerek iki dakika daha pişirip kenara alın.
¬ Zarını kasabınıza aldırdığınız ciğeri yıkayın ve ince ince dilimleyin. Üstüne tuz ve toz kimyon gezdirdiğiniz bu dilimleri içinde un bulunan bir tabağa alıp unlayın.
¬ Kızartma tavasına iki parmak yüksekliğinde yağ koyup kızdırın. Ciğer dilimlerini sığacağı şekilde yağa bırakın ve arkalı, önlü güzelce kızartın. Hazır olduğunda hepsini kâğıt peçete serili bir tabağa alın.

Yazının Devamını Oku

Sıcak tarator ve nohutlu uskumru ızgara

20 Ocak 2013
Balık suyuyla daha lezzetli olacak bu yemeğin tadını, tek başına, filetosuz da çıkarabilirsiniz.

Yapılışı

Konserve değilse, nohutu bir gece önceden ıslatın. Balıkçınızdan uskumruları kılçıksız (ortasından geçenleri de alarak) fileto şeklinde hazırlamasını isteyin. Filetoların derili kısmına üç dört yatay çentik attıktan sonra hepsini bir kaba koyun ve dolaba alın. Kanı temizlenmiş balık kılçıklarını kuru soğan, maydanoz sapı ve doğranmış kerevizle birlikte küçük bir tencereye alın. Üstünü örtecek kadar su ekleyin. Tuz ve karabiber ilave ettikten sonra 40 dakika kadar hafif ateşte kaynatın. Hazır olduğunda süzüp suyunu muhafaza edin.
Şişen nohutları tuzlu suda, yumuşayana dek haşlayın. Konserve nohut bile olsa, yarım saat kadar haşlamanız gerekir.
Servis edeceğinizde taramayı maydanoz, dolmalık fıstık, limon suyu, sarmısak ve zeytinyağıyla birlikte blendırda iyice çekin. Gerekiyorsa tuz ilave edin.
Bir tencereye iki kaşık kadar zeytinyağı koyup kızdırın. Soyulmuş arpacık soğanlarını ekleyip 10 dakika kavurun. Renk aldığında kuru biber parçalarını ekleyin. Pişmiş nohutla üstünü örtecek kadar balık suyunu ilave edin. Balık suyu yetmezse nohutların pişme suyundan ekleyin. Tencerenin altını açın ve 200 ml. kadar suyu kalana dek ocakta tutun. Bu aşamada altını kapatıp kenara alın.
Balık filetolarının hem içini hem dışını tuzlayıp yağlayın. Teflon tavayı kızdırın ve balıkların önce derili tarafını iki-üç dakika kadar pişirin. Balıkları ters çevirdiğiniz sırada, hazır ettiğiniz taramalı karışımı ve ayıkladığınız kekik yapraklarını nohutlara ilave edin. Balıkların diğer tarafı da piştiğinde nohutlu yemeğinizi tabaklara pay edin. Üstüne uskumruları yerleştirip servis edin.

 

Yazının Devamını Oku

Frik ve baharatlı çörekler

13 Ocak 2013
İyice şişmiş frikle yaptığım bu baharatlı çörekler bilenlerin aklına Diyarbakır’ın bulgur unuyla hazırlanan salçalı ekmeklerini getirebilir

Frik İçin

Frik 250 gram
Sarımsak 2 diş
Tereyağı 1 çorba kaşığı
Zeytinyağı 2 çorba kaşığı
Tuz, su

8 adet çörek için

Beyaz un 175 gram

Yazının Devamını Oku

Antep sucuk baharatlı dana sandviç

6 Ocak 2013
Dışarıda benzerini bulamayacağınız bu sandviç malzemesi için iki haftalık bekleme süresini göze almak lazım.

Yapılışı

? Sucuk baharatı için hazır ettiğiniz malzemeleri içme suyunun yarısına ekleyin, şeker ve tuzla beraber bir sos tavasında karıştırarak kaynatıp ılımaya bırakın.
? Üzerindeki yağlı kısmı alınmış etinizi soğuk suyun altında güzelce yıkayın. En az dört litre sıvı alabilen plastik veya cam bir kabın içerisine tüm suyu boşaltın. Eti bu salamura suyunun içine yerleştirin, rendelenmiş sarmısağı ekleyin. Üzerini streç filmle kapatıp dolaba alın. Her gün suyun içinde ters çevirmek üzere etinizi 10 gün boyunca salamurada bekletin.
? Sudan çıkardığınızda salamura suyunu döküp kabını yıkayın. Fazla tuzunu atması için aynı kabı soğuk suyla doldurup eti tekrar içine yerleştirin ve dolapta sekiz saat kadar tutun.
? Tane karabiber ve kimyonu havanda iri kalacak şekilde dövün, buna kuru kekikle toz sarmısağı ekleyin.
? Sudan çıkardığınız etin dışındaki ıslaklığı kâğıt bir peçete ya da temiz bir havluyla alın.
? Karabiberli karışımı etin her tarafına yapıştırın ve bunu streç filmle güzelce sarın. Eti dolapta bu şekilde iki gün bekletin. Çıkardığınızda üzerine iki çorba kaşığı kadar ayçiçek yağı döküp elinizle sıvazlayın.

Yazının Devamını Oku

Acılı demirhindi sos ve pırasalı börek

30 Aralık 2012
Tuzlu yanı ağır basan pırasalı böreği bir de demirhindinin asidiyle ve biberlerin acısıyla dengeleyin

Malzemeler (4 kişi için)

Demirhindili su, 100 ml. (50 gram demirhindiden)
Limon suyu 75 ml.
Toz şeker, 250 gram
Kurutulmuş acı biber, 1 adet
Mandalina, 1 adet
Limon rendesi, 1 limondan

Yazının Devamını Oku