Civan Er

Yoğurtlu, mercimekli kuru acur ve patlıcan dolması

23 Aralık 2012
Bu haftaki etsiz dolmanın yoğurduna, hızlı ısıtılınca parçalanıp giden hassas bir porselen gibi davranın ve tencereye doğrudan eklemeyin.

Yapılışı

Bulgur ve mercimeği ayrı ayrı yıkayın. Bulguru, şişmesi için yarım saat kadar bol suda bekletin. Mercimeği üstünü birkaç parmak geçecek kadar suyla kaynatıp altını kısın. 10 dakika kadar pişirdiğiniz mercimekleri süzüp kara suyunu atın. Bu arada acur ve patlıcan kurularını küçük bir tencerede, bol suyla beş dakika kadar kaynatın. İyice yumuşayınca süzün ve kenara alın. Patlıcanın (varsa) sert sap kısımlarını kesip atın.
Süzülmüş bulgur, az pişmiş mercimek, soğan, sarmısak, yarım çorba kaşığı domates salçası, biber salçası, kimyon, yenibahar, pul biber, nar ekşisi, erimiş tereyağı, zeytinyağı, karabiber ve tuzu orta boy bir kâsede karıştırın.
Acur ve patlıcan kurularını bu malzemeyle, ağızlarında bir parmak kalınlığında boşluk bırakacak şekilde güzelce doldurun, patlıcan ve acurların kenarlarını kapak gibi kıvırıp, o boşluğu kapatın. Dolmaları küçük boy bir tencereye, ağızları üste gelecek şekilde sıralayın. Domates salçasının kalanını 1.5 su bardağı suyla inceltip, tuzunu ekleyin ve dolmaların üstünde gezdirin. Üste ters çevrilmiş küçük bir tabak yerleştirin, tencerenin kapağını kapatıp 45 dakika pişirin. Dolmalar iyice yumuşayınca ocağı kapatın. Yoğurt, yumurta, sumak, bir bardak içme suyu ve biraz tuzu büyük bir kâsede çırpın. İçine azar azar, pişmiş dolmanızın suyundan ilave edin. Parmağınızı yakacak kadar ısındığında bu yoğurtlu suyu dolmaların üstüne dökün. Aralarını kaşıkla hafifçe aralayıp sosun her tarafa nüfuz etmesini sağlayın. İki dakika kısık ateşte tuttuktan sonra dolmaları tabaklara pay edin.

4 Kişilik Malzeme

Kuru aAcur 15 adet
Kuru patlıcan 15 adet

Yazının Devamını Oku

Narlı tahinli tavuk ciğeri ezmesi

16 Aralık 2012
Fiyatının düşüklüğü nedeniyle çoğumuzun kuşkulanıp yanaşmaya cesaret edemediği tavuk ciğerini tahin ve kimyonla denedim, kızarmış ekmek ve nar ekşisiyle servis ettim.

Malzemeler (4 kişilik)

Tavuk Ciğeri 350 gram
Sarımsak 2 diş
Tahin 2 çorba kaşığı
Acı biber salçası 2 çay kaşığı
Limon 2 adet, iri
Toz kimyon 2 çay kaşığı

Yazının Devamını Oku

Ayvalı kereviz

9 Aralık 2012
Ekleyeceğiniz malzemeler sayesinde kerevizi, başlı başına doyurucu bir sebze yemeğine dönüştürebilirsiniz. Önerim ayva ekleyerek mayhoş - tatlı bir karakter katabilir, limonlu hardal sosuyla da iyice güçlendirmek.

Malzemeler (4 Kişilik)

Ayva 2 adet
Kereviz 2 adet, büyük
Kuru Soğan 1 adet, büyük
Hardal 2 çorba kaşığı
Sarımsak 1 diş
Limon 2 adet

Yazının Devamını Oku

Yoğurtlu ve ıspanaklı yumurta

2 Aralık 2012
Daha önce patateslisini yaptığım, kesince içinden yumurta sarısı akan sebze köftelerini bu sefer ıspanakla hazırladım, süzme yoğurt ve tereyağıyla servis ettim

5 kişilik malzeme

Ispanak 300 gram
Yumurta sarısı 5 adet
Yumurta beyazı 2 adet
Tulum peyniri 50 gram
Sarımsak tozu 1/2 çay kaşığı
Muskat rendesi 1/2 çay kaşığı

Yazının Devamını Oku

Biberli ve kimyonlu havuç ezmesi

25 Kasım 2012
Adıyaman menşeili kıl biberlerle acılı bir havuç mezesi yaptım. Havuç pürenizi dilediğiniz miktarda süzme yoğurt ve limonla inceltebilirsiniz.

Malzemeler

Soyulmuş havuç 300 gram
Sarımsak 3 diş
Sivribiber 3 adet
Toz yenibahar 1/2 çay kaşığı
Toz kimyon 1 çay kaşığı
Nar ekşisi 1 çorba kaşığı

Yazının Devamını Oku

Sahlep soslu balkabaklı yufka

18 Kasım 2012
Yeni bir kış tatlısı için fırınladığınız balkabaklarını tarçın, ceviz ve üzümle karıştırıp yufkalara sarın, dilimleyip sahlepli sıcak sosunuzla servis edin.

Yapılışı

? Fırını 230 dereceye kurun. Balkabağını soyup iri dilimler halinde doğrayın, bir fırın kabına doldurun. Birkaç kaşık su eklediğiniz fırın kabının üstünü aluminyum folyoyla kapatın ve kabakları fırında yarım saat pişirin. Fazla suyunu atması için  üsütünü açıp biraz daha fırında tutun. Kabak parçalarını, bıçağınızı rahatça saplayabildiğiniz yumuşaklığa geldiğinde dışarı çıkarın.
? Bu arada sos için süt, krema, şeker, tuz ve sahlebi küçük bir sos tavasında, kısık ateşte karıştırarak şekerin erimesini ve sahlebin süte nüfuz etmesini sağlayın. Ocaktan alıp ılımaya bırakın.
? Bir kâsede yumurta sarılarını çırpın ve hazır ettiğiniz sütlü karışıma  ilave edin. Tüm karışımı tekrar sos tavasına alıp kısık ateşte pişirmeye başlayın. Yumurta sarıları pişmeye başladığında sosun kıvamı artacak ve kaşığınızın arkasından dökülmeyecek bir koyuluğa gelecek. Bu aşamada, yumurtanın iyice pişip omlet gibi olmaması için sosu ocaktan alın. Oda sıcaklığına gelmiş balkabaklarını çatalla ezin, tarçın, toz şeker, ceviz ve üzümle güzelce karıştırın.
? Fırını 190 dereceye kurun. Yufkayı tezgâha açın, tereyağının yarısını yufkanın içine fırçayla sürün. Yufkayı ikiye kesin.
? Balkabaklı karışımın yarısını uzun bir sucuk gibi, yufkanın bir tarafına yerleştirin. Pişerken patlamaması için yufkayı gevşekçe, balkabaklı karışımın etrafında yuvarlayarak sarın. Sarmayı patlamayacak şekilde kıvırıp fırın tepsisine alın. Aynı işlemi yufkanın diğer yarısıyla yapın ve üstlerine kalan tereyağını fırçayla sürün.
? Yufkaları fırının orta rafında renk alan dek, yaklaşık 25 dakika, pişirin. Dilimleyip üstüne döktüğünüz sahlepli sosla servis edin.  

Yazının Devamını Oku

Çikolata ve nar ekşili Trabzon hurması

11 Kasım 2012
İyice şekerlenmiş hurmalardan aldım bu hafta. Trabzonlu olarak bilinse de büyük çoğunluğu Hatay’dan gelen bu sulu meyveleri soyup sıcak çikolata sosu ve kaymakla servis ettim

MALZEME

Trabzon hurması 6 adet
Bitter çikolata 100 gram
Nar ekşisi 30 gram
Rakı 30 gram
Bal 50 gram
Toz şeker 60 gram

Yazının Devamını Oku

Zeytinli lüfer

4 Kasım 2012
İlk kez kutlanan bayramını fark etmiş gibi, coşarak geldi lüfer. Fiyatı düşen lüferden aldım, soğan ve zeytinli bir soteyle doldurup ızgara ettim

MALZEME (2 Kişi İçin)

Lüfer 2 adet
Zeytinyağı 2 çorba kaşığı
Kuru soğan 1 adet
Yeşil Ayvalık zeytini 12 adet
Rakı 2 çorba kaşığı
Keçi peyniri 2 çorba kaşığı, ufalanmış

Yazının Devamını Oku