Yoğurtlu ve ıspanaklı yumurta

Daha önce patateslisini yaptığım, kesince içinden yumurta sarısı akan sebze köftelerini bu sefer ıspanakla hazırladım, süzme yoğurt ve tereyağıyla servis ettim

Haberin Devamı

5 kişilik malzeme

Ispanak 300 gram
Yumurta sarısı 5 adet
Yumurta beyazı 2 adet
Tulum peyniri 50 gram
Sarımsak tozu 1/2 çay kaşığı
Muskat rendesi 1/2 çay kaşığı
Karabiber 1 fiske
Galeta unu 50 gram
Beyaz un
Tuz
Süzme yoğurt 150 gram
Tereyağı 1 çorba kaşığı
Pul biber 1 çay kaşığı
Riviera zeytinyağı 150 ml.

Yapılışı

Yumurta sarılarını patlatmadan, dikkatlice ayırın. Çok az zeytinyağı sürülmüş bir yağlı kâğıdı, altındaki tepsiyle beraber dondurucunuza yerleştirin.
Ayırdığınız yumurta sarılarını birbirlerine değmeyecek şekilde kâğıdın üstüne yerleştirin ve bir saatliğine donmaya bırakın. Dondurucuda uzun süre bırakırsanız sarılar akışkanlıklarını yitirir.
Bu sırada saplarını ayıkladığınız ıspanakları bolca soğuk su dolu bir kaba alın. Birkaç dakika bekletip ıspanakları suyun üstünden toplayın, suyunu değiştirip tekrar beklettikten sonra başka bir kaba alın.
Üç litre kadar suyu bir tencerede kaynatın, fokurdarken ıspanakları ekleyip bastırın. Yaklaşık iki dakika bekleyip hepsini bir süzgece boşaltın. Rengini korumak için ıspanaklarınızı soğuk ya da buzlu su dolu bir kaba aktarın. Soğuyan yaprakları çıkarıp avucunuzda güzelce sıkın ve böylece suyun büyük kısmından kurtulun. Ispanağı doğrama tahtasında gelişigüzel doğrayın. Buna ufaladığınız peynir, galeta unu, muskat, sarımsak tozu, karabiber ve tuzu ilave edip elle güzelce karıştırın. Karışımı sertleşmesi için dolaba alın.
Yumurta sarılarınız tam olarak donduğunda tepsiyi dondurucudan çıkarın, altındaki yağlı kâğıdı alttan ıslatıp yumurtaları teker teker ayırın.
Hazırladığınız harcı beş eşit parçaya bölün. Her biriyle yumurta sarılarının etrafını güzelce kapatıp bir parmak kalınlığında diskler elde edin. Bunları düz bir tepsi ya da tabağa alıp oda sıcaklığında bırakın ve içteki yumurta sarılarının çözülmesi için 45 dakika kadar bekletin. Bu süre sonunda dışları hafifçe gevşeyeceği için tekrar dolaba alın ve 15 dakika kadar bekletin.
Tereyağını kızdırıp pul biberi ekleyin ve köpürünce kenara alın.
Süzme yoğurdu akışkan hale gelmesi için içme suyuyla açıp tuz ekleyin.
Pişireceğinizde zeytinyağını altı düz bir tavaya alın.
Ispanak köftelerini beyaz un dökülmüş bir tabağa sırayla alın, çok dikkatlice, her taraflarını una bulayın. Köfteleri kızan yağa, bir partide üçten fazla olmayacak şekilde bırakın ve ocağın altını kısın.
İçteki yumurta sarılarının da pişmesi için toplam dört dakika kadar, arkalı önlü ocakta bırakacağınız köfteleri peçete serili bir tabağa alın.
Sonra köfteleri süzme yoğurtla kaplanmış tabaklara yerleştirin, üstüne pul biberli tereyağı ve zeytinyağı gezdirip servis edin.

Yazarın Tüm Yazıları