Sahlep soslu balkabaklı yufka

Yeni bir kış tatlısı için fırınladığınız balkabaklarını tarçın, ceviz ve üzümle karıştırıp yufkalara sarın, dilimleyip sahlepli sıcak sosunuzla servis edin.

Haberin Devamı

Yapılışı

? Fırını 230 dereceye kurun. Balkabağını soyup iri dilimler halinde doğrayın, bir fırın kabına doldurun. Birkaç kaşık su eklediğiniz fırın kabının üstünü aluminyum folyoyla kapatın ve kabakları fırında yarım saat pişirin. Fazla suyunu atması için  üsütünü açıp biraz daha fırında tutun. Kabak parçalarını, bıçağınızı rahatça saplayabildiğiniz yumuşaklığa geldiğinde dışarı çıkarın.
? Bu arada sos için süt, krema, şeker, tuz ve sahlebi küçük bir sos tavasında, kısık ateşte karıştırarak şekerin erimesini ve sahlebin süte nüfuz etmesini sağlayın. Ocaktan alıp ılımaya bırakın.
? Bir kâsede yumurta sarılarını çırpın ve hazır ettiğiniz sütlü karışıma  ilave edin. Tüm karışımı tekrar sos tavasına alıp kısık ateşte pişirmeye başlayın. Yumurta sarıları pişmeye başladığında sosun kıvamı artacak ve kaşığınızın arkasından dökülmeyecek bir koyuluğa gelecek. Bu aşamada, yumurtanın iyice pişip omlet gibi olmaması için sosu ocaktan alın. Oda sıcaklığına gelmiş balkabaklarını çatalla ezin, tarçın, toz şeker, ceviz ve üzümle güzelce karıştırın.
? Fırını 190 dereceye kurun. Yufkayı tezgâha açın, tereyağının yarısını yufkanın içine fırçayla sürün. Yufkayı ikiye kesin.
? Balkabaklı karışımın yarısını uzun bir sucuk gibi, yufkanın bir tarafına yerleştirin. Pişerken patlamaması için yufkayı gevşekçe, balkabaklı karışımın etrafında yuvarlayarak sarın. Sarmayı patlamayacak şekilde kıvırıp fırın tepsisine alın. Aynı işlemi yufkanın diğer yarısıyla yapın ve üstlerine kalan tereyağını fırçayla sürün.
? Yufkaları fırının orta rafında renk alan dek, yaklaşık 25 dakika, piÅŸirin. Dilimleyip üstüne döktüğünüz sahlepli sosla servis edin. Â

Haberin Devamı

Sahlep soslu balkabaklı yufka

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları