Çikolata ve nar ekşili Trabzon hurması

İyice şekerlenmiş hurmalardan aldım bu hafta. Trabzonlu olarak bilinse de büyük çoğunluğu Hatay’dan gelen bu sulu meyveleri soyup sıcak çikolata sosu ve kaymakla servis ettim

Haberin Devamı

MALZEME

Trabzon hurması 6 adet
Bitter çikolata 100 gram
Nar ekşisi 30 gram
Rakı 30 gram
Bal 50 gram
Toz şeker 60 gram
İçme suyu 60 gram
Tuz 1 fiske
Acı biber kurusu 1 fiske
Kaymak 1 lüle

YAPILIŞI

Bu ele bile gelemeyecek kadar narin ve titrek meyveyi hiç denemediyseniz, hızlı davranın, “Sezonun son mahsûlü, kaçırmayın” derim. Dokunduğunuzda parmaklarınıza, çatlayacak kadar olgunlaşmış ve domates büyüklüğünde bir papaz eriği hissi verir bu ‘botero’ meyvesi. İçindeki jölemsi parçalarsa dilinizle parçalanacak kadar yumuşak olur.
Vişne, çilek, frambuaz gibi meyveleri çikolataya yakıştırıyorsanız, hele de benim gibi likörlü olanlarını seviyorsanız, çikolata sosunda kullandığım malzemeye şaşırmazsınız; taze sıkılmış narın ekşisi ve rakı bileşimi yeni denemeler üstünde kafa yormanıza bile vesile olabilir.
Zaten iyice tatlanmış olan oda sıcaklığındaki hurmaları hafiften ekşi, acı ve anasonlu sıcak çikolata sosu ve kaymakla servis edin. Ben içinde yüzde 66 kakao olan bir bitter kullandım; böyle bir tatlıda yüksek kakaolu çikolata kullanmayı size de öneririm.
* Hurmaları ezmeden, çok dikkatli şekilde yıkayın ve keskin bir bıçakla soyun.
Sos için çikolatayı gelişigüzel rendeleyin ya da tırtıklı bıçakla ince ince dilimleyin.
* Nar ekşisi, bal, toz şeker, içme suyu, rakı, tuz ve acı biberi küçük bir sos tavasına alın, ateşin altını hafifçe açıp, karıştırarak üç-dört dakika kadar kaynatın; aromalar birbirine geçsin. Sosu kenara alıp parmağınızı yakmayacak bir sıcaklığa düşürün.
* Şimdi hazır ettiğiniz çikolata parçalarını da ekleyip yine karıştırın ve çikolatayı eritin. İstediğiniz kıvamı sosu azıcık daha ısıtarak ya da birkaç damla içme suyu ekleyerek de elde edebilirsiniz.
* Servis için, hurmaları olduğu gibi çukur bir tabağa alın. Üstünde çikolata sosu gezdirin ve bir parça kaymakla beraber servis edin.

Yazarın Tüm Yazıları