Yüzü Elazığ’a bakan üzümün şarabı daha güzel olabilir mi

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili, Orka Group Yönetim Kurulu Başkanı Elazığlı işadamı Süleyman Orakçıoğlu ısrarla çağırdı: "Elazığ Valisi Muammer Muşmal başkanlığında bir ekip, TİM’in İstanbul Yenibosna’daki merkezinde Elazığ üzümleri ve şarapla ilgili bazı projelerini anlatacak, mutlaka bekliyorum."

Toplantıya TİM Başkanı Oğuz Satıcı ve Başkanvekili Süleyman Orakçıoğlu ev sahipliği, Vali Muammer Muşmal da başkanlık yaptı: "Elazığ’da 8 bine yakın üzüm üreticisi var. 2007 üzüm rekoltesi 129 bin tondu. 13 sektörle ilgili araştırma yaptırdık. Elazığ’ın dört sektörde rekabet şansı olabileceğini gördük. Bunlar arasında üzüm yoktu. Ancak, Elazığ’da bağcılığı, şarap, üzüm suyu başta olmak üzere elde edilen ürünleri geliştirmeye kararlıyız."

Elazığlılar, "Kavaklıdere, Doluca ve Mey İçki (şarapta şemsiye markası Kayra) ürünümüzü ucuza kapatmaya çalışıyor. Üzümün kilosunu bizden 25 Ykr’ye alıp, şişesi 20-35 YTL arasında değişen fiyatlarla şarap satıyorlar. Örgütlenelim, daha fazla haksızlığa uğramayalım" kararı almış.

Bu karar doğrultusunda Vali Muşmal’ın da desteğiyle Elazığ Üzüm Üreticileri Birliği’ni kurup, başkanlığına Yardımcı Doçent Hüsamettin Kaya’yı getirmişler. Birlik ilk olarak Elazığ üzümlerinin patentini almak için Türkiye Patent Enstitüsü’ne başvurmuş.

Elazığ Üzüm Üreticileri Birliği Başkanı Hüsamettin Kaya iddialı: "Elazığ’ın ünlü üzümü Öküzgözü’nün çubuklarını alıp başka kentlerde yetiştiriyorlar, sonra ürettikleri şarabın üzerine ’Öküzgözü’ yazıyorlar. Biz hangi yörenin üzümü olduğunun da etikette belirtilmesini istiyoruz."

Kaya, sonra Elazığ’ın üzümlerini sıraladı: "Öküzgözü, Boğazkere, Köhni (Kösetevek), Ağınbeyazı, Elazığ Kırmızısı, Tahannebi, Şilfoni, Hal Karası, Besni, Kara Erik, Hatun Parmağı, Kabarcık."

Kaya’nın Boğazkere’yi de Elazığ üzümü sayması dikkatimi çekti. Çünkü, şarap sektörü Boğazkere’yi daha çok Diyarbakır üzümü olarak biliyordu.

Çok geçmeden takıldığım bu noktaya masadan yanıt geldi: "En iyi Boğazkere üzümü Diyarbakır’ın Çermik başta olmak üzere Elazığ’a yakın ilçelerinde olur. Malatya ve Tunceli de en iyi üzümlerini yüzü Elazığ’a dönük bağlarından elde eder."

Hüsamettin Kaya’nın sunumuna göre, Elazığ’daki toplam meyve üretiminin yüzde 58.3’ünü üzüm oluşturuyor. 129 bin ton üzümün 52 bin tonu şarap üretimine yöneliyor.

Elazığ Üzüm Üreticileri Birliği’nin hedefinde bir şarap fabrikası ile bir de üzüm suyu fabrikası kurmak var. Bu amaçla İstanbul’da ya da Türkiye’nin diğer kentlerinde, hatta yurtdışında gelişmiş, büyümüş şirketlerin sahibi işadamlarından projelerine paralarıyla omuz vermesini istiyorlar...

Onların bu isteklerini aktardıktan sonra soruyu sormadan yapamayacağım:

Yaprağı, salkımı Elazığ’a dönük olan asmanın üzümün şarabı daha iyi olabilir mi?

Şarap ve meyve suyu üretmek istedim, olmadı

ELAZIĞ
Valisi Muammer Muşmal’ın başkanlığında gerçekleşen "Anadolu’nun Üzüm Ambarı Elazığ" toplantısını Elazığlı işadamları Gülsan İnşaat’ın Başkanvekili Mehmet Gül ve APS Giyim’in patronu Osman Benzeş’le birlikte izledik.

Osman Benzeş, katkıda bulunmak için söz aldı: "Elazığ’da daha kaliteli üzüm elde etmenin, şarap üretimini geliştirmenin yolu eğitimden geçiyor. Fırat Üniversitesi’nde bu konuyla ilgili bir bölüm var mı?"

Vali Muşmal yanıtladı: "Elazığ Fırat Üniversitesi’nde Ziraat Fakültesi bile yok..."

Sonra Mehmet Gül araya girdi: "Elazığ’a bir şarap fabrikası kurmak için epey çaba harcadım. ’Şarap fabrikasına üzüm taşıyan merkep bile cehenneme girer’ diyen müftüden başlamak üzere birçok engelle karşılaştım. Meyve suyu fabrikası denedik, 1000 dönümlük alanı üzüm bağı yapalım dedik, engelleri aşamadık."

Gül, "Cesaret verin, önümüzü açın, Elazığ için elimizden geleni yapalım" çağrısı yapıp, toplantı bitiminde, Vali Muşmal’ın "Elazığ okuyor" projesinden yola çıkarak espriyi patlattı: "Elazığ okuyor, Elazığ içiyor..."

Gül, ardından Elazığ Üzüm Üreticileri Birliği’nin projelerine destek vereceğini bildirdi...

Verilen sözleri bir kez de burada kayda geçirmiş olalım, gelişmeleri izleyelim...

Teşviklere asgari geçim indirimi makası geldi

VALİ Muammer Muşmal’ın başkanlığındaki "Anadolu’nun Üzüm Ambarı Elazığ" toplantısının bitiminde APS Giyim’in patronu Osman Benzeş’e profesyonel yöneticilerinden birinden telefon geldi:

"Fabrikamız Merzifon’da, yani teşvikli bölgede. SSK primi ve ücret üzerindeki vergileri teşvik kapsamında daha düşük ödeniyor..."

Benzeş, merakla konuşmanın ana mesajını bekledi: "Efendim biliyorsunuz vergi iadesi kalkınca çalışanlara asgari geçim indirimi ödemesi yapmaya başladık. Merzifon’da çalışan başına ödediğimiz asgari geçim indirimi ayda 45 YTL ile 77 YTL arasında değişiyor."

Yani?..

Benzeş, hızla hesabı yaptı: "SSK primiyle ilgili teşvikte yüzde 35 gerilemedir bu."

Hükümet bu ayrıntıyı atladı mı yoksa fırsatı bulmuşken, "Zaten 49 ile teşvik veriyoruz, çaktırmadan bir kısmını kırpalım" diye mi düşündü...
Yazarın Tüm Yazıları