‘Yurt’umu arıyorum

DOĞANIN tahribi konusu sık sık gündeme geliyor.

Haberin Devamı

HES’ler için yürüyüşler yapılıyor, toplantılar düzenleniyor ama gene HES’lerin yapımından vazgeçilmiyor.

Gazetelerde bununla ilgili haberler birbirini izliyor. Peki sanatçı sorumluluğu ne derece devrede?

Birçok Nuri Bilge Ceylan filminin as oyuncusu Muzaffer Özdemir, kendi yazıp yönettiği Yurt* filmiyle, özellikle HES’leri eleştirerek bu konuda öncü bir hareketi simgeliyor.

Yurt filmi neyi anlatmak istiyor, hangi sorumluluğa çağırıyor bizleri? Tahribatı önlemek için çaba göstermeye.

Yurt’un başkahramanı İstanbul’da yaşayan bir mimar.

İstanbul’da arkadaşlarıyla yaptığı bir kamp sırasında hastalanır. Doktoru da ona seyahat önerir. Doğan nevrotik bir tiptir, bizden daha fazla duyarlıdır.

Sıla özlemini gidermek için uzun yıllar görmediği memleketine tatile gider. İşte Doğan’ın karamsarlığı, umutsuzluğu oraya varır varmaz daha da yoğunlaşır.

* * *

Haberin Devamı

ÇOCUKLUĞUNUN geçtiği yerde eski bir kız arkadaşı vardır, evlenmiştir, bir de çocuğu olmuştur.

Doğan oranın özelliklerinin hepsinin yok edildiğini, ilgisiz kalındığını, kimsenin de bu duruma karşı gelmediğini gözlemler.

Dağı, bayırı, ormanları gezer, birçok kişiyle görüşür, anılarını tazeler ama elden gitmiş bir doğanın hüznü onu bitirir. Eski memleketine geldiğinde o kız arkadaşı hariç herkes için bir yabancıdır.

Doğan, yabancılaşmayı yaşayan günümüz düşünen insanıdır. Geçmişte bıraktığı her şey bozulmuş, yozlaşmıştır.

Kız arkadaşına, HES’ler için ne düşündüğünü sorduğunda şu cevabı alır: “Şimdi sudokuyla meşgulüm, bitince sana bir kahve yaparım.”

Kız arkadaşının kocası da burada başkaldıranların durumunu özetler. Der ki, “Bir kız vardı, bu işlerle uğraştı. Adı entel-dantele çıktı, dayanamayıp  burayı terk etti”.

Derelerin yönünü değiştiren siyasetçilerin, müteahhitlerin durumunu anlatır.

Benim izlenimim, çok az kimsenin buna karşı durduğudur. Kahvede hayat eskisi gibi, aynı minval üzere devam etmektedir. Gerçi bir-iki köylü, haklarını savunur, burada yapılan tahribatı, dönen oyunları eleştirirler ama çok cılız bir ses çıkar.

Antenleri kendine çok çevrilmiş diye tanımlanan bir tiptir Doğan. Sonunda şöyle der: “Çocukluğumun cennet bahçesi gitmiş, yok olmuş. Ben içimdeki karanlığı yansıtıyorum.”

* * *

Haberin Devamı

DVD’sini bulduğunuzda mutlaka alın ve seyredin, türünün görülmesi gereken bir örneği.

--------------------------------------------------------------------------------------------

(*) Yurt
Senaryo ve yönetmen: Muzaffer Özdemir
Oyuncular: Kanbolat Görkem Arslan, Muzaffer Özdemir, Muhammet Uzuner, Pınar Ünsal, Saygın Soysal, İsmail Ergün, İlhami Şibil, Halil Kılıç, Kerim Olgun.
Yapım: Tutya Film.

  

Yazarın Tüm Yazıları