Yumurta dedikodusu

Hakkında çokça dedikodu yaptığımız yiyecekler vardır hani. Birileri bir tez atar ortaya, arkasından tam aksini savunan başka tezler geliverir. İşte yumurta da bu besin maddelerinden biri.

Haberin Devamı

Yakın zamana kadar herkes, yumurta yemenin kolesterolü yükselteceğine inandırılmış durumdaydı.
Ama artık yumurtanın, sarısının abartıldığı kadar “sakıncalı” olmadığını biliyoruz.
Peki yumurtayla ilgili yanlış bildiğimiz başka şeyler yok mu? Elbette ki var. Örneğin yumurtanın çiğ olarak tüketildiğinde daha faydalı olacağı söylenir. Oysa ki durum hem hijyen hem de besleyicilik bakımından bunun tam tersidir.
Yumurtanın eve geldikten sonra yıkanması gerektiği tezi de yanlıştır. Çünkü nem, zararlı bakterilerin yumurtanın gözeneklerinden içeri girmesine neden olur.
Son olarak, yumurtanın beyaz ya da kahverengi olmasıyla daha besleyici olması arasında herhangi bir bağlantı yoktur.

SÜTLÜ BİBER TURŞUSU

Bu yemek için aslında sarı, etli, ‘Yugoslav biberi’ de denilen dolmalık biber kullanılır. Ama küçük boy yeşil dolmalık biber de kullanabilirsiniz.
Ekşimik, Trakya bölgesine özgü tuzsuz, ekşi bir tür lor peyniridir. Yayık ayranından yapılır. Trakya’daki geleneksel kahvaltıların en önemli parçasıdır.
Biberlerin kapaklarını kesip tohumlarını ayıkladıktan sonra yıkayın ve süzün. Ekşimik ve taze kaymağı bir kaba koyun. Çatalla ezerek iyice karıştırın. Bu karşımı biberlerin içine doldurun.
Biberleri büyükçe bir kavanoza yerleştirin. Üzerine çıkacak kadar süt doldurun ve buzdolabında saklayın. Kavanozdaki süt bittikçe ilave edin.
Yiyeceğiniz zaman çıkarın. Sütünden de birkaç kaşık alarak tabağa yerleştirin ve kahvaltı sofrasında ikram edin.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 8-10 adet sarı etli dolmalık biber - Yugoslav biberi (Küçük yeşil dolmalık biber de kullanabilirsiniz.)
- 2 su bardağı ekşimik (Trakya’nın lor peyniri)
- 1 su bardağı taze kaymak (Yaklaşık 100-200 gr)
- 4-5 su bardağı süt

Yazarın Tüm Yazıları