YÖK’e öneriler

HAZIRLANAN YÖK yasa değişikliği ile ilgili bir görüşüm var. Bu ayrıntı çok önemlidir. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nda (YÖK) değişikliği öngören kanun taslağı önerisi ile ilgili görüş ve talebim şöyledir:

‘‘- Madde 3, m bendinde bölüm tanımı yapılmaktadır. Bu tanım eskisinden pek farklı değil. Aynı işi yapan birimlerin bir fakültede 'bölüm', bir başka fakültede 'anabilim dalı' olarak faaliyet göstermesinin haksızlık olduğu, ayrıca değişik sıkıntılara neden olduğu yadsınamaz. Bu itibarla bölüm tanımının yoruma gerek kalmayacak şekilde ifadelendirilmesi, belki 'lisans programı olan ve bağımsız diploma veren' birimlerin bölüm olacağı ifadesinin eklenmesinde yarar vardır.

2- Madde 5, a-10 bendinde 'Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ve Kültürü..' derslerinin zorunlu olarak okutulması benimsenmiş... Bu derslerle ilgili olarak edinilen deneyimler bu derslerin istenildiği gibi yapılmadığı, Atatürkçülük ve devrimler değil, başka şeyler öğretildiği basına bile yansımıştır. Evrensellik iddiasında olan bir yasaya, bu tür derslerin zorunlu olarak konulması pek uygun olmaz gibi görünüyor. Ayrıca anadil üniversitede değil, üniversite öncesindeki eğitim sürecinde öğretilmesi gerekir. Bu iki ders belki seçmeli olarak okutulabilir, ama zorunlu olması gerekmez.

3- Madde 17-Fakülte Kurulu 1750 sayılı Kanun'daki gibi oluşmalıdır.

4- Madde 21-a Bölüm başkanının seçimi de yine 1750 sayılı Kanun'da olduğu gibi olmalıdır. Aksi halde bölüm içinde klikleşmeler ve husumetler ortaya çıkar.

Prof. Hüseyin SALİHOĞLU

Rize’ye Şevki Yılmaz modeli

AKP,
Rize Belediye Başkan adaylığına İstanbul'dan Kasımpaşa Futbol Kulübü Başkanı, Endüstri Mühendisi ve Müteahhit Halil Bakırcı'yı aday gösterdi.

Rize'de üç güçlü adaydan (diğerleri Yılmaz Matmer ve Sultan Yılmaz) biri olan Rize kökenli Bakırcı, 1994-98'de Beyoğlu Belediye Başkanı Hüseyin Bayraktar'ın (şimdi milletvekili) yardımcısıydı. Nevizade'deki lokantaların kapatılmak istendiği dönemde zabıtadan sorumlu olan Bakırcı, otoparkçılar ve seyyar satıcılara karşı verdiği mücadelede; 'gözükara, sert ve disiplinli' bir belediyeci olarak tanınıyordu. Bakırcı 1999'dan beri de Kadıköy Belediye Meclis üyeliğinde bulunuyor. AKP'nin kuruluşunda katkıları bulunduğu bildirilen Bakırcı, 1 No'lu Yüksek Anıtlar Kurulu üyeliğinde de bulunmuştu.

Bakırcı'nın İstanbul'dan Rize'ye getirilip aday gösterilmesi, RP'den Şevki Yılmaz'a karşı ANAP'ın koyduğu 'ithal' bir adaya benzetiliyor. CHP ve ANAP'lılar, Bakırcı'nın adaylığına sevindiler.

Rizespor-İstanbulspor karşılaşmasını izleyen ancak pek ilgi görmeyen Bakırcı'nın, Rize'nin eski başkanı merhum Ekrem Orhon ve halen yurtdışında kaçak bulunan eski milletvekili Şevki Yılmaz'ın belediyecilik anlayışını örnek göstereceği söyleniyor.

Bakırcı şöyle diyor:

‘‘Şevki Yılmaz çok kısa sürede Rize'de çok ciddi bir belediyecilik örneği verdi. Kimsenin gözüne gelmiyor ama Rize'de bir sivrisinek ve çöp sorunu vardı. Bunlar Şevki Yılmaz döneminde halloldu. Ben Şevki Yılmaz'ı belediyecilik yönünden örnek alıyorum.’’

‘Arızalı erkekler’

YOKSULLUK, işsizlik, ekonomik kriz derken insanların ruh sağlığı hızla bozuluyor. 'Arızalı' hale gelen kişiliklerin başkalarının canını yakan hallerini ise siyaset dahil, bürokrasi, iş dünyası gibi birçok alanda görüp yazıyoruz.

Hatta, bazı seçmenlerdeki anlayış bile 'arızalı' duruma gelmiş olmalı ki, hırsızlıkları ayyuka çıkmış bir işadamı 'ağlayınca' ona destek verenler çıkabiliyor. Ruh sağlığının kadınla erkek arasındaki özel ilişkilerdeki hallerini ise Güler Kazmacı içine mizah unsurunu da katarak 'Arızalı Erkekler' adlı kitabında konu etmiş.

Kitapta kadın kadına konuşmalarda erkeklerin türlü 'manyaklıkları' anlatılıyor, ama dikkat edince kadınların da aslında arızasız olmadığını görüyorsunuz.

Bu arada 15 günde 4. baskısını yapan kitap çıktığı ilk günlerde bütün ülkede korsan olarak yayınlandı.

Korsan yasasını hazırlamakla iş bitmiyor, 'takibi' nerede? Buna karşı çıkarılacak yasa ne oldu?

Düzenli ve verimli çalışma böyle olur

TÜRKİYE'
de çok düzenli ve verimli çalışan kurumlarımız var. Ankara'da bir yurttaş olarak yakından tanıdığım Kızılay Çankaya Şubesi Dursun Yangın Dispanseri de bunlardan biri... Başarının temeli de bu kurumun başındaki Sayın Dr. Yaşar Uzun'dan kaynaklanıyor. Yurttaşların dert ve sorunları ile yakından ilgileniyor, kolaylık sağlıyor; yani uyum ve disiplin içinde bir çalışma düzeni dikkat çekiyor.

Yönetim mekanizmaları, burada olduğu gibi her türlü siyasi kaygı ve kayırmaların dışında, kurumların başına uygun insanlar getirildiği takdirde vatandaşın yüzü gelecek, gereksiz yere çekilen eziyetler, zaman kaybı önlenerek şikáyetler giderek azalacaktır. Bu kurumu kutluyor ve başarılı çalışmalarının devamını diliyorum.

Halik DUYGUN-ANKARA

Rusya vize vermiyor

RUSYA
Federasyonu, 13 Şubat itibariyle Türkiye'ye turistik davetiye yollayan 8-9 seyahat acentasını kapattı. Bu nedenle Türkler turist vizesi alamıyor. Hükümet, Çeçenistan'da savaşa giden Türkler için duyarlılık göstermezse, korkarım bu yaz Türkiye'ye Rus turist gelmesini de engelleyebilirler.

Hükümetin bu duyarsızlığı bize pahalıya malolabilir.

Celal GÜNEY

Apartmanlara görev düşüyor

BİR okurumuz
‘‘Apartman görevlileri, apartmanlarının önündeki karları temizletseler olmaz mı?’’diye soruyor: ‘‘Vali Muammer Güler bu konuda bir uyarı yaptı ama belediyeler duyarsızlar... Belediye Meclisi kararıyla apartmanlara yaptırım uygulayabilirler ama hiçbirinden tık yok! Vatandaş bu günlerde kaldırımlarda korkusuzca yürüyemeyecek mi?’’

Biliyor musunuz?

İSTANBUL'
da bugün Büyükşehir Belediye Başkan adayı Prof. Ahmet Vefik Alp dahil İstanbul adaylarını açıklayacak olan DYP Genel Başkan Mehmet Ağar, seçim bölgesi Elazığ'da Süleyman Selmanoğlu'nu aday gösterdiğini... Adana Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın, muhtemelen AKP'den aday olacağını söylediğini... BBP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı gösterilen eski Emlakbank Genel Müdür Yardımcısı Mimar Dr. Hikmet Aytek'in, döneminde bankaya 150 MHP'liyi sınavsız yerleştirdiğini... AKP Sivas'ta Sami Aydın'ın aday gösterileceği haberleri üzerine İbrahim Balan'ın aday olmasını isteyen bir grubun AKP il binası önünde protesto gösterisinde bulunduğunu...

ANKARA'daki Haberal Eğitim Vakfı ile Türkiye Organ Nakli ve Yanık Tedavi Vakfı'nın ortak girişimi ile Başkent Üniversitesi'ne bağlı İzmir'de kurulu bulunan Karşıyaka Zübeyde Hanım Hastanesi Müdürü Sibel Akyel ile Mali İşler Müdür Yardımcısı Filiz Tuzcu'nun naylon fatura iddiasıyla tutuklandıklarını...

Biliyor musunuz?

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Yargıda bilirkişi yanlışlığı var. Çok küçük bir grup hariç mahkemelerdeki bilirkişilerin yüzde 80'i bilmez kişi...’’

(Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok)
Yazarın Tüm Yazıları