Yıldırım: Duble yolları fazla hızlı yaptık

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, duble yollarla ilgili yaşanan sıkıntıların farkında olduklarını, sıkıntıların en önemli nedeninin, “çok hızlı duble yol yapmak olduğunu” söyledi.

Dünya standartlarına göre, normal olarak yılda 200-250 kilometre duble yol yapıldığını ama kendilerinin yılda 1.500 kilometre duble yol yaptıklarını hatırlatan Bakan Yıldırım, şimdi ise asfaltlama çalışmaları yapıldığı için sıkıntı çekildiğini söyledi.
Bunun siyasi bir tercih olduğunu, normal hızla yaptıkları takdirde mevcut duble yol ağına bu sürede ulaşılamayacaklarını bildiklerini belirten Bakan, kendi iktidarlarına kadar toplam 6 bin 100 kilometre duble yol varken kendi iktidarlarında 11 bin 700 kilometre yol yaptıklarını, 2012 sonuna kadar 2 bin 500 kilometre daha yol planlandığını, toplam 21 bin kilometre duble yola kavuşulacağını kaydetti ve şimdi sıranın yolların kalitesinin artırılmasına geldiğini söyledi.
Duble yollarla ilgili şikayetleri yansıttığımız yazılar üzerine telefonla arayan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Karayollarına talimat verdiğini, duble yollardaki sıkıntıların hafifletilmesi için, hafta sonlarında trafiğin yoğun olduğu güzergahlarda işlerin hafifletilip akışa daha fazla imkan vermeye, gece çalışmalarını da artırmaya çalışacaklarını söyledi.
İşaretleme ve uyarılarla ilgili bazı eksiklikler olduğunu kabul eden Bakan Yıldırım, bu konuda da yine daha  dikkatli olunması talimatı verdiğini söyledi.
Özet olarak duble yollarla ilgili yaşanan sıkıntı ları bildiğini, ancak asfaltlama ile yolların kalitesini düzeltme aşamasında oldukları için zorunlu bir süreç yaşadıklarını kaydeden Bakan Yıldırım, pratikte sıkıntıları azaltmak için çaba sarfettiklerini ifade etti. Bu arada Ba kan Yıldırım, bundan 7 yıl önceki duble yolların öncesindeki durumu hatırlatarak, “vatandaşlar tek yolda gidildiğinde eskiden ne kadar sıkıntılar yaşandığını görüyorlardır” şeklinde konuştu.
Duble yolların trafik kazası sayısını azaltmadığını ama kesinlikle ölümcül kazaları azalttığını kaydeden Yıldırım, dolay ısıyla gerçekle şen kazalardaki sürücü hatası oranı yüzde 79’dan 89’a çıkarken, yol nedeniyle kaza oranlarında büyük gerilemeler yaşandığını da söyledi.
KREDİLİ ASFALTLAMA YAPILACAK
Duble yolların yapımının aslında asfaltlamaya kıyasla çok daha ucuz olduğunu kaydeden Bakan Yıldırım, örneğin 1 kilometre duble yol yap ımının 500-600 bin TL, buna karşılık 20-23 santimetrelik asfalt yapımının ise 1 milyon ile 1 milyon 300 bin TL maliyeti olduğunu söyledi.
Dolayısıyla asfaltlama çalışmasına gelindiğinde, bunun maliyetinin duble yol yapımından çok daha fazla olduğunun bilinmesi gerektiğini kaydeden Bakan Yıldırım, mali kısıtl ar nedeniyle asfaltlamanın duble yol yapımı kadar hızlı olama yacağını söyledi.
Bu kısıtı aşmak için bir çalışma başlattıklarını kaydeden Bakan Yıldırım, özel sektöre kredili asfaltlama yaptır acaklarını söyledi. Özel sektörün kredi alıp yolu asfaltlayabileceğini Karayollarının bunun bedel ini örneğin 5 yıl vade ile özel sektöre ödeyebileceğini kaydeden Bakan Yıldırım, “Arkada şlar çalışma yapıyor, 5 yıl vadede ödenmek üzere bir yolun örneğin 1 yılda asfaltlanması için ihaleye çıkılıp en ucuz teklifi verene bu asfaltlamayı yaptırabiliriz” dedi. Bu projenin henüz hazırlık aşamasında olduğunu kaydeden Bakan Yıldırım, uygulamaya en yoğun olan yollardan başlamayı planladıklarını ifade etti.
Bakan Yıldırım, yazılarımızda sözünü ettiğimiz duble yolların maliyetinin standartların üstünde olmadığını, bu arada araştırdıklarını; duble yol yapımındaki yeni müteahhit sayısının, eskiden beri iş yapan toplam müteahhitler içindeki oranının yüzde 2’yi geçmediğini söyledi.
Bakan Yıldırım, daha önceden de bildiğimiz, sorunlar hakkındaki hassasiyetini bir kez daha göstermiş oldu. Bu arada Bakanın haklı olarak hassasiyetle üzerinde durduğu bir konu da “Karayollarında büyük bir fedakarlıkla çalışan işçilerin  ve mühendislerinin şevklerinin kırılmaması gerektiği” idi. Zaten böyle bir niyetimiz olamaz, gerçekten de Karayolları çalışanlarının bu sıcakta canla başla nasıl çalıştıklarını, yolda olanlar da görüyor.
Bakan bunları söylerken, duble yollarla ilgili şikayet mailleri de gelmeye devam ediyor.
Yazarın Tüm Yazıları