Yeter! Söz Milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Pamuk üreticisi kan ağlıyor...

Alın teriyle, gece gündüz demeden çalışarak ürettiği ürününün, şu günlerde hayal kırıklığını yaşayan biz pamuk üreticilerinin halini düşünen var mıdır?

İlan edilen pamuk taban fiyatı 170 bin lira olup, tüm pamuk üreticilerinin beklentileri altında olmuştur. Geçen yıl ise bu fiyat 120 bin liraydı. Şu anda üreticinin elinde olan ürünün fiyatı 90 bin liraya düşmüş olup, üretici elindeki ürününü de satamamaktadır. Buna da razı olmak zorunda bırakılan üreticiler, 90 bin liraya düşen pamuk fiyatlarının arkasındaki sebeplerini merak ediyorlar.

Düşük fiyatın yanı sıra, önceden Ziraat Bankası'ndan alınan tarım kredi borçları, yıl sonunda hiçbir üretici tarafında ödenememe durumunda bırakılmıştır. Biz üreticiler, şu soruların cevaplandırılmasını istiyoruz.

Ülkemizde kendi yetiştirdiğimiz kaliteli pamuk varken, dışarıdan sırf birkaç tekstilci kalkınsın diye, kalitesiz ve düşük gümrükle iplik neden yurda sokulmaktadır.

Pamuk üreticisi, borçlarını 90 bin liradan satabileceği pamukla ödeyebilecek mi? Önümüzdeki yıl ihtiyacı olan tohum, gübre ve mazotu bu gelirle nasıl karşılayabilecektir? (Tarım Kredi'nin 2 bin üyesinden sadece 20 üretici borcunu ödeyebildi.)

Üreticilerin mağduriyeti nasıl, ne zaman ve hangi gelirle ödenebilecek?

Şu gerçeği kabul etmek zorundayız, bu yıl bütün pamuk üreticileri mağdur duruma düşmüş ve ayakta durabilmek için büyük bir çaba sarf etmektedir. Çiftçinin bu sorunlarına kulak tıkayan ilgililerin mağduriyetimize bir an önce çözüm getireceklerini tüm pamuk üreticisi çiftçiler olarak ümit ediyoruz.

Mustafa Azmi GÖNCÜ-ŞANLIURFA

AŞIK'ÇA..

‘‘Apo'nun yakında yakalanacağını son Samsun konuşmamda söylemiştim. Daha doğrusu tahmin ediyordum. Tahminim doğru çıktığı için çok mutluyum. İnşallah Apo da yakında bir kaset düzenleyip Baykal'a gönderebilir.’’

(Çakıcı ile kaset konuşmasından sonra istifa eden Devlet Bakanı Eyüp Aşık)

‘Allah korusun’

EMLAKBANK'ın verdiği krediler arasında adı geçen Yurtbank'ın sahibi Ali Balkaner diyor ki: ‘‘Biz para kazanan, vergisini tam ödeyen bir grubuz. Benim şahsen tek kuruş kredi borcum yoktur. 6 bin kişinin çalıştığı 30 şirketim vardır. Bu firmalarımız tabii ki kredi kullanır. Önemli olan olan kredilerin işlemesi, yani dönmesidir. İyi şeyler yapmak isteyen, en sağlam ve güvenceli bir grubuz.’’

- Türkbank ihalesinde ifade verdiniz?

- Allah'a bin şükür acı yemediğimiz için karnımız ağrımaz.

- Hükümet düşerse...

- Allah korusun... Başbakan'ın yanındayım.

10 Kasım açıklaması

GAZİANTEP Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Filiz, üniversitede 10 Kasım'da neden anma toplantısı düzenlenmediği sorusunu yanıtlıyor:

‘‘23 yıldır bu üniversitedeyim ve bunun 13 yılı üst düzey yöneticisi olarak geçmiştir. Bu süre içinde sayısız 10 Kasım törenleri düzenlemişizdir. Son yazınız beni ve üniversite çalışanlarımızı üzmüştür. Cumhuriyet'in 75. yılı nedeniyle, her yıl Gaziantep Valiliği'nce hazırlanan il programının bu yıl üniversitemiz tarafından hazırlanması planlanmıştır. 10 Kasım günü senato üyeleri üniversitedeki Atatürk Anıtı'na çelenk koymuş, daha sonra öğrencilerimiz, idari ve akademik personelimiz, Büyükşehir Belediyesi'nin gösteri salonuna üniversite servis araçlarıyla götürülmüştür. Bu güzel program nedeniyle herkes takdir ve tebriklerini sunmuşlardır. Ayrıca, üniversitemizde Atatürk Koşusu yapılmış, Kültür Merkezimizde de Atatürk konulu bir belgesel film gösterilmiştir. Akşam da, yine belediye gösteri salonunda, Türk Müsikisi Devlet Konservatuvarı tarafından Atatürk'ün sevdiği şarkılardan oluşan bir konser verilmiş, 10. Yıl Marşı coşkuyla söylenmiştir.’’

Vadiler yok edilmesin

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca yap-işlet-devret modeli ile Fırtına ve Hala Deresi sularından istifade edilerek, bu iki vadide yapılması planlanan ve 28.6.1998 tarihinde temeli atılarak şantiye kurma çalışmaları süren Dilek-Güroluk Hidroelektrik Santralı ile birlikte muhtelif büyüklükteki regülatör ve hidroelektrik santrallarının yörede yaratacağı olumsuzluklar hakkında endişelerimizi dile getirmek istiyoruz. Bu amaçla; Ankara Kurtuluş'ta Vedat Dalokay Salonu'nda sivil toplum örgütleriyle bir araya geleceğiz. Bizi destekleyin. Tarih: 16.11.1998, Saat 11.00. (Faks: 0312-433 53 05)

Hemşin Vakfı- ÇAMLIHEMŞİN



Yazarın Tüm Yazıları