Yeter söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Memurlar nasıl tedavi olacak?

Emekli Sandığı, okurumuz olan bazı memur emeklilerinin sağlık tedavileri ve harcamaları konusundaki şikâyetlerine karşı şu açıklamayı yaptı:

‘‘Kurumumuz gerek hak sahiplerinin daha iyi ve çabuk tedavi görebilmesi, gerekse harcamalarda tasarruf sağlanması amacıyla 1995 yılında kalp hastalıkları ve cerrahisi, 1997 yılında laparoskopik cerrahi konularında resmi ve özel -ki bunlara ülkenin en iyi ve tanınmış özel hastaneleri de dahildir- sağlık kurumları ile sözleşme yapmış bulunmaktadır.

Hastalar, kalp hastalıklarıyla ilgili olarak karneleriyle doğrudan başvurabildikleri hastanelerde hiçbir ücret ödemeksizin, açık ve kapalı kalp ameliyatları, anjiografi, ajioplasti, balon, stent ve pil uygulaması vb. işlemleri yaptırabilmektedir. Buna ilişkin tüm masraflar -tetkik, tahlil vb. dahil- paket fiyatlar doğrultusunda sandığımızca doğrudan hastaneye ödenmektedir. İlaveten, emeklilerden her ne ad altında olursa olsun ücret alınmaması, sözleşmelerimizde hüküm altına alınmıştır.

Hak sahiplerinin diğer konulardaki tetkik-tahlillerini özel hastanelerde yaptırmaları halinde; tüzüğümüz, tedavi yardımı ile ilgili olarak Sağlık ve Maliye bakanlıklarınca hazırlanan Bütçe Uygulama Talimatı ve Yönetim Kurulumuz'un kararları çerçevesinde resmi hastane tarifelerine göre bedelleri kendilerine ödenmektedir.

Ayrıca, sandığımızla anlaşmalı olan Tomografi, NMR (Nükleer Magnetik Rezonans),, NMR Anjiografi ve Kemik Dansitometresi merkezlerinde tetkiklerini, ESWL (böbrek taşı kırma), DPH (prostat tedavisi) ve diyaliz merkezlerinde de bu tedavilerini, hiç bedel ödemeksizin ve sıra beklemeksizin yaptırabilmektedirler.

Yukarıda değinilen Bütçe Uygulama Talimatı'nda, 2771 sayılı yasaya göre alınması gereken % 10 katılım payının hangi ilaçlardan ve hangi şartlarda alınmayacağı belirtilmiştir. Buna göre, kalp-damar ameliyatı geçirmiş kimseler buna ilişkin heyet raporu almaları halinde bu ilaç için katılım payı ödememektedir.

Emeklimiz, sandığımız bu konularda bilgi vermediği şeklinde bir genelleme yapmış ise de; Cağaloğlu, Bostancı, İzmir, Bursa, Adana, Samsun, Erzurum, Diyarbakır ve Afyon'daki bölge müdürlükleriyle, Ankara'daki Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı'ndan, bizzat başvurarak, yazılı olarak veya telefonla her türlü bilgi alınabileceği gibi, mümkün olan her türlü doküman da -örneğin anlaşmalı merkez listeleri- temin edilebilmektedir.

Sağlık Hizmetleri Dairesi'nin (0312- 298 30 00) numaralı telefonundan, otomatik olarak istenilen her bilgiye ulaşılabilmektedir.’’

Atatürk heykelleri

CUMHURİYET'in 75. yılında Atatürk heykelleri tartışılıyor. Bundan bir süre önce Marmaris'teki Atatürk heykeli üzerindeki tartışmaların arkasından Kenan Evren çıktı.

At üzerindeki üniformalı Atatürk heykeli neden kaldırılmak isteniyordu? Meğer iki yıl önce kaymakam, belediye başkanı, heykelin değiştirilmesi üzerinde karar vermişler. Sivil bir Atatürk heykeli sipariş etmişler.

Heykelin açılışı önceki gün yapıldı. Evren şöyle konuşuyor:

‘‘Atatürk'ün yüzü denize bakıyordu. Gelen turist önce Atatürk'ün üzerindeki atın kocaman kuyruğunu görüyordu. Biz, iki yıl önce buraya daha güzel heykel yapalım, dedik. Yapımı uzun sürdü. 50 sene, 30 sene önce yapılan kaymakamlık binaları vilayet binaları değişiyor. Tabii ki heykeller de değişiyor. Bu heykel de belki değişecek.’’

Halit Narin'in yaptırdığı heykel ise Turunç'a nakledildi.

Marmaris'ten bir okurumuz; ‘‘Evren'in sivilleştiğini görmek sevindirici’’ demekle yetiniyor.

İstanbul'dan Müh. Vedat Kanoğlu, Yalova'daki heykelin Atatürk'le ilgili hiçbir ilgisi olmadığını belirterek şöyle diyor: ‘‘Heykelin, korkunç bir pençe şeklini almış elleri, haşin bir yüz ifadesi ve son derece kaba bir vücut yapısı ile karşısındaki rakibini yerden yere vurmaya çalışan bir pankreas güreşçisine benzetilmiş olması, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı olan bizleri her bakışta son derece rahatsız etmektedir. Bu heykel Atatürk'e yapılmış somut bir saygısızlık örneği olup, Atatürk'ü hiçbir kimsenin böyle çirkin bir şekilde tasvir etmeye hakkı yoktur. Bu çirkinlik örneği heykelin bir an önce kaldırılıp imha edilerek, yerine Atatürk'e yakışır bir heykelin -Samsun'daki gibi- dikilmesini, Atatürk'ün izinde giden vatandaşlar namına arzu etmekteyim.’’

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Cumhuriyet bana sorarsanız respublukadır. Yani her bireye ait olan bir şeydir. Benim gördüğüm eksiklik Atatürk'ün düşünce planının anlaşılamamasıdır. Hep Atatürk'ten söz ediliyor ama temel düşünceleri ve insan haklarıyla ilgisi henüz görülmüyor ülkemizde.’’

(Uluslararası Felsefeciler Birliği Başkanı İonna Kuçuradi)

TÜRKİYE Araştırmalar Merkezi Türkiye Bölümü Başkanı Çiğdem Akkaya, Almanya'daki Türkler'in Türkiye'deki siyasal parti tercihlerini araştırdı. Buna göre, şu anda siyasi parti tercihi yapmış olanlar içinde ANAP % 25.4 ile 1. sırada yer alıyor. ANAP'ı % 23.2 ile CHP, % 14.4 ile FP, % 11.4 ile DSP izliyor, DYP % 9.6'lık oranla beşinci sırada yer alıyor.



Yazarın Tüm Yazıları