Yeter! Söz Mİlletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Kazım'ın sorunu mafyayı ürküttü

‘‘Borsada bir batışın öyküsü’’ (5.9.1998) başlıklı öyküdeki isimlerin hepsi birer rumuzdu, ama gerçek isimlerin bizde saklı olduğunu, gerekirse açıklayacağımızı bildirmiştik.

Bugün, öyküdeki mağdur 'Kazım'ın yaşadıklarının bir bölümünü daha aktarmak istiyoruz.

Hatırlayacağınız üzere 'Kazım', 'Romeo' adlı borsa aracı kurumuna 50 milyar lirasını kaptırmıştı ve bu zarardan 'Zekeriya' adlı yatırım uzmanını sorumlu tutuyordu.

'Kazım', kurumun küçük ortağı ve genel müdürü 'Temel' ile defalarca görüşmek ve derdini anlatmak istemiş ama bunu başaramamıştı.

'Kazım', bu kez, söz konusu aracı kurumunun sahibi 'İdris'e ulaşmayı denedi ama olmadı. 'Temel' ile de görüşemiyordu. Derdini İMKB yönetimi ile SPK'ya anlatmıştı. Oradan bir sonuç beklerken; bir de dava açmak istedi. Ama hangi avukata gitse, aracı kurumun adını ve sahibini duyan, ‘‘Bu iş bizi aşar’’ deyip, davayı almaya yanaşmıyordu.

Hatta avukatlar, ‘‘Boşu boşuna uğraşma, onlar mahkemeleri de bağlar, sen paranı ve zamanını kaybettiğinle kalırsın’’ diyorlardı.

Parasını kurtarmak için bütün yolların birer birer kapandığını hisseden 'Kazım', en sonunda işi bir ‘tahsilatçı’ya havale etmeye karar verdi ve böyle birini buldu.

Ancak, derdini anlattığı tahsilatçı aynı isimlerle karşılaştığında ‘‘Bunlar çok tehlikeli adamlar. Biz onlardan değil onlar bizden tahsilat yapar’’ deyip vazgeçti.

Şimdi 'Kazım' soruyor:

‘‘Sorunumu uygar yollardan halledeyim dedim, yanaşmadılar. Hakkımı yargıda aramak istedim, avukatlar korkuyor. Nihayet mafyanın tahsilatçılarına gittim, onlar da bu adamlardan çekiniyor. Bu ülkede benim derdime çare olacak bir kişi, bir kurum yok mu?’’

Konuyu bilenler biliyor; 'Kazım'ın sesine kulak verecek yok mu?

Kasetlerdeki isimler ortaya çıkarken borsadaki oyunların da gündeme getirilmesi gerekiyor. Onun için de mi kaset gerekli?

Bu projenin

ciddiyeti nedir?

ANAP İstanbul Milletvekili, aşağıdaki soruların Başbakan Mesut Yılmaz tarafından yanıtlanmasını istiyor:

‘‘İstanbul, 'Avrupa Yenişehir Projesi' adı altında bir kent projesinin Silivri yöresinde gerçekleştireceği uydukent ile ilgili olarak;

Projenin ciddiyeti ve geçerliliği nedir? İstanbul'un nazım planında öngörülmüş müdür? Nazım planda bu bölge 1. sınıf tarım alanı olarak kabul edilmiş olmasına rağmen, bu proje hangi şartlar altında uygulamaya konulacaktır? Bu proje ile yapılacak evlerin şehre olan göçü durdurması ve nüfusun buraya kayması planı, burada tarım ile geçinen köylüleri ne şekilde etkileyecektir? Bölgenin hemen kuzeyinde bulunan orman alanı projenin sınırında bulunduğu için, ileride bu ormanların korunması nasıl sağlanacaktır? Köylülerin toprakları alınırken aracı olarak devletin hangi resmi kurum veya kişileri devreye girmektedir? Projenin mali ve idari yetkilileri kimlerdir?’’

Refahyol hükümeti döneminde Tansu Çiller tarafından duyurulan bu proje gerçekleşirse, 300 bin kişinin içme suyu nasıl karşılanacak? Trakya'nın yeraltı sularının özellikle tekstil sanayinin, aşırı su kullanımı nedeniyle % 30 gibi vahim bir orana düştüğünü ilgililer düşünmüyor mu? Konunun ilk yanıtı bu olmalıdır.

Okul yerine yurt yapalım

ANTALYA Çağdaş Eğitim ve Kültür Vakfı (ANTÇEV) yeni bir projeye daha imza atıyor. Toplam 228 üye tarafından 95 yılında kurulan ve bugüne kadar birçok öğrenciye burslu eğitim, ücretsiz kurs ve değişim projesi imkânı sağlayan vakfın, yeni hedefi 400 yataklı bir öğrenci yurdu yaptırmak. Türkiye'de kurulmuş tarikatçı yurtlar ve açık Kuran kurslarının başını çeken Antalya'yı bu gerçekten kurtarmayı amaçlayan yurt için, ülke genelinde finansör arayışları devam ediyor. Turizmin gözbebeği Antalya'nın çağdaşlık yolunda bir adım ileride olabilmesi için alınan bu yurt kararı, 1999-2000 eğitim yılına yetiştirilmeye çalışılıyor. (ANTÇEV; Tel:0242-247 21 80)

Cem BALKAN-ANTALYA

TÜRKİYE Eğitim Gönüllüleri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Yılmaz Büyükerşen, ‘‘Hedefimiz; çağdaş bir Türkiye için, çocuklarımızın 'Cumhuriyetin temel ilke ve değerlerine bağlı, özgüven sahibi, düşünen' bireyler olarak yetişmesini sağlamak’’ diyor. Vakfa gönülden destek verenlere teşekkür ederken, vakfın 1998 yılı faaliyetlerini, yayınladığı bir yıllıkla kamuoyuna duyurdu. İrtibat: TEGV, Baba Nakkaş Sok, No: 8 Nakkaştepe/İSTANBUL, Tel: 0216-492 32 32.

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Hiç kimse endişe etmesin, Türk toplumu aslında temiz bir toplumdur.’’

(Başbakan Mesut Yılmaz)



Yazarın Tüm Yazıları