Yeter ki konuk olun

Dün eski İstanbul’daki ramazan hazırlıklarını izlemek için sokağa çıkmıştık.

Bugün de bu sokaklarda bulunan konaklara girip bir göz atalım mı, on bir ayın sultanı bu konaklarda nasıl yaşanıyor... Bir kere şunu söyleyelim; geçmişe gidip bu konakların sofrasına oturmak kadar kolaymış, o zamanlar konağın kapısından girip içeride yemek yemek. Ne kim olduğunuzu soran varmış kapıda, ne de konak sahibiyle nereden tanıştığınızı. Tek bakılan şey kılık kıyafetinizmiş iftara gittiğiniz konakta. Kılık kıyafetiniz düzgünse başka bir sofrada yermişsiniz yemeğinizi, değilse iftar için sizi bekleyen sofra başkaymış. Başka dediğimize de bakmayın, yenen yemekler bütün sofralarda aynıymış da oturduğunuz masa değişirmiş üstünüze başınıza göre. Dediğimiz gibi, kim olduğunuz sorulmadan oturtulduğunuz sofrada konak sahibinin o günkü iftar için uygun gördüğü mönüden nasibinizi alabiliyormuşsunuz. İster oturduğunuz sofrada bulunan komşularınızla ahpaplık edin, isterseniz tek bir kelam etmeden yemeğinizi yiyip kalkın, yeter ki konuk olun konağa. Güzelmiş değil mi?

Afet Hanım’ın meyaneli köftesi

4 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

n 250-300 gr dana yağsız kıyma

n 1 dilim tost ekmeği

n 1 adet yumurta

n 1 çay kaşığı tuz, karabiber

n 6 tepeleme çay kaşığı un

n Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı

Sosu için;

n 3 diş sarmısak

n Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sirke

n 1 su bardağı sıcak su

n 1 yemek kaşığı domates salçası

n Tuz, karabiber

n 2 çay kaşığı kuru fesleğen, nane

Kıyma derin bir kaba koyulur. Üzerine kabuk kısmıyla birlikte ufalanan tost ekmeği dilimi eklenir. Yumurta da kırıldıktan sonra tuz ve karabiber serpilip malzemeler iyice yoğrulur. Hazırlanan köfte harcından fındık büyüklüğünde parçalar koparılıp avuçlar arasında yuvarlanır. Hazırlanan misket köfteler un serpiştirilmiş olan tepside biriktirilir. Tepsi sallanarak köftelerin una iyice bulanması sağlanır.

Diğer taraftan, sıvıyağ geniş bir tava ya da tencereye aktarılıp orta ısılı ateşte kızdırılır. Unlanan köfteler kızgın yağda, tava sallanarak 3-4 dakika kadar kızartılır. Kızarmış köfteler bir el kevgiri yardımıyla tavadan alınıp bir tabağa koyulur. Dövülmüş sarmısak ve sirke köftelerin kızartıldığı sıvıyağa aktarılır. Sıcak suda ezilen salça da üzerine ilave edilip sos kaynayıncaya kadar pişirilir. Kaynamaya başlayınca tuz, karabiber, kuru fesleğen ve nane serpilip 1-2 dakika daha pişirilir. Sos koyu ayran kıvamına gelince kızarmış köfteler bu sosa aktarılır. Ocağın altı kısılıp köfteler bu sosta 2-3 dakika daha pişirildikten sonra ocaktan alınır. Servis tabağına alınan köftelerin üzeri istenirse kıyılmış maydanozla süslenerek servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları