Yeteneksiz anne orakan balığına karşı

Bizim evde akşam yemeği erken yenir. Uykuya kadar olan sürede genelde sevdiği çizgi filmleri izler ve yap bozlarla oynar, bazen de birlikte resim yaparız. Genelde o benden istediği figürün kaba bir çizimini ister, sonra eklemeler yapıp, rengarenk boyamayı sever. Bu bir tür aşık atışması gibidir, o bir şey ekler sonra ben bir şey eklerim, karşılıklı bir kıkırdamayla resim kendini bulur.

Haberin Devamı

Bu arada enim resmim çok iyi değil. Basit figürler çizebiliyorum; güneş, bulut ağaç, kuş, balık … o kadar. Şimdiye değin bu ata için yeterli gibiydi. En azından istediği şekilleri şimdiye değin çiziyordum. Fakat son zamanlarda ilgi duyduğu şeyleri çizmekte ve anlamakta güçlük çekiyorum. Devasa yılan balıkları, en acayip dinozor türleri, sürüngenler…

Yeteneksiz anne orakan balığına karşı

Geçtiğimiz akşam aramızda şöyle bir diyolog geçti:
-Anne birlikte resim yapalım mı?
-Olur
-Hadi megaraptor çizelim.
- ( O nasıl çiziliyor bakışlarıyla birlikte ben) Hı?
-Tamam tamam. Orakan balığı çiz?
-O ne?
-Pıff,sen en iyisi yılan çiz anne!
-(İç ses)Ben bunları çizebilseydim ya illüstratör veya ressam olurdum.
Sonra kağıdı neredeyse başından sonuna dek kaplayan devasa bir yılan çizdim. O ise gözünü, yılanın sırtındaki desenleri, dilini çizerken bana yaşam öyküsünü anlatmaya başladı. Sonra “o ne” dediğim Orakan balığını anlatmaya başladı.
-Annecim mürekkep balığı gibi bir balık o. Ama yılan balığına da benziyor. Zehirli bir dişi var ve Orakan balığı çok büyük. Küçük balıkları zehirleyebilir, çok tehlikelidir. Kıvrılarak yüzer.
Ben ise bu minik adamın daha önce adını hiç bulmadığım balığı bana böylesine şirin bir dille anlatışını hayretle izliyordum. Bildiği bir şeyi bilim adamı edasıyla bana anlatması çok hoşuma gitti. Fakat adının gerçekten Orakan olup olmadığından emin değildim. Teyit almak istedim.
-Adı gerçekten Orakan balığı mı? Müren balığı olabilir mi?
Yanıtı alınca sandalyeden düşüyordum.
-Hayır anne, ona benziyor, o tür bir balık ama bu devasa, çok büyük.
Merakımdan çatlamak üzereydim ve bir fırsatını bulup araştırmak istedim. Fakat karşıma Orakan balığına dair herhangi bir bilgi çıkmadı. Sonra durup şunu düşündüm; sanırım öğrenmekten ve bildiklerini paylaşmaktan keyif alıyor. Sevindirici.
Peki bu nasıl oldu? Tam olarak bilmiyorum ama kendime şu yanıtı verdim; gün aşırı belgesel izletirsen, sürekli tarih öncesi yaratıklarla ilgili kitaplar alı ve okursan böyle olur, sen de o ne, bu ne, nasıl çiziliyor, hıı? dersin tabi

Yazarın Tüm Yazıları