Yerli tohumuna sahip çık

Hükümet bir yasa çıkardı ve yerli ırk tohumların alım-satımı yasaklandı. Tohumlarımız maalesef eroin muamelesi görmeye başladı.

Haberin Devamı

Oysa o tohumlar bizim köklerimizdi. Bulunduğu iklime, yere uyum sağlayan bu tohumlar hastalıklarla kendi kendine mücadele ediyordu. Şimdi bazı firmalar çıktı ve tohumlarımızın genleriyle oynayıp onları başkalaştırdı. Tohumu alıyorsunuz, ekiyorsunuz ama maalesef tohumluk olarak ayıramıyorsunuz. Ayırdığınız tohumlardan üretim yapamıyorsunuz. Nasıl bir çarktır ki üretim için tohum firmalarına bağımlı kalıyorsunuz.
“Bir milleti yok etmek istiyorsanız tohumlarını yok edin yeter” diyor Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya. Evet, Prof. Özkaya’nın tespitleri çok doğru. Çünkü genetiğiyle oynanmış bu tohumlardan (hibrit) yetiştirdiğiniz ürünlerden siz tekrar ekim yapamıyorsunuz. Ürün elde edemiyorsunuz.


* * *

Haberin Devamı

Yağcılar ve Demircili Köyleri Çevre Derneği ve Karaot Köyü Tohum Derneği, üreticilere yalvarıyor, “Yerli tohuma sahip çıkın” diye feryat ediyor. “Tohumlarınızı takas edin ve atalarımızdan gelen elimizdeki ırkların kaybolması önleyin” diyor. Onların 10 bin yıllık bir geçmişi olduğunu, topraklarımıza uyum sağladını söyleyen vatanseverler, “Atadan gelen tohumlarımız mücevherden daha değerli. Onlar yok olursa ömür boyu tohum tacirlerine bağımlı kalırsınız” diyor.
 

***

Sakin Şehir (Cittaslow) Seferihisar’ın belediye başkanı Tunç Soyer geçen pazar yarımada tohum takas etkinliğine ev sahipliği yaptı. Soyer’in şimdiki hayali ‘Tohum Bankası’ kurmak. Ninelerimizin, dedelerimizin bez keseler, kağıtlar içinde sakladıkları yerli ırk tohumlarımızı tekrar gün yüzüne çıkarmak. Darwin’in evrim teorisinde anlattığı gibi, bulunduğu yere, iklime uyum sağlayan tohumlarla üretim yapılmasını sağlamak. Bunun için uğraşıyor Başkan Soyer.
Pazar günü bunun ilk adımları atıldı. Soyer, Karaburun Belediye Başkanı H. Serdar Yasa, Mordoğan Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Urla Belediye Başkanı M. Selçuk Karaosmanoğlu’nun çabaları inşallah adım adım tüm Türkiye’ye yayılır ve biz yine mis kokulu domates, yerken burcu burcu kokan üzüm, kavun, karpuz ve daha yüzlerce ürünümüze kavuşuruz.

Yazarın Tüm Yazıları