Hisse aldı tahvil sattı

İçeride siyaset dışarıda ticaret savaşları piyasaları da hareketlendirdi. 14 Haziran haftasında yabancı yatırımcılar da Türkiye’de hareketli günler geçirdi. Yabancılar bu dönemde hisse senetlerinde 289 milyon dolar alımda görülürken tahvil bonoda 459 milyon dolarlık satış yaptılar.

Haberin Devamı

BİR süredir olası seçim sonuçları ve siyasi belirsizlik için yapılan fiyatlamalar yarın itibariyle yerini gerçekleşmelere bırakacak. Piyasaların seçim sonuçlarında öncelikle bakacağı ve olumlu değerlendireceği taraf, siyasette belirsizliğin yerini net bir tabloya bırakıp bırakmayacağı konusu olacak.

Piyasalar seçimi içeride yüksek cari açık, bütçe açığı, enflasyon ve yüksek borç çevirme oranları, dışarıda ise öncü merkez bankalarının para musluklarını kısmaya başlamasıyla Türkiye gibi gelişen ülkeler aleyhine değişmeye başlayan bir görünüm ile karşılıyor. Ayrıca iç piyasalarda yüksek döviz kurları ve faiz oranı ile son aylarda ciddi düşüş gösteren bir borsa var. Bu açıdan bakılınca seçimden net bir tablo çıkarsa yatırım için uygun bir zemin var. Fakat bunun güçlü bir siyasi yapı kadar ekonomik yönden güven verecek adımlarla desteklenmesi gerekecek.

Haberin Devamı

Hisse aldı tahvil sattı

YAKINDAN YÜZLEŞİLECEK
14 Haziran haftasında yabancı yatırımcılar hisse senetlerinde 289 milyon dolar alımda görülürken tahvil bonoda 459 milyon dolar satıştalar. Hisse senetleri alımını borsanın primsiz ve ucuz olmasına bağlayabiliriz. Ancak yüksek faize rağmen tahvil ve bonodaki satışı anlamlandırmak biraz zor. Bu noktada güven veya daha yüksek faiz beklentisi öne çıkmış olabilir. Kim, hangi siyasi yapı gelirse gelsin seçim sonrası ekonomide bir onarım dönemi olmak zorunda.

Ekonomik büyümeden ödün vermeden cari açık, bütçe açığı ve enflasyon gibi sorunlarla baş etmek zor. Halı altına süpürülen daha doğrusu dışarıdaki ucuz ve bol para örtüsü ile göz ardı edilen sorunlarla seçim sonrası daha yakından yüzleşilecek. Kolay olmayacak ama mutlaka çözüm aranacak.

Hisse aldı tahvil sattı

TABLOYU GÖSTERİYOR
Dış konjonktürün sağladığı avantajları değerlendirdik ona göre harcadık, yaşadık. Artık küresel ekonomi farklı bir sürece girdi. ABD Merkez Bankası (Fed) faiz artırımı ve parasal sıkılaştırmaya devam ediyor. Avrupa Merkez Bankası da 2019 için benzer bir öngörü açıkladı. Toparlanan gelişmiş ülke ekonomilerine ilgi artarken gelişen ülke piyasalarından para çıkışı az veya çok devam ediyor. Ayrıca küresel ekonomiye olumsuz yansıyacak olan Trump’ın başlattığı ABD-Çin ticaret savaşı Avrupa’yı da içine alacak şekilde yaygınlık kazandı. Petrol fiyatları yüksek, risk iştahı eskiye nazaran daha düşük. Dış dünyada koşullar değişirken Türkiye bu süreci zayıflayan döviz rezervi, dış finansman ihtiyacı ve cari açık başta olmak üzere kırılgan bir görünüm ile karşılıyor. Türkiye’nin yüksek CDS oranı (risk primi), en yüksek faiz veren ülkeler arasında olması ve TL’nin yılbaşından bu yana en fazla değer kaybeden para birimleri arasında olması tabloyu gösteriyor bir bakıma. Ancak umutsuzluk ve karamsarlık da doğru değil. Zor olur, zaman alır ama doğru politikalarla bu sorunlara çözüm bulunur.

Haberin Devamı

Hisse aldı tahvil sattı

BORSADA DÜŞÜŞ TRENDİ KORUNUYOR
BORSADA tepki alım denemelerine rağmen düşüş trendi devam ediyor. İlk destekler 93.300-92.200 bandında. Bu seviyeye geri çekilmelerde tepki alımları görülebilir. Sonraki destekler 88.000-87.000 seviyelerinde görülürken tepki alımlarında ilk önemli dirençler 97.800 ve 99.000-100.000 seviyelerinde bulunuyor. Dalgalı görünüm sürebilir.

Hisse aldı tahvil sattı

DOLAR/TL KURUNDA 4.78 ÖNEMLİ
DOLAR/TL kurunda tepki alımlarının devamı için 4.78 seviyesinin üzerinde kalınması gerekecek. Sonraki direnç 4.92 seviyesinde. 4.92 seviyesinin üzerinde verilecek dirençler ise 5.00-5.12 seviyelerinde. İlk destekler 4.67-4.60 seviyelerinde bulunuyor. Sonraki destek noktaları 4.50-4.44 seviyelerinde görülüyor. 4.60 seviyesinin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyabilir.

Haberin Devamı

Hisse aldı tahvil sattı

Yazarın Tüm Yazıları