Yasemin Soytürk Özseren

Bel ağrısı neden olur?

26 Kasım 2020
Bel ağrılarının en genel nedeni bel kaslarının zayıf olmasından kaynaklı yaralanama durumlarıdır.

Ağır yük kaldırma sırasında yapılan ani hareketler nedeniyle kaslarda yaralanmalar oluşabilir. Belde bulunan kaslarımızın zayıf olması bu kas yaralanmalarının oluşması için uygun ortam hazırlar. 

Kas yaralanmaları haricinde bel ağrılarına neden olan birçok durum olabilir. Bunlara bakacak olursak;

- Omurilikte oluşan kanser,

- Disklerde fıtıklaşma, siyatik,

- iltihap kaynaklı durumlar,

- Böbreklerde veya omurganda enfeksiyonları görülebilir.

Bel ağrısı şikayetinin süresi birkaç gün ile hafta kadar sürüyorsa akut bel ağrısı olarak, bel ağrısının süresi 3 ayı geçiyorsa kronik bel ağrısı olarak adlandırılır.

Bel ağrılarının görülme sıklığı 30-50 yaş aralığında en yüksek olduğu zamandır ve vücudun yaşın ilerlemesine bağlı değişimden kaynaklıdır. Yaşlanmayla birlikte omur arası sıvı azalır ve disk tahrişi artar, kas gücü azalır ve yaralanmaya daha yatkın hale getirir. Bu yüzden kasları güçlü tutmak önemlidir.

Yazının Devamını Oku

Fıtık nedir? Belirtileri nelerdir?

18 Kasım 2020
Bir organ veya dokunun bulunduğu yerde kalmasını destekleyen kaslardaki bir açıklıktan içeri itilmesi ile oluşan duruma fıtık denir.

Örnek verecek olursak bağırsaklar, karın duvarındaki zayıflamış bir bölgeden geçerek bir fıtığa neden olabilir. Göğüs ve kalçalar arasındaki karın bölgesinde birçok fıtık meydana gelir, ancak bunlar üst uyluk ve kasık bölgelerinde de görülebilir.

Fıtıkların çoğu, ani bir sıkıntı ile hayatınızı etkilemez. Sıkıntı vermiyor olması kendiliğinden geçeceği anlamına gelmez. Bazı durumlarda tehlikeli komplikasyonları önlemek için ameliyat gerektirebilir.

Fıtık belirtileri nelerdir?

Fıtıklarda en yaygın belirti bir çıkıntı veya yumru oluşumudur. Örneğin, kasık fıtığı durumunda, kasık kemiğinizin her iki tarafında, kasık ve uyluğunuzun birleştiği yerde bir yumru fark hissedebilirsiniz. Yatış pozisyonunda ise yumrunun kaybolduğunu fark edebilirsiniz. Ayakta dururken, eğilirken veya öksürürken fıtık yoluyla dokunuşunuzu hissetme olasılığınız daha yüksektir. Yumru etrafındaki bölgede rahatsızlık veya ağrı da mevcut olabilir.

Çoğu durumda fıtıkların hiçbir semptomu yoktur. İlgisiz bir problem için rutin bir fiziksel muayene veya tıbbi muayene sırasında ortaya çıkmadıkça, fıtığınızın olduğunu bilmeyebilirsiniz.

Omurga fıtıkları

Omurgada omurlar ve bunların arasındaki disklerden oluşur. Diskler fiziksel yapının temel elemanlarıdır. Çekirdek ve bu çekirdeği çevreleyen bir kılıftan oluşur. Fıtık bu çekirdeğin etrafındaki kılıftan dışarı çıkması ile meydana gelir ve oluştuğu bölgeden de adını alır; bel fıtığı, boyun fıtığı gibi. Bel fıtığı tedavisi %10 ameliyat gerektirebilir. Kalını için ameliyatsız tedaviler uygulanır. Omurga fıtıklarının yaşanma aralığı en sık 30-50 yaşlarıdır.

Yazının Devamını Oku

Başparmak etrafındaki ağrı neden olur?

12 Kasım 2020
Başparmaktaki ağrı, bazı ana sağlık durumlarına bağlı gelişebilir. Başparmaktaki ağrıya neyin neden olduğunu anlamak gerekir.

Başparmağın hangi kısmının ağrımış olduğuna, ağrının nasıl hissettirdiğine ve ne sıklıkla olduğuna bakılmalıdır.

Dolayısıyla başparmak ağrısı tedavisi, ağrının nedenine bağlı olacaktır ancak genellikle ağrı giderici ilaçlar veya fizik tedavi, çözüm yollarıdır.

Bazı durumlarda, başparmağınızdaki sürekli ağrı, artrit gibi başka bir altta yatan sağlık durumu için ameliyat veya tedaviye ihtiyacınız olduğunun bir göstergesi olabilir.

Karpal tünel sendromu, yaralanma veya burkulmalar, eklemin aşırı kullanımı ağrıya neden olabilir.

Ağrılarınızın tedavisi için bir fizik tedavi doktoruna başvurarak doğru tanı ve tedavi almalısınız.

Yazının Devamını Oku

Miyofasiyal ağrı sendromu nedir? Belirtileri nelerdir?

5 Kasım 2020
Miyofasiyal ağrı sendromu, kas ve iskelet sisteminde meydana gelen kronik ve ağrılı bir rahatsızlıktır.

Birçok kişi genel olarak birkaç hafta içinde kendiliğinden geçen kas ağrıları yaşar. Genel durum böyle olsa da bazı insanlar ağrı aşamaya devam edebilir. Miyofasiyal ağrı sendromunda hassas noktalar, tetik nokta olarak bilinir. Tetik noktalarına basınç uygulandığında, vücudun farklı bir bölgesinde ağrı hissedilebilir.

Miyofasiyal ağrı sendromu yaşayan kişilerde; özel kas bölgelerinde derin bir ağrı hissi, ilgili durumdan etkilen kas grubunda gerilme ve hareket olduğunda ağrıda artış ve ağırlaşma, zamanla artan kas ağrıları, kaslara dokunulduğunda farklı bölgelerde de hissedilen ağrılar, hareket kabiliyeti azalmış zayıf kaslar, ruh halinde bozulma ve uykuda yaşanan bozukluklar görülebilir.

Miyofasiyal ağrı sendromuna ve fibromiyalji sendromunu karşılaştıracak olursak; İskelet kaslarında ağrı ve yorgunluk fibromiyalji veya miyofasiyal ağrı sendromunu işaret edebilir. Fibromiyalji, yaygın kas ağrısı şeklinde yaşanan ve vücudun tamamında hissedilebilen bir ağrıyken, miyofasiyal ağrı sendromu rahatsızlığı olan insanlar bel, boyun veya çene gibi bölgesel kas gruplarında lokalize ağrı hissederler. Fibromiyalji de ağrı taşıyan bir özellik yokken miyofasiyal ağrı sendromunda tetik noktalar ile ağrı farklı bölgelerde hissedilebilir.

Miyofasiyal ağrı sendromunda belirtiler; aşırı kullanım, yaralanma veya duygusal stres nedeniyle gözlenebilir. Uzun süreli tekrar edilen işler, bilgisayar kullanma gibi eylemler neden olabilir. Tek bir sebep değil de birçok sebebin bir araya gelmesi de miyofasiyal ağrı sendromunda önemli rol oynar. Duruş bozukluğu, aynı pozisyonda uzun süre oturma, beslenme eksiklikleri, egzersiz yapmama, sigara kullanımı, aşırı kilo, hormon bozuklukları riski arttırmaktadır.

Yazının Devamını Oku

Kramp nedir? Kramp neden olur ve nasıl tedavi edilir?

3 Kasım 2020
Kramplar, kasların bazılarında oluşan ani ve istemsiz kasılmalardır. Kasılmalar genel olarak ağrılı olabilir. Kramp farklı kas gruplarını etkileyebilir. Çoğunlukla etki ettiği kaslar, alt bacak arkası, uyluk arkası ve uyluk ön tarafıdır. Karın, eller ve ayaklarda da kramplar olur.

Kramp ağrıları gece uykularını bölecek veya yürümeyi engelleyecek kadar sıkıntılı olabilir.

Kramp süresi saniyelerden çeyrek saate kadar sürebilir. Bazen, cildin altında şişkin bir kas dokusu da kramplara eşlik edebilir.

Kramp neden olur?

Kramplar, kaslarınızın aşırı kullanımından kaynaklanır ve genellikle egzersiz sırasında oluşur.

Kas yaralanmaları ve dehidrasyon (aşırı sıvı kaybı) da kramp nedeni olabilir.

Kalsiyum, potasyum, sodyum, magnezyum mineralleri eksikliği kramp nedeni olabilir.

Bacaklarınıza ve ayaklarınıza düşük kan gitmesi, egzersiz yaptığınızda, yürürken veya fiziksel aktivitelere katıldığınızda bu bölgelerde kramplara neden olabilir.

Yürürken veya ayaktayken bacaklarda kas kramplarına neden olabilen spinal sinir sıkışması, alkol, gebelik, böbrek yetmezliği, hipotiroidi ya da düşük tiroid bezi fonksiyonu nedeniyle kramplar oluşabilir.

Yazının Devamını Oku

Fibromiyalji sendromu kadınlarda neden farklı etkiler oluşturuyor?

22 Ekim 2020
Fibromiyalji rahatsızlığı, kişinin vücudunda yorgunluk, yaygın bir ağrı hissi ve genel hassasiyete sebebiyet veren kronik bir durum olarak tanımlanır. Kadınlarda fibromiyalji sendromu oluşma ihtimali erkeklere oranla çok daha fazladır ancak hastalık her iki cinsiyeti de etkiler.

Fibromiyalji tanısı konan hastaların %80 ila 90'ı kadın olduğu araştırmalara göre belirlenmiştir. Ancak bazen erkeklerde yaşayabilir ve fibromiyalji belirtilerini farklı şekilde tanımlayabildikleri için yanlış tanı alabilirler. Kadınlarda genel olarak erkeklerden daha yüksek ağrı şikâyeti alınmaktadır. Hormonlar, bağışıklık sistemi farklılıkları veya genler bu durumun nedeni olabilir.

Araştırmalar, kadınlarda fibromiyalji sendromu yaşama riskinin erkeklerden fazla olma sebebini net belirleyememiştir. Bunu test etmenin tek yolu, diğer olası koşulları ekarte etmektir.

Fibromiyalji sendromu kadınlar adet döneminin daha ağrılı geçmesine neden olabilir. Menopoz sırası ve sonrasında yaşanacak fibromiyalji daha şiddetli yaşanabilir. Fibromiyalji ile huysuzluk, ağrı ve kaygı durumunda artış olabilir. Menopoz sonrası %40 daha az östrojen üretilir. Östrojen, ağrı ve ruh halini kontrol eden serotonin hormonunun kontrolünde büyük bir rol alır. Bazı fibromiyalji belirtileri, menopoz öncesi veya menopoz dönemi belirtileri ile karışabilir.

Başın arka bölümü, omuz bölgesi, boynun ön tarafı, göğüs üstü, dirsek dışı, kalça üstü ve yanı, dizlerin iç kısmı fibromiyalji sendromunda hassas noktalar olabilir.

Yazının Devamını Oku

Kamburluk (kifoz) tedavisi

15 Ekim 2020
Kambur olarak da bilinen kifoz, sırtın üst kısmındaki omurganın normalden fazla eğri olduğu sıkıntılı bir durumdur.

Sırt ya da torasik bölge doğal olarak hafif bir eğriliğe sahiptir. Omurga, şoku emmek ve başı desteklemek amacıyla doğal olarak boyunda, sırtın üst ve alt bölgesinde kıvrılır. Kifoz, bu doğal eğim normalden daha fazla olduğu zaman meydana gelir.

Sırtın üst kısmında belirgin bir kamburluk kifozu işaret edebilir. Vücudunuza yan taraftan bakıldığında, sırtın üst kısmı belirgin olarak yuvarlak ya da çıkıntılı olabilir. Ayrıca, kifozlu insanlar, sarkık ve omuzlarında belirgin bir yuvarlanma var gibi görünürler. Kifoz, omurgada aşırı baskıya neden olarak ağrıya neden olabilir. Akciğerlere uygulanan basınç nedeniyle solunum güçlüklerine de yol açabilir.

Kifoz her yaşta kişide görülebilir. Sebep genellikle kötü duruş olduğu için yenidoğan bebeklerde az görülür. Kötü duruştan kaynaklanan kifoz, postüral kifoz olarak adlandırılır.

Yaşlanmaya bağlı, üst sırt kaslarının zayıflığı nedeniyle, çocuklarda Scheuermann hastalığı yüzünden, artrit ve kemik hastalıkları kaynaklı kifoz oluşabileceği gibi omurga yaralanmaları, disk kaymaları, skolyoz gibi hastalıklar sonrasında da kifoz belirebilir.

Ağrı, yorgunluk hissi ve nefes almada zorluk kişiyi tedavi olmaya yönlendirir.

Kifozda tedavi, rahatsızlığın ciddiyetine ve altında yatan nedene bağlı olacaktır. Yani kifoza neden olan durumun tedavisi ile çözüm aranmalıdır. Bu durumlar;

- Çocuklarda görülen Scheuermann hastalığının tedavisi,

- Tümör varsa ve doktorunuz uygun görürse çıkarabilir,

Yazının Devamını Oku

Eklemlerin yapısı ve özellikleri

7 Ekim 2020
Eklem iki kemiğin birleştiği bir nokta ya da vücut parçalarını hareket ettirmek amacıyla kemiklerin bağlandığı bir nokta olarak tanımlanan insan vücudunun bir bölümüdür.

Sesamoidler, tendonlara gömülü ancak diğer kemiklere bağlı olmayan kemiklerdir. Patella (dizkapağı) en büyük sesamoiddir. Bu kemiklerin sayısı kişiden kişiye değişir.

Bebeklerde yaklaşık 270 kemik bulunabilir ve bu kemiklerin bazıları büyüme sırasında birleşirler. Yetişkinlerde, eksenel iskelette 80 ve ek iskelette 126 olmak üzere yaklaşık 206 kemik varlığından söz edilebilir.

Özetle, insan vücudundaki kemik sayısı 250 ile 350 arasındadır.

İnsan vücudunun üç tip ana eklem bulunur. Bu tipleme eklemin izin verdiği hareket kabiliyetine göre sınıflandırılır.

Eklem sağlığı için şeker, işlenmiş gıdalar, gluten içerikli gıdalar, alkol, yağlı besleneme, yüksek tuzlu yiyecekler zararlı olabilir ve kontrollü tüketilmelidir.

Yazının Devamını Oku