Ukrayna krizinde Godot’yu beklerken

Dünya siyaseti ile yakından ilgilenmeyenler Zbigniew Kazimierz Brzezinski adını duymamış olabilir; Polonya asıllı ABD’li siyaset bilimci, devlet adamı, stratejist. 2017’de 89 yaşında hayatını kaybetti. Adı dünyanın en önemli stratejistleri arasında geçer. Pek çok kitabı var; bunlardan biri de 1997’de yayınladığı ‘The Grand Chessboard: American Primacy and Its Geostrategic Imperatives’dir. Türkçeye de ‘Büyük Satranç Tahtası-Amerika’nın Küresel Üstünlüğü ve Bunun Jeostratejik Gereklilikleri’ adıyla çevrilip yayınlandı. Kitabında ‘Ukrayna olmadan Rusya, Avrasya’da İmparatorluk olamaz’ der.

Haberin Devamı

Avrasya, Avrupa ile Asya kelimelerinden yani ‘Avr’ ile ‘Asya’nın bileşimi. Bu kavramı ilk kez, Prusyalı doğabilimci Alexander von Humboldt 1849’da ‘Kosmos’ adlı kitabında yayımlamış. Avrupa ve Asya’nın tüm coğrafyasını tanımlamış. Dünya nüfusunun yüzde 75’i, yeraltı ve yerüstü kaynaklarının çoğu burada. Hitler ve Stalin’in ‘Avrasya’ya hükmeden, dünyaya hükmeder’ dedikleri söyleniyor. Samuel Huntington’ın ‘Medeniyetler Çatışması’ adlı kitabını duymayan yoktur sanırım. Kitapta, Ukrayna’nın Avrupa ve Rusya arasında bir çatışma alanı olduğuna işaret edilir.

Bunları yazıyorum çünkü Ukrayna krizi ile Avrasya kavramının sıkı sıkıya ilişkili olduğu görünüyor. Rusya, Ukrayna’yı Batı’ya kaptırdığında kendi coğrafyasına sıkıştırılacağının farkında. Rusya, Avrupa ve Asya’da yani Avrasya’da büyük bir güç olmak istiyor. Stratejist Brzezinski’nin kitabında dediği gibi Ukrayna’nın bu konuda kilit rol oynadığı gayet açık. Bu konuya 1780’den beri yayınlanan Neue Zürcher Zeitung gazetesinin yayın yönetmeni gazeteci Eric Gujer de dikkat çekmiş. Berlin ve Moskova’da görev yapan meslektaşım, ‘Putin’in büyük bir jeopolitik planı var. Rusya, Avrupa ve Asya’da büyük bir güç olmak istiyor. Ukrayna bu konuda kilit rol oynuyor’ diyor.

HİBRİT SAVAŞ!

Haberin Devamı

Gujer diyor ki: ‘Avrasya daha da önemli hale geldi. Beş milyar insan burada yaşıyor ve küresel gayrisafi hasılanın üçte ikisini üretiyor. Rusya, Polonya sınırından Sibirya’nın en uç noktasına kadar tüm Avrasya’yı kapsayan tek ülke. Putin bu gerçeği kendi yararına kullanmaya kararlı görünüyor. Putin’in Rusya’yı ABD ve Çin’in yanında büyük bir güç yapmak istediğine şüphe yok.

‘Rusya, Ukrayna’yı işgal etmese bile, temel sorun çözülmemiş durumda’ diyor meslektaşım. Buna gerekçe olarak da, Moskova’nın büyük bir Avrasya gücü olduğunu göstermek için Kiev’i nüfuz alanı içine almak istediğini öne sürüyor. Rusya Devlet Başkanı Putin’in amacına ulaşmadığı sürece hibrit savaşı azaltmayacağını, Ukrayna’nın iyi ilişkiler altında vesayeti kabul edene kadar durmayacağını savunuyor.

Haberin Devamı

Şu anki durum sanki İrlandalı yazar Samuel Beckett’in ünlü eseri ‘Godot’yu Beklerken’ gibi. 22 Aralık 1989’da Paris’te ölen yazarın eseri insanların ‘Godot’ adında ne olduğu bilinmeyen bir kimse veya ‘şeyi’ beklemelerini konu alır. Şimdi dünya nefesini tutmuş, Putin’in atacağı adımı bekliyor.

Halit ÇELİKBUDAK

Gazeteci-ALMANYA

GÜNÜN SÖZÜ

HERKES kendi vicdanının önünü süpürse bütün ülke bembeyaz olur.”  Yılmaz ODABAŞI

HEM ‘EVET’ HEM ‘HAYIR’ SİYASETİ OLMAZ

BAKIRKÖY Yeşilköy’de parsel bazında bir plan değişikliği İBB Meclisi tarafından 2013-2014-2021 yıllarında kamu yararı bulunmadığı için reddedilmiş. Ancak Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, her defasında sunuşu yinelemiş, sonunda geçirmiş CHP’liler ilçe meclisinde evet oyu kullanmış. Plan değişikliği 17.02.2022 günü İBB Meclisi’ne gelmiş. Başkan Bülent Kerimoğlu da Meclis’te CHP İBB Grubu grup kararı alarak plan değişikliğinde yaklaşık 1500 m2 inşaat alanı artışı olduğu için ret oyu kullanmış. Garip olan şu; bu plan değişikliğine Bakırköy Belediye Başkanı olarak ilçede evet oyu kullanan Kerimoğlu ve diğer Bakırköy İBB Meclis üyeleri de İBB Meclisi’nde ret oyu kullanmış. Kulislere bakarsak, meclis üyeleri ve başkanın ilçede başka, İBB’de başka oy kullanması garip değil mi? Güngören’de de CHP İBB Meclis üyesi Alaettin Aktay’ın grup kararı alması ile plan değişikliğine ilçede mecburen evet dediler. Ancak yine İBB CHP grubu CHP’li Belediye Meclis üyelerinin mecburen evet dedikleri plan değişliğine hayır diyerek ranta dur dediler. Bakalım rant savaşını kim kazanacak. İmamoğlu ranta karşı dik durabilecek mi?

Haberin Devamı

SÜT ÜRETİMİ BÖYLE DEVAM ETMEZ

NİĞDE Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptıkları masrafları bile çıkaramadıkları için zor günler geçiren hayvan yetiştiricileri ve besicilerle bir araya gelerek sorunları dinledi. Gürer, izlenimlerini şöyle değerlendirdi: “Yem fiyatları ve diğer bakım giderleri bu yıl anormal derecede arttı. Hayvanın sütü, yemini bile karşılamıyor. Bunun küspesi, yoncası, silajı derken masraflar katlanıyor. Yemde yüzde 12 indirim kısa bir süre için fayda sağlayacak. Daha önce yemde KDV düşürüldü. Birkaç ayda KDV kadar zam geldi. Besi ve süt yeminde yüzde 12 indirim son yıl gelen zammın etkisini tümden ortadan kaldırmaz. Sürekli ve sabit bir fiyat olmadan sorun bitmez. 02.04.2021 tarihinde 105-110 lira arası olan 50 kilogram yem, 2022 yılında torbası 220-250 lira arası fiyatlarla satılıyor. Bir litre süt satıp süt inekçiliği yapanlar 1.5 kilogram yem almadan sorunlar bitmez. Sütün kaymağını aracıların yediğini biliyor musunuz?

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU

TEKİRDAĞ Namık Kemal Üniversitesi’ne traktör bağışı yapan Çerkezköy’deki Hattat Traktör Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin tarafından teşekkür belgesi sunuldu.

CUMHURBAŞKANLIĞI bir genelge ile her türlü faaliyet ve yazışmalarda Turkey, Türkei, Turquie gibi ibareler yerine Türkiye kullanılmasını istedi. Milli havayolu şirketimiz Turkish Airlines’in adının ‘Türkiye Airlines’ olarak değiştirilmesi düşünülüyor mu acaba? Mustafa ÖZDEMİR

BİLİYOR MUSUNUZ?

Kadın Direktörler konferansı

SABANCI Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından düzenlenen 9. Türkiye Kadın Direktörler Konferansı’nın bugün 16.00’da çevrimiçi olarak gerçekleştirileceğini, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Dünya Başkanı Odile Renaud-Basso’nun ana konuşmacı olacağını...

Haberin Devamı

ZAFER Partisi Genel Başkanı Dr. Ümit Özdağ’ın, siyasetin ve akademi dünyasının tanınmış ve güçlü isimlerin toplu halde bugün partilerine katılacağını açıkladığını...

ORDU Fatsa’da 22 Şubat 1971 yılında Hikmet Altuntaş tarafından yayına başlatılan, bugün oğlu Ferudun Altuntaş tarafından yönetilen ‘Fatsa Güneş’ gazetesinin 52. kuruluş yılının törenle kutlanacağını...

NE denir? Küreselci Halife Majesteleri! Made in İngiltere yapımı ve merkezli BAE üzerinden küreselin genişletilmiş bir Halifelik şubesi kurdurmasını hiçbir müslüman bu saatten sonra yemez! Hiçbir Müslüman ülke de buna itibar etmez. İngiliz mandacılığı oyun peşinde değil mi? T. ÇALGÜNER

Yazarın Tüm Yazıları