‘Toprak ana’ya hor davranıyoruz

Dün ‘5 Aralık Dünya Toprak Günü’ idi. Doğada var olan tüm canlıların, milyonlarca yıldır yaşam kaynağı ve yaşam alanı toprak ana.

Haberin Devamı

1 santim tarım toprağı, yaklaşık 600-700 yılda oluşuyor. Tarımın da en az 30 cm’de yapıldığı düşünülürse 20-30 bin yılda oluşan tarım toprağı günlük çıkarlar uğruna geleceği düşünmeden yok ediliyor.

Toprağımızı koruyabiliyor muyuz? Mevcut yasalar aslında buna uygun. Sadece etkin adli ve idari yaptırımları uygulamak yeterli. Kırklareli Aşağıpınar kazı alanında bulunan arkeolojik verilere bakıldığında, bu topraklarda yaklaşık 8500 yıldır tarım yapıldığı görülüyor. Birçok medeniyetin varlığını sürdürmesine vesile olmuş bu toprakların binlerce yıl sonra geleceklerin de varlığını da sürdürebilmesi için çok büyük sorumluluğumuz var.

Anayasamız toprak varlığımızı güvence altına almıştır. Ama uygulamalara bakmak gerekiyor, onlar da olumsuz. TÜİK’e göre tarım alanlarımız bir önceki yıla göre yüzde 1.6 azalarak 233.757.881 dekara düştü.

Haberin Devamı

Topraklarımızın büyük bir kısmını inşaat, turizm, duble yollar, enerji santralları ve madencilik için geri dönüşü mümkün olmayacak şekilde elden çıkardık.

Dünyadan örnek vermek gerekirse Ekvador ve Bolivya anayasalarına bakıldığında, Bolivya dünyada doğanın yasal haklarını tanıyan ilk ülke... Anayasası, doğayı insanla eşit statüde kabul ediyor. Ekvador da toprak anaya var olma hakkı tanıyor; yani yasal koruma altında...Toprağın yok olmasına olur ve onay verenlere, göz yumanlara bir hatırlatma... Unutmayın ki bu dünya 3 günlük; dün, bugün ve yarın... Dün geldik. Bugün yaşadık. Yarın gidiyoruz. Gideceğimiz yer toprak ananın bağrıdır. Sonsuza kadar bağrında kalacağımız toprak anaya saygı, insan olmanın gereğidir.

Büyük usta Âşık Veysel’i de Dünya Toprak Günü’nde analım:

“Havaya bakarsam hava alırım /Toprağa bakarsam dua alırım /Topraktan ayrılsam nerde kalırım/Benim sadık yârim kara topraktır.”

Göksal ÇİDEM-Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı

ALİ ÖZCAN: OLUMSUZ HAVAYI BÖYLE AŞABİLİRİZ

CHP’yi ‘önseçim’ kurtarır

CHP’de her dönem ‘önseçim’i savunmuş bir isim olan Ali Özcan, CHP’ye 1998’de rüzgârı önseçimin sağladığını hatırlattı. Halk TV’de konuşan Ali Özcan, “Nasıl bir aday” sorusunu şöyle yanıtladı:

Haberin Devamı

“CHP’de 1975 yılından bu yana il başkanlığı, parti meclisi üyeliği, milletvekilliği ve düz bir partili gibi çeşitli görevlerde bulundum. Yaptığım her görev sürecinde de önseçimi savundum. Çünkü partinin başarısı için olmazsa olmaz bir durumdur. İstanbul’da 250 bin üye ile adayı belirlemiş olsak ve bu gücü sahaya taşısak bu parti tabanında da bir heyecan yaratır. 24 Haziran sonrasında seçmende yaşanan olumsuz hava ancak önseçimle aşılabilir. Kendi ideolojimize önem verip, sol felsefe ışığında ‘İstanbul nasıl idare edilir’i anlatacak bir belediye başkanına ihtiyaç vardır.”

Özcan, önseçim olması halinde aday adayı olacağını ve parti içi heyecanı yaşamak istediğini söylerken “Genel başkanın elinden eteğinden değil, örgütün yüreğinden aday olmak en önemlisidir” diye ekledi.

Haberin Devamı

PEN’DEN GENÇLERE ‘İLKYAZ’

ULUSLARARASI PEN’in desteğiyle kurulan ‘İlkyaz’ yayın hayatına başladı. ‘İlkyaz’ 35 yaş altı yazarların şiir ve öykülerini her ay yayımlayacak bir platform.

Projenin kurucusu ve koordinatörü Ege Dündar, ‘İlkyaz’ın amacını şöyle belirtiyor: “İlkyaz, 35 yaş altı yazarların hayal gücünü hem sergilemek hem de beslemek için kurulmuş bir platform. Yani konumuz genç edebiyat. İşimiz paylaşım. İletişimsizliğin kol gezdiği bir dönemde ayrışmadan moral bulabileceğimiz değerli bir ortak payda.”

‘İlkyaz’ a şu adresten ulaşabilirsiniz: www.ilkyaz.world. Her ay seçilen üç yazarın eserleri İlkyaz tarafından İngilizce’ye çevrilip yayınlanacak.
Bilgi: ilkyaz2018@gmail.com)

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

CHP Avcılar’da adaylık başvurusunda bulunan eski milletvekili adayı ve PKM üyesi avukat Turan Hançerli’nin “Avcılar’a güneşi getireceğiz” dediğini ve “Avrupa’da holdingler tarafından dolandırılan gurbetçilerimizin, Diyarbakır’da ağaya karşı mücadele veren Sinan köylülerinin bile yanında kendisinin olduğunu” vurguladığını...

ANTALYA Gazipaşa’da 645 üyenin katıldığı ve 6 adayın yarıştığı eğilim yoklamasında M. Ali Yılmaz’ın 398 oy ile birinci olduğunu... (Diğer beş aday Yavuz Çelik, Selçuk Özdemir, Hidayet Bilgiç, Ali Güzel)

MALTEPE’de iki dönem belediye meclis üyeliği ve Maltepe Belediye Başkan Yardımcılığı da yapan Ercan Köymen’in “Biz beraber Maltepeyiz” sloganıyla adaylık açıklamasını yaptığını...

Haberin Devamı

CHP’nin 2000-2002 arasında İstanbul il başkanlığını yapan Cemal Özdemir’in (Sivaslı) adaylık başvurusunun örgütte “Bize abilik yapacak toparlayıcı bir aday” olarak karşılandığını...

Yazarın Tüm Yazıları