Kötümser olmayın Türkiye aydınlık yolda yürüyecektir

Haberin Devamı

SÜLEYMAN Demirel dün Ankara’dan toprağa verileceği Isparta’ya götürülürken, 7 ay 19 gün önce ‘Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’nin açılışında yaptığı konuşmayı bir kez daha okumalı idik. Bu konuşma 9. Cumhurbaşkanı Demirel’in Türk milletine son konuşmasıydı...
27.10.2014’teki konuşmanın satırbaşları şöyleydi:
“Türkiye Cumhuriyeti herkese fırsat tanır. İşte Demirel’e tanımış. Bir köylü çocuğu... ‘Herkese fırsat tanınıyor, bu fırsatları kullanın’ diyoruz. Çocuklarınız ülkeniz hizmetinde rol alsınlar. Önleri açıktır, misali benim.”
“Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 91’inci yıldönümü kısa bir süre sonra kutlanacak. Bu 91 yıl zarfında Türkiye Cumhuriyeti, büyük Atatürk’ün gösterdiği yönde önemli gelişmeler sağlamıştır. Ona minnet ve şükran borçluyuz. Bu ebedidir ve her gün söylesek yine de fazla bir şey yapmış olmayız.”
“Bugün 7 yıl cumhurbaşkanlığı yapmış bir isim olarak milletin karşısındayım. Cumhurbaşkanlığını zorla birisinin elinden almış değilim. Huzurunuzda 12 seneyi aşan başbakanlık yapmış biri olarak yer alıyorum. Başbakanlığı da kimsenin elinden almış değilim. 22 sene parti başkanlığı, 5 sene muhalefet liderliği, 10 sene yüksek memuriyet yaptım. 50 yılı geçen bir süre... Devletin okullarında okuyarak yetişmiş bir Demirel olarak borcumuz tümüyle ödenmiş midir, o muhasebeyi millet yapar. Bizim vicdanımız rahattır. Yeni bir Türkiye vardır orta yerde. Askeri darbeler yaşanmasa bu süreç daha da ileriye taşınabilirdi. Bu müzenin kapısında bir sandık görürsünüz. Müzenin adı Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’dir. Neyi kastediyorsunuz demokrasiyle? Ülkenin yönetimini yapacak iktidarlar seçimle gelip seçimle gitmelidir. Kansız, kavgasız el değiştirmelidir.”

Haberin Devamı



ÜLKENİN ÖNÜ PARLAKTIR


“Türkiye Cumhuriyeti herkese fırsat tanır. İşte Demirel’e tanımış. Bir köylü çocuğu... ‘Herkese fırsat tanınıyor, bu fırsatları kullanın’ diyoruz. Bana açık olan her şey sizin çocuklarınıza da açık. Ben bunu söylemeye geldim size. Çocuklarınız ülkeniz hizmetinde rol alsınlar. Önleri açıktır, misali benim. (Türkiye’nin bugünkü ve gelecekteki idarecilerine seslenerek) Yola devam. Türkiye’nin kalkınması ancak demokrasi içinde gerçekleşirse anlamlı. Aksi takdirde bir değeri olmayacaktır. Demokrasi sayesinde yapacaksınız. Demokrasi sayesinde eksik kalan hizmetler tamamlanır, yenileri yapılır. Bütün bu hizmetler yapılırken dikkat ettiğimiz şey demokrasi ve Türkiye’nin birliği ve beraberliğinin zedelenmemesidir. Kardeşliğin korunması, kalkınma ancak demokrasi sayesinde olabilir. Hep beraber geleceğin iyi günlerine katkıda bulunalım. Türkiye’nin önünde sıkıntılar vardır. Ama Türkiye’nin önü parlaktır. Hiçbir şekilde kötümserliğe kapılmayalım ve ülkemizin parlak geleceği için aydınlık yollarda yürümeye devam edelim.”

Haberin Devamı

Müze, Clinton ve Reagan’ın benzeri



İSLAMKÖY’deki Demirel Müzesi’nde Demirel’in devlet memurluğuna başladığı 1949 yılından bugüne toplanan 45 bin kitap, 32 bin gazete ve dergi, 126 bin fotoğraf ve Demirel’in yurtiçi ve yurtdışı gezilerinde hediye edilen eşyalar sergileniyor. Külliye içinde yer alan ‘Müze Ev’de ise Demirel ve ailesinin 1920’den bu yana kullandığı eşyalar yer alıyor. Müze 6 bin m2’si kapalı 17 dönüm üzerine kurulu. Demirel bugün Çalca Tepe’deki anıtmezara gömülecek.
Türkiye’nin bu ilk siyasi müzesinin benzerlerinin Reagan ve Clinton tarafından oluşturulduğunu söylediler.


Demirel ‘Milletin Adamı’ değil miydi?


MADEM Süleyman Demirel size göre (AKP ve Erdoğan) bir değerdi... Neden ‘Demokrasinin Yıldızları’ ve ‘Milletin Adamları’ afişinde Adnan Menderes, Turgut Özal ve Recep Tayyip Erdoğan’a yer verilirken Süleyman Demirel’e yer verilmedi de şimdi, Güniz Sokak’a adı veriliyor? Yoksa, AKP zihniyetine göre Demirel ‘Milletin Adamı’ değil miydi? Şevket ÇORBACIOĞLU
DEMİREL laik Cumhuriyet’e gerekçelerini ortaya koyarak sahip çıkan ve Türk siyasetinin sağ tarafında fazla rastlamadığımız cumhuriyetçi bir siyaset insanıydı.
Rıdvan BUDAK

Haberin Devamı


Musa Ağacık’tan bir anı


‘Bekle Musa gelir seni bulur!’


GAZETECİ Musa Ağacık “Demirel ve Erdal İnönü uzmanıydım” dedi. Nitekim öyledir zaten... Bazı liderlerin birçok bakan ve milletvekilinin kendisini gördüklerinde ‘toz’ olduklarına bizzat tanığızdır. Musa, Demirel ile çarpıcı bir mini söyleşisini ‘Sokrates’in Torunu Musates’ imzasıyla gönderdi.
Demirel, başbakan olduğu dönemde, yani 5 Mart 1993’te Hilton’da, ‘Karadeniz Kültürel İşbirliği Bakanlar Toplantısı’nın açılışını yaptıktan sonra, Ankara’ya gitmek üzere otelden ayrılırken ben de bir grup gazeteciyle kapıda bekliyordum. Bizi görünce:
“Naaassın Musa?”
“İyi değilim Sayın Demirel...”
“Neden iyi değilsin?”
“Söz verdiğiniz demokrasi gelmediği için, Sayın Demirel...”
“Ee, biz geldik ya!...”
“Sizin gelmenizle demokrasi aynı şey mi Sayın Demirel?”
“Peki, sen ne istiyorsun Musa?”
“Darbecilerin 82 Anayasası yerine, Evrensel İnsan Hakları’nı baz alan ve hukukun üstünlüğünü yaşamla bütünlüklü kılan bir anayasa Sayın Demirel...”
“Senin kıstasın bu mu Musa?”
“Evet, Sayın Demirel...”
“O zaman köşende bekle, o gelir seni bulur Musa kardeşim!”

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU

ÜLKEDE bir geçiş dönemi yaşanıyor. Biz Mustafa Kemal fikrinin ve okulunun öğrencileri çağdaşlık, laiklik ve birlikten taviz vermeyeceğiz.
Mehmet Ali ÇELEBİ
KIRMIZI ışıkta bile durmayan milletin kırmızı çizgisi olmaz.
Ali Yaşar SARIBAY
AKP ile koalisyonu tarih affetmez.
Umut ORAN

BİLİYOR MUSUNUZ?

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin’in, bugün önce Darülaceze’de yaşayan yaşlılarımızı ziyaret edeceğini ardından da Darülaceze üzerine
oynanan oyunlarla ilgili basın açıklaması yapacağını...

Yazarın Tüm Yazıları