Dimyatın pirinci, baba ocağının bulguru CHP kurultaydan kurtulamayacak mı

CHP kurultayının üstünden neredeyse 1.5 ay geçti.

Haberin Devamı

Ama kurultayın sancıları bitmediği gibi, artarak da devam ediyor. Genel Başkan Özgür Özel’in kurultay konuşmasında ve sonrasında yaptığı açıklamalarda kucaklayıcı bir dil kullanmasına rağmen, gerçeğin daha farklı olduğu CHP içinde her geçen daha yüksek sesle dile getiriyor.

Geçtiğimiz beş yılda başarılı oldukları halde, birçok belediye başkanı aday gösterilmeyecek gibi. Bunun da tek bir nedeni var, bu belediye başkanlarının kurultay sürecinde değişimci ekibin içinde yer almamaları. Anlaşılan CHP kurultay defterini kapatmamış.

Sadece büyük şehirlerde değil, örgütün kalbinin attığı ilçelerde de aynı durum söz konusu. Örneğin İstanbul’da Kılıçdaroğlu ile uyumlu çalışan ilçe belediye başkanlarının hiçbirinin aday gösterilmeyeceği söylentisi, ilgili ilçelerdeki CHP tabanında ciddi rahatsızlık yaratıyor. Üstelik bu ilçe belediye başkanlarının neredeyse tamamı, genel seçimlerde CHP’nin oyunun artırdığı ilçeler yani başarıları sandığa da yansımış ve sevilen başkanlar.

Haberin Devamı

Özellikle sosyal desteklerde çok başarılı olan, 2019 yerel seçimleri öncesi “CHP gelirse yardımlar kesilecek” propagandasının tam tersini yaparak mahallelere giren ve yoksullara dokunan bu belediye başkanlarının üstü tek kalemde çizilirse, önümüzdeki haftalarda CHP içindeki kurultay sancısı daha büyük bir krize dönüşebilir. Üstelik bu krizin sadece CHP içinde değil, diğer parti seçmenleri üzerinde de olumsuz etkisi olabileceğini biliyor musunuz?

Nasıl olacağı tam olarak anlaşılmayan aday belirleme yöntemleri de tepkiyi artırıyor. Mülakat kriterleri nedir? Anketler nasıl ve kiminle yapılıyor?

TASFİYE HAREKETİ Mİ

Bu sözcüğü, yeni ekibin içindeki önemli isimler kullanıyor. Böyle bir düşünceye ve tutuma karşı büyük bir tepki hareketinin ipuçları da dikkat çekiyor. Hele başarısızlık sonucu bu hareketin daha da etkili olacağı konuşuluyor.

İstanbul’daki ‘seçici kurul’un -Danışma Kurulu da diyebilirsiniz- başında Doğan Subaşı bulunuyor. Onun da birkaç yardımcısı var. Subaşı direkt olarak Ekrem İmamoğlu’na bağlı.

Peki Türkiye’de seçiciler kimden oluşuyor? Murat Karayalçın, Veli Ağbaba, Gökhan Günaydın, Seyit Torun ve Bihlun Tamaylıgil. (Ordu’lu Seyit Torun, ta Muğla’da görev yaparak aday seçiyor; Milas, Bodrum ve Fethiye’de tarama yapıyor. Bakalım Trakya’dan nasıl ve kimler belirlenecek? Kadir Albayrak da Dr. Osman Bey gibi tasfiye mi edilecek? Kendisine kim akıl verecek, Faik Öztrak mı?) Dileriz çıngar çıkmaz.

Haberin Devamı

‘HAKEME SAYGI GALİBİYETTEN DAHA DEĞERLİDİR’

Vatan Partisi Genel Başkanı, yazar gazeteci Doğu Perinçek, “Hakeme saygı, galibiyetten daha değerlidir” açıklamasını yaptı dün. Anlamlı bir söz. Biz de Vikipedi’ye baktık; Ankaragücü Başkanı Faruk Koca’yı şöyle tanıtıyor:

“Faruk Koca, doğum 1964, Bala, lise mezunu, işinsanı, Türk siyasetçisi (AK Parti kurucusu, 2002 ve 2007 dönemi Ankara milletvekili) spor yöneticisi, TFF Başkanı M. Ekşi’den centilmenlik ödülü aldı.”

Önceki akşamki olaydan sonra sosyal medyada tepki açıklamaları vardı. Spor yazarları, TFF Başkanı Ekşi ve MHK Başkanı İbanoğlu’nun hemen istifasını isteyen mesajlar verdiler. Ayrıca Faruk Koca’nın futboldan men edilmesini istiyorlar. Taraftar grubu ‘Gecekondu’ şu açıklamayı yaptı:

Haberin Devamı

“Faruk Koca’nın sonuna kadar arkasındayız! Bugün, dün, geçen sene, her zaman yapılan hakem hataları, art niyetler, hakkımızı yemeler ve daha niceleri sabrımızı son derece taşırmıştır.”

MECLİS ARAŞTIRMASI

CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, Ankaragücü ve Rize Çaykur maçında kulüp başkanının ve beraberindekilerin hakeme saldırıda bulunması üzerine, şiddetin sporun metalaşmasıyla ilgili olduğunu vurgulayarak, sporda şiddetin araştırılması için bir Meclis araştırma önergesi verdi.

GÜNÜN SÖZÜ

“Halk, iktidardan korktuğu zaman tiranlık; iktidar halktan korktuğu zaman özgürlük vardır.” Thomas Jefferson

ÇATALCA ‘DAMAT’ DEĞİL ‘BAŞKAN’ ARIYOR 

Sayın Yalçın Bayer; salı günkü ‘Çatalca’dan bir çağrı’ başlıklı yazınıza cevap veriyorum: “Bu çağrıda bahsedildiği gibi, Çatalca’da CHP kurmayları bu seçimde Anadolu kökenli muhafazakârlardan oy alacak bir isim arayışında değil... Yine çağrıda Metin Kaya’nın bölgede sevilen ve etkili olan bir siyasetçi olduğu ifade edilmiş. Metin Kaya çok saygın bir iş insanı olabilir. Ancak Çatalca ile bağı sadece Çatalca’da tanınan bir aileye damat oluşudur. Çatalca, kendisine kenti yönetecek iyi bir belediye başkanı arıyor. Metin Kaya profilinde Çatalca’da çok sayıda ‘damat’ var. Çatalca’nın damatlara değil, basiretli, yetenekli, deneyimli, halktan yana, halkçı, kamudan yana demokrat bir belediye başkanına ihtiyacı var. Metin Kaya Çatalca’nın bir mahallesinde kaybolacak kadar ilçeye hakim olmayan birisi. Metin Kaya doğru bir siyaset adamı ve yönetici ise iş yeri Ankara’da olduğu için örneğin Çankaya’yı yönetmeye talip olsun! Çatalca kendi içerisinden yönetici ve belediye başkanı çıkartacak kadar özelliklere sahip bir İstanbul ilçesidir.”

Haberin Devamı

12 ANKET FİRMASI İLE SÖZLEŞME

Mehmet Mert’in ‘Damga’ gazetesindeki bu cevabından başka İstanbul ilçelerindeki tahlil yazısında “Anketi geç, adaylığı kap. Herkes de aday olabilir, mevcut favorilerinden hiçbiri de aday olmayabilir” denildi. Özgür Özel ile Ekrem İmamoğlu’nun bilgisi dahilinde gizli bir anket anlaşması yapıldığı belirtiliyor. CHP tam 12 anket firması ile anlaşma yapmış. CHP ülke genelinde tam 659 yerde ön seçim yapacak. İstanbul’da böyle bir çalışma olmayacağı belirtiliyor. Ancak Bülent Kerimoğlu, Ali Kılıç ve Battal İlgezdi’nin bu tür bir ankette test edilecekleri öğrenildi. Mevcut belediye başkanları CHP’li olan ilçelerden Avcılar’da 25, Esenyurt’ta 17 aday yarışacak.

Haberin Devamı

DR. SARAL CHP’DEN

- Çatalca Devlet Hastanesi acil servis doktoru, İstanbulspor’un doktoru, Bayburt’lu Dr. Halil Saral “Ben Çatalca’ya 20 yıl hizmet ettim, artık belediye başkanı olarak hizmet etmek istiyorum” diyerek aday adaylık başvurusu yaptı.

DEĞİŞİMDE KADIN GÜCÜ

- Silifke’de ikisi kadın altı adayın başvurduğu belediye başkanlığı seçimine Av. Ebru Çalışkan ‘değişimde kadın gücü’ sloganıyla yarışa katılıyor. CHP’de PM üyeliği yapan, 1999’da CHP’nin baraj altında kaldığı dönemde ön seçimde 3. sırada yer almıştı. Silifkeli bir ailenin kızı olan Çalışkan, Mersin Yenişehir Belediyesi’nde avukatlık yapıyor. 

BÜYÜKERŞEN’E HAKSIZLIK YAPMAYIN

Yaşlılık sadece takvim yaşıyla ölçülemeyecek kadar ayrıntılı bir kavramdır. Sadece devrimci bir belediye başkanı olarak değil, ülkeye kazandırdığı değerler önemlidir. ‘Eskişehir olayı’ sadece ülkemizde değil dünyada da yansımalar bulmuş yüz akı bir kent projesidir, bunun da bilinmesi gerekir. Prof. Dr. Suat ÇAĞLAYAN

BİLİYOR MUSUNUZ?

- İTÜ’den fahri doktora unvanı alan İTO Başkanı Şekib Avdagiç’in “İTÜ teori ise İTO pratiktir. İTÜ’nün Türkiye’ye en büyük hediyesi, müteşebbis mühendisleridir” dediğini...

Yazarın Tüm Yazıları