Çiftçiler zorlanıyor

CHP Niğde Milletvekili, Tarım, Orman ve Köy işleri Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, bazı ürünlerde üreticinin hasat yapmaktan çekinir noktaya geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

Gürer, “Girdi maliyetleri çiftçiyi zorluyor. Üretilen ürün fiyatının oluşumunda da tüccar belirleyici oluyor ve tüccar çiftçiyi boğarak düşük fiyatlar ile ürünleri almak istiyor. Çiftçi borcu var. Çiftçi tüccara mahkûm kalıyor” diye konuştu.

Gürer, “Kuraklık farklı bölgelerde, özellikle kuru tarım alanlarında ürün veriminin düşük olmasına neden oluyor. Çok üründe benzer sorunlar var. Bazı bölgelerde değişim göstermesine karşın tarla kirası dönümü de 600-700 lira arasında. Şu anda piyasadaki ayçiçek fiyatı yüzde 43 randıman için 10 ile 11 lira arasında değişiyor. Girdi maliyetleri artmasına karşın geçen yıl 11.5 -12 lira arasında ayçiçeği tüccara veren çiftçi, bu yıl o fiyatı da görmedi. Kamu alım fiyatı da avans olarak 10.5 lira. Tüccar  alımında çekirdeğin kalitesine göre fiyat değişse de küçük çiftçinin elindeki ürünü borçlarını ödemek adına bir an önce satmak istemesi de hasat döneminde fiyatları baskılıyor” dedi.

Haberin Devamı

HASAT ÖNCESİ YAPILMASI GEREKENLER

Gürer, ithalatın özellikle hasat döneminde sürmesinin piyasanın dengeli oluşumunu engellediğini ve hasat dönemi ile öncesi ithalat yapılmasının özellikle kırsalda borcu olan küçük çiftçileri tüccar karşısında dayanaksız bıraktığını da ifade etti. Çiftçinin bu yıl en az 15 TL bir fiyat beklentisi olduğunu söyleyen Gürer, bölgelere göre fiyat değişkenliğinin de olabildiğini, bu yıl Çukobirlik’in 10.3 lira ile alıma girip fiyatını ağustos ayında 11.25 liraya yükseltmesinin piyasanın değerine ermesine vesile olmadığına işaret etti.

GÜNÜN SÖZÜ
‘ŞANSSIZ NESİLİZ’

“Genç İsrailliler (18-34) arasında yapılan yeni bir araştırmanın sonuçları, katılanların yüzde 42’sinin nesillerinin şanssız olduğuna ve geleceklerinin ebeveynlerinden daha az parlak olacağına inandığını ortaya koydu. Araştırmaya katılanların yüzde 54’ü imkânları olsa ülkeden göç edebileceğini; yüzde 62’si ise gelecekleri için çabalarken kendilerini yalnız hissettiğini dile getirdi. Roksi LEVENT-Şalom

‘DARBEDEN DARBEYE’ KİTABI ÇIKTI


SÜLEYMAN Demirel (Tanıl Bora) ve Doğu  Perinçek’in (Nehir söyleşisi) kitaplarından sonra eski CHP’li ve AP’li , Erzurum kökenli Gıyasettin Karaca’nın gazeteci-yazar İrem Barutçu’nun kaleme aldığı ‘Darbeden Darbeye Siyasi Anılar’ adlı kitap, Destek Yayınları arasında çıktı. 27 Mayıs’tan 12 Eylül’e bir dönemi ve dönemin olaylarını anlattığı anılarında, ‘55’ler Olayı’, İnönü-Ecevit arasında gelişen derin görüş ayrılığı, 1. ve 2. Milliyetçi Cephe, Demirel-Kamran İnan çekişmesi gibi olaylar yer alıyor. RTÜK eski Başkanı Fatih Karaca’nın babası olan Gıyasettin Karaca, AP’de bir dönem Devlet Bakanlığı da yaptı.

Haberin Devamı

PERİNTHOS KAZILARI SÜRÜYOR

MARMARAEREĞLİSİ
Kaymakamı Gökhan Gürbüzerol, 5 bin yıllık Perinthos Antik Kentin kazı çalışmalarını yürüten Mimar Sinan Ü. Arkeoloji bölümü öğretim üyesi ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem’den bilgi aldı. Kazının bu yıl tiyatro alanında sürdürüldüğünü aktaran Prof. Zeynep Koçel Erdem “Buradaki tiyatro, Trakya’nın en büyük tiyatrosudur. Çalışmaları sahne binasında yürütüyoruz” diyor.

ZAVALLI CAMİİKEBİR

ELAZIĞ’
ın Maden ilçesinde 13 yıldır restorasyon bekleyen Camiikebir, 15 Eylül 2010 tarih ve 3318 sayılı kararla ‘I. Grup korunması gereken kültür varlığı’ olarak tescillendi.

11 Nisan 1899 tarihli Servet-i Fünun’un haberindeki ifadeyle söylemek gerekirse özellikle minaresi ‘asar-ı umran’ niteliğinde.

Haberin Devamı

Şimdilerde hafriyat mağduru olan bu tarihi yapının restore edilmesi için 2014’den beri milletvekilleri Altan Tan’ın, Cihangir İslam, Garo Paylan, Naci Cinisli’nin; bakanlar Bülent Arınç, Veysel Kaynak, İdris Güllüce, Fuat Oktay, Mehmet Nuri Ersoy’a verdikleri malum soru hâlâ güncelliğini koruyor.

MESAJ PANOSU
ELEKTRİK UYARISI

* PRİZE boşa takılı fişler Türkiye’deki toplam elektriğin yüzde 5’ini tüketiyor. Millet olarak her ay 60 milyon TL’yi  çöpe atıyoruz. Lütfen kullandığınız zamanlarda fişleri prizden çıkarınız.

* SİYASET ve hayatın doğal akışı içinde; Türkiye sağının tek parti halinde Atatürkçülük refakati altında birleşeceği, Kemalizm’i dışlayan sol tarafın ise daha da hızla irtifa kaybetmesi sonucunda, muhalefetin kurucu değerlerle yüzleşeceği bir noktaya doğru gidiyoruz. Tahir ÇALGÜNER

BİLİYOR MUSUNUZ?

TARIM VE GIDAYA ÇÖZÜM

* CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara’nın, Bakan İbrahim Yumaklı’ya, deprem felaketinin tarım ve gıda sektöründe yarattığı yıkımın boyutuna ve bölgenin ıslahının ülke ekonomisindeki önemine dikkat çekerek, tohum, gübre desteği ve sulama borçlarının silinmesi, kullanılmaz hale gelen traktör ve tarım ekipmanları ile depo, işleme tesisi ve silo gibi yapıların tespiti, kullanımı, onarımı konusunda çözüme yönelik hangi çalışmaların yapıldığını sorduğunu...

Haberin Devamı

* ADANA Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin’in, 3 Ağustos tarihli 7470 sayılı Cumhurbaşkanı kararı uyarınca depremlerden etkilenen bazı illerdeki esnaf ve sanatkârların kredi borçlarının ertelendiğini ancak uygulamadan Adana’nın yararlandırılmadığını vurguladı ve “Adana, niye hep üvey evlat!” dediğini...

* İBB Kültür Dairesi Başkanlığı’nca, İstanbul’da ilk kez Koro (27 koro, 900 korist) Festivali düzenlediğini, 12-20 Ağustos tarihleri arasında 7 ayrı noktada (Bebek Parkı, Sarıyer H.Aliyev Parkı, Müze Gazhane, Üsküdar Sahili, Kadıköy Meydanı, Anadolu Hisarı ve Metrohan) düzenlenecek olan festivale yediden yetmişe tüm İstanbulluların davetli olduğunun duyurulduğunu...

Haberin Devamı

* İDARİ Personel Sendikası’nın, YÖK ve Çalışma Bakanlığı önünde bulunan billboardlarda üniversite çalışanlarının sorunlarını dile getiren afişler astığını...

Yazarın Tüm Yazıları