‘Memleketim’ diye direndi Aksaray’ı üretim üssü yaptı

NURETTİN Eroğlu, kardeşleriyle birlikte 1994’te Avcılar’daki küçük fabrikada ayda 100 bin denim pantolon üretirken, 1996’da Rusya ve Doğu Bloku pazarının açılmasıyla ayda 700 bin adete çıktı.

Haberin Devamı

Bavul ticaretinin canlılığı, Colin’s markasıyla tanınan Eroğlu kardeşlere üretimde en önemli sıçramayı yaptırdı.
Eroğlu kardeşler o ortamda şu kararı aldı:
- Ruslar’ın bavul ticareti bir gün bitecek. En iyisi işin başında onların ayağına gitmek.
1996’da Moskova’da bir ofise yerleşip, Manej’de ilk Colin’s mağazasını açtılar. Mağazada kuyruklar oluştu. 1998’e kadar ciddi büyüme yakaladılar. O yıl yaşanan Rusya kriziyle birlikte biraz küçülseler de işleri rayındaydı.
Bu süreçte Avcılar’da ikinci fabrikaları bitti, 35 bin metrekare kapalı alanda üretim yapar oldular. Eroğlu, büyüyen fabrikanın kapasitesinin sadece kendi markalarına üretimle dolmayacağını görünce Deba’nın patronu Esat Sivri’yi aradı:
- Fason üretime nasıl girebiliriz?
Sivri, açık yürekli davrandı:
- Fason üretimde çok iş var.
Sivri’nin yardımıyla ilk fason üretimi ABD markası GAP’a yaptılar:
- GAP, zamanla Esat Abi’yi devreden çıkardı. O günlerden beri GAP’a başta denim pantolon olmak üzere ürün veririz. Şu anda Aksaray, Çorlu, Düzce ve Mısır’daki toplam üretimimizin yüzde 70’i dünyanın önde gelen markalarına, yüzde 30’u da kendi markamıza gerçekleşiyor.
Zamanla Avcılar’daki fabrikayı Çorlu’ya kaydıran Eroğlu Grubu, memleketleri olan Aksaray’da da üretime yöneldi. Eroğlu, ilk zamanlar Aksaray’da zarar ettiklerini belirtti:
- 2006’da Aksaray’da kiraladığımız 10 bin metrekare alanda üretim yapıyorduk. Üretimden zarar edince 350 kişinin çalıştığı fabrikayı kapatmayı düşündük. Ancak, memleketimiz diye direndik. 2008’den itibaren üretimden para kazanır hale geldik. Fabrika 7-8 aylık siparişle çalışır oldu.
2012’de Aksaray’a yatırım yapmaya karar verdiklerini anlattı:
- 15 milyon dolara 20 bin metrekarelik bir fabrika yaptık. Şu anda 1000 kişi çalışıyor. Yine 15 milyon dolara aynı boyutta ikinci fabrikayı yapıyoruz. İstihdam 2 bin kişiye çıkacak.
Çorlu’da üretimi büyütme olasılığının kalmadığını kaydetti:
- Çorlu’da üretimi artırmaya yer altı suyu bile yetmiyor. Aksaray’da üretimi büyütmenin yanısıra Şanlıurfa’da dikim yaptırmayı planlıyoruz. Aksaray’da kesim yapılacak. Şanlıurfa’da dikilecek. Aksaray’da yıkayıp, paketleyip müşteriye ürünü göndereceğiz.
Eroğlu Holding, 2013’te 1 milyar 250 milyon dolar konsolide ciro yaptı. Bunun yüzde 70’i tekstil ve konfeksiyondan oluştu. Ciro bu yıl 1.5 milyar, 2015’te de 2 milyar dolara çıkacak.
Bu büyüme, Aksaray’ı onlar için iyiden iyiye üretim üssüne dönüştürecek.

Haberin Devamı

12-14 dolarlık fiyatı Mısır’da tutturuyor

Haberin Devamı

İNGİLİZ Next markası, fason üretim yaptırdığı Eroğlu Grubu’na 1996’da öneride bulundu:
- Denim pantolonu sizden 12 dolardan daha yüksek fiyata alamayız. Türkiye’de bu fiyatı tutturmak artık zor. Mısır’da bu fiyat tutturulur. Siz Mısır’da üretim yapın, biz alalım.
Eroğlu Grubu, Mısır’da iki fabrika kiralayıp işe koyuldu. İşler oturunca söz konusu 2 fabrikayı satın aldı. Derken Dimyat’taki işleri daha da büyütüp, yılda 2 milyon metrekare denim kumaşı üreten fabrika da kurdu.
Eroğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, Mısır’ın en büyük yabancı yatırımcıları arasına girdiklerini vurguladı:
- Mısır’daki yatırımlarımız 250 milyon doları, yarattığımız istihdam 4 bin 800 kişiyi buldu.
Şu ayrıntının da altını çizdi:
- 12-14 dolarlık denim pantolonları Mısır’da, 14-22 dolarlık pantolonları Türkiye’de üretiyoruz.

Haberin Devamı

Üretim için yeni sektörlere bakıyor


EROĞLU Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, 1996’da girdikleri inşaat ve gayrimenkul sektöründe de büyüdüklerini vurguladı:
- Bir yandan tekstil ve konfeksiyonda Çin ve Uzakdoğu’ya gitmeyi planlıyoruz, diğer yandan teknoloji ve katma değeri yüksek bir alanda üretim düşünüyoruz. Böyle bir üretimin hangi sektörde olabileceğine henüz karar vermiş değiliz.

Yazarın Tüm Yazıları