İhracatın yeni şampiyonu

THY’nin 2013’te hizmet ihracatının 8 milyar dolar, bu yıl ise10 milyar dolar olacağını söyleyen THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, THY’nin bilet gelirlerinin yüzde 85’inin dış uçuşlardan geldiğini belirtti.

Haberin Devamı

TÜRK Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, önündeki verilerden, ulaştıkları noktaya uçuş frekanslarından örnekle dikkat çekti:
- THY, Moskova’ya günde 9 sefer yapı- yor. Londra’ya günlük uçuş sayımız da 8.
- Yurtiçi de dahil en çok uçulan mer- kezler arasında Moskova ilk 10’a girer mi?
- İlk 10’a rahat girer.
Transit yolcu yoğunluğu üzerinde durdu:
- Bu yıl yolcu sayımız 60 milyonu bulacak. 4 milyonu transitten oluşacak. 107 ile dünyada en çok ülkeye uçan şirketiz. Bu yılki sayı da 110’u geçer.
Konsolide ciro hedefini aktardı:
- 2014 konsolide ciromuzun 17.5 milyar dolar olmasını bekliyoruz. 12 milyar doları ana şirketten, kalanı iştiraklerden sağlanacak.
2023 hedefine değindi:
- 2023’te filodaki uçak sayısı 450’ye, ciro da 24 milyar dolara çıkacak.
Yeni destinasyon örnekleri sıraladı:
- Tlemcen, Batna (Cezayir), Luanda (Angola), Asmara (Eritre), Bamako (Mali) ve Conakry (Gine) uçuşları için karar aldık. Yıl sonuna kadar başlayacak. Afrika’da 30 ülkede 39 merkeze uçtuklarını vurgulayıp, Amerika kıtasına döndü: Karakas (Venezuela), Bogota (Kolombiya), Mexico City (Meksika) ve Havana (Küba) için de karar alındı. Geniş gövdeli uçak yetmiyor. Siparişlerimiz filoya girdikçe bu seferler gündeme gelecek. Küba ve Meksika için sivil havacılık görüşmeleri de sürüyor.
THY’nin ihracatçı yönünü anımsadı:
- Türkiye İhracaçılar Meclisi (TİM) artık hizmet ihracatını da kayda alacak. İlgili ihracatçı birliğine başvurduk. İhracat liginde ilk sıraya yerleşiriz.
- İhracatınız ne kadar?
- 2013’te hizmet ihracatımız 8 milyar dolardı. Bu yıl 10 milyar doları bulur.
THY Basın Danışmanı Ali Genç araya girdi:
- Yüzde 15’i içerde satılanlar olmak üzere bilet gelirlerimizin yüzde 85’i dış uçuşlardan geliyor. Yüzde 70’i ise yurtdışından alınan biletlerden.
Ana şirket THY’nin 12 milyar dolarlık cirosunun 10 milyar dolarının “ihracat” gelirine dönüşmesi, Türkiye’nin ihracatını da zıplatacak. 2023’te ihracat hedefi için de önemli kozlar arasına girecek.

Haberin Devamı

İHRACATTA İLK 3 FİRMA

Tüpraş

4.2 milyar dolar

Ford Otosan

3.7 milyar dolar

Oyak-Renault

3.5 milyar dolar

Haberin Devamı

Dünyanın uçağına bakım yapacak

HAMDİ Topçu, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki Habom’un resmi açılışını yaptıklarını anımsattı:
- Habom’a 550 milyon dolar yatırdık. MNG Teknik ile de hangar kapasitemiz 4, atölye kapasitemiz 6 kat büyüdü. Uçak bakımlarının yüzde 10-15’i başka şirketlere dönük. Başka şirketlere bakımı yüzde 60’a çıkarmayı planlıyoruz.

Turiste KDV iadesi için şirket kuracak

HAMDİ Topçu, önde gelen bir perakende şirketinin önerisini açtı:
- Turistlerin, Türkiye’de alınan ürünlerin KDV iadesi operasyonunun yüzde 90’ını İsviçreli bir şirket yürütüyor. Büyük bir perakende şirketinin patronu ile ortak şirket kuracağız. Maliye’den yetki belgesi alıp, KDV iadesi operasyonunu yürüteceğiz.

Haberin Devamı

Yılda 650 pilota ihtiyaç var

HAMDİ Topçu, destinasyonlar artıp filo genişledikçe pilot ihtiyacının da arttığını kaydetti:
- THY, 2020’ye kadar yılda 650 pilota ihtiyaç duyacak. Florida Havacılık Enstitüsü işbirliği ile Aydın’daki pilot eğitim merkezimizi yıl sonuna kadar açarız. Pilot eğitimi veren diğer üniversitelerden de yararlanıyoruz.

10 yıldır devletten kaynak istemedik

HAMDİ Topçu, TAI ile “galley”, Assan’la koltuk ürettiklerini anımsattı:
- Yatırımlar özkaynakla yapılıyor. Vergi veya prim borcumuz yok. 10 yıldır sermaye artışıyla devletten kaynak istemedik. Uçak alımı devlet garantisi olmadı. Sadece uçak alımlarıyla ilgili uzun vadeli leasing borçlarımız var.

Yazarın Tüm Yazıları