Atatürk’ün müftüsünün torunu ABD’ye Türk mermeri döşüyor

MERKEZİ New York’ta bulunan Herrick Feinstein adlı hukuk bürosunun ortağı Barbaros Karaahmet, Classic Stone’un CEO’su Doruk Börekci’nin bir e-postasını benimle paylaştı. Karaahmet, e-postadaki şu bölüme özellikle dikkatimi çekti:

Haberin Devamı

- İstanbul’un 3’üncü havalimanında Çin ve Brezilya granitleri kullanılacağını okudum. Ben Atatürk’ün müftüsü, ilk Diyanet İşleri Başkanı Rifat Börekci’nin torununun oğluyum. MGM’in Las Vegas’daki projesine Türk mermeri sattık. Türkiye’nin mega projesi yabancı granit alırken, bizler ABD’ye Türkiye’nin mermerini, doğal taşını satıyoruz.

Karaahmet’in mesajı üzerine bağlantı kurduğum Doruk Börekci, öncelikle büyük dedesinden söz etti:

- Büyük dedem Rifat Börekci, Ankara Müftüsü, Kuvayi Milliye Ankara kurucularından, Ankara Fetvası yazarı, 1. Meclis Üyesi ve ilk Diyanet İşleri Başkanı’dır.

Ardından dedesini anımsattı:

- Dedem Fuat Börekci, Ankara Belediye Başkanlığı ve milletvekilliği yaptı.

Sonra kendi öyküsüne geçti:

- İlk, orta ve liseyi TED Ankara Koleji’nde bitirdim. Ohio State University’de (ABD) endüstri mühendisliği okudum. 16 ay Miami’de telekom sektöründe çalışıp, ardından Northwestern University’de yüksek lisans yaptım. Hâlen bu üniversitenin Türkiye Mezunlar Derneği Başkanı’yım.

Haberin Devamı

Philips Aydınlatma’da yöneticilik sonrası 2003’te aile şirketi Börekci Grubu’na döndüğünü vurguladı:

- Börekci Grubu olarak 4 ülkede 5 ofisimiz var. Bunlar ABD (New York, Chicago), İngiltere (Londra), Katar (Doha) ve Ankara. Gayrimenkul geliştirme, inşaat, turizm (Hotel Midi Ankara), yiyecek-içecek (Mezzaluna, Num Num Ankara, Molto), sanayi-ticaret (Classic Stone) sektörlerinde faaliyetimiz var.

Kendisine bağlı alanları sıraladı:

 - Türkiye dışındaki Borekci Real Estate ve Classic Stone’u ben yönetiyorum. Ayrıca ODTÜ Teknokent’teki bir teknoloji işimiz de bana bağlı.

Classic Stone’un yaptığı işlerden en önemlisine işaret etti:

- Classic Stone’un satışının yüzde 95’i Türkiye dışında. Türk doğal taşını blok halde pazarlamak yerine, doğrudan proje bazlı ve işleyerek satıyoruz. Yani, katma değeri yüksek ürün haline dönüştürüyoruz. MGM Resorts International’ın Las Vegas’daki projesine, New York Strip renovasyonuna, The Park ve T-Mobile Arena’ya 3 yıl süren işler yaptık.

Classic Stone’u 2006’da Chicago’da satın aldıklarını kaydetti:

Haberin Devamı

- Las Vegas’taki peyzaj bazlı projede Türkiye’nin 8 farklı yöresinden mermeri çok özel kesimler ve yüzey işlemeleriyle kullandık. 35 milyon dolarlık proje için Türkiye’den 20 milyon dolarlık doğal taş aldık.

Türkiye’nin doğal taş ürünlerinin işlenerek ABD’deki önemli projelerde yer alması, sektöre moral veriyor.

Türkiye’deki mega projelerin en azından önemli bölümlerinde bu topraklardan çıkan ürünlerin kullanılması aynı etkiyi yapar değil mi?

BLİSS DANCE HEYKELİ TÜRK MERMERİNİN ÜSTÜNDE DANS EDİYOR

CLASSIC Stone CEO’su Doruk Börekci, Burning Man festivali’nde yer alan “Bliss Dance” heykeliyle ilgili şu bilgiyi paylaştı:

- Heykeli MGM satın alıp “The Park”a koydu. Kadın özgürlüğünü temsil eden önemli bir yapıt olan bu heykel, Türk mermerlerinden yapılmış Arnavut kaldırımı üzerinde dans ediyor.

Haberin Devamı

Las Vegas’ın yılda 40 milyonu aşkın turist çektiğini belirtti:

- “Bliss Dance” heykeli, Las Vegas’ta turistlerin görmek istediği önemli eserler arasında yer alıyor.

Ardından ekledi:

- Türk mermerlerini Las Vegas’ta tüm dünyanın ayaklarının altına serdiğimiz için mutluyuz.

5 AY ABD’DE, 4 AY TÜRKİYE’DE

CLASSIC Stone CEO’su Doruk Börekci’ye çalışmalarını nereden yürüttüğünü sordum, şu yanıtı verdi:

- Hem ABD’de, hem de Türkiye’de evlerim var. 13 yıldır, yılın 5 ayı ABD’de, 4 ayı Türkiye’de geçiyor. Kalan 3 ayında da yarı yarıya Avrupa ve Katar’da bulunuyorum. Arada Uzak Doğu ve Latin Amerika’ya da gidiyorum. Yani, THY ve Star Alliance platformunun önemli müşterisiyim.

Haberin Devamı

Türkiye’de kışın genelde Ankara’da olduğunu kaydetti:

- 1929’dan beri Kınalıada’da ailemize ait yazlık var. Yazın Türkiye’de isem Bodrum ve Kınalıada’yı tercih ediyorum.

Yazarın Tüm Yazıları