Ne izlesem okusam dinlesem

80’lerin meşhur romanlarından “Sivrisinek Sahili”nin televizyon uyarlaması “The Mosquito Coast” ekranlarda. Kitabın yazarı Paul Theroux’un öz yeğeni de olan Justin Theroux’un başrolünde olduğu dizinin senaryosunda “Luther”ın yaratıcısı Neil Cross’un imzası var. Doğa belgesellerine meraklı izleyiciye David Attenborough’un üç bölümlük dizisi “Life in Color”, anime tutkunlarına da tarihin ilk siyah samurayını canlandıran “Yasuke” tavsiyemizdir. Isaac Asimov’un 7 kitaplık bilimkurgu serisi “Vakıf”ın Türkçede yayımlanan son halkası “Vakıf ve Dünya” ise raflarda haftanın kitabı.

Haberin Devamı

DİZİ

Ne izlesem okusam dinlesem

THE MOSQUITO COAST (Apple TV+)
Yönetmen: Rupert Wyatt
Oyuncular: Justin Theroux, Melissa George, Logan Polish, Gabriel Bateman
2021, ABD, 1. SEZON, 8 BÖLÜM/AKSİYON, DRAM

Paul Theroux’un Türkçede “Sivrisinek Sahili” adıyla yayımlanmış aynı adlı romanından uyarlanan “The Mosquito Coast”, ilk iki bölümüyle Amazon’da yayında. Senaryosunu “Luther”ın yaratıcısı Neil Cross ve “The Loneliest Planet” (2011), “The Disaster Artist” (2017) filmlerinin senaristi Tom Bissell’ın birlikte yazdıkları diziyi, “Rise Of The Planet Of The Apes” ile övgü toplamış Rupert Wyatt yönetiyor. 1986’da Peter Weir’ın yönetmenliğinde Harrison Ford, Helen Mirren ve River Phoenix’li kadrosuyla beyazperdeye de uyarlanan kitabın dizi versiyonunda, “The Leftovers” dizisiyle hafızalarımıza kazınan Justin Theroux başrolde. Yazarın öz yeğeni de olan Theroux, eşi ve dört çocuğunu da alarak medeniyetten uzakta yeni ve ütopik bir dünya kurmaya çalışan Amerikalı mucit Allie Fox’u canlandıracak. 7 bölümden oluşacak “The Mosquito Coast” yeni bölümleriyle cuma günleri Apple TV+’ta olacak.

Ne izlesem okusam dinlesem

LIFE IN COLOR (Netflix)
Yönetmen: Rupert Wyatt
Oyuncu: David Attenborough
2021, AVUSTRALYA-İNGİLTERE, 1. SEZON, 3 BÖLÜM/BELGESEL, ÇEVRE

Haberin Devamı

Doğa belgesellerinin meşhur yüzü, Emmy ödüllü doğa tarihçisi David Attenborough’nun BBC için çekilen yeni belgesel dizisi “Life in Color”, üç bölümlük ilk sezonuyla Netflix’te yayında. Renklerin ekolojik sistemdeki yeri ve anlamının peşine düşen dizi, ileri teknoloji kameralar kullanarak dünyadaki renkleri bir hayvanın bakış açısından görmemizi sağlıyor.

Ne izlesem okusam dinlesem

YASUKE (Netflix)
Yaratıcılar: Nick Jones Jr., Lesean Thomas
2021, JAPONYA-ABD, 1. SEZON, 6 BÖLÜM/ANİME, AKSİYON

Netflix’in yeni anime serisi, 16. yüzyıl Japonya’sında yaşamış ve tarihe ilk Siyah samuray olarak geçmiş Yasuke’nin hikâyesini canlandırıyor. Japonya’nın en büyük roninlerinden olan ve şiddet dolu geçmişinden uzakta bir hayat süren Yasuke, gizemli bir kız çocuğu karanlık güçlerden korumak için istemeden de olsa yeniden kılıç kuşanır. En son, Oscar’a aday olduğu “Judas and the Black Messiah”ta izlediğimiz LaKeith Stanfield, Yasuke’ye sesiyle hayat veriyor.

Haberin Devamı

FİLM

Ne izlesem okusam dinlesem

BU SON ŞANSIMIZ MI? (SALT)
Salt müzesinin hazırladığı ve iklim değişikliğine dikkat çeken 10 filmden oluşan “Bu Son Şansımız mı?” adlı seçki saltonline.org’da yayına giriyor. İsveçli araştırmacı ve yönetmenler Jacob von Heland ve Henrik Ernstson’ın “One Table Two Elephants” filmi ile bu hafta başlayan programda, Güney Afrika, Norveç, Fransa, Kanada, Bolivya ve Balkanlardan iklim ve ekolojik kriz üzerine düşünmeye davet eden belgesel filmler gösterilecek. Pazartesi günleri güncellenecek programdan filmleri ücretsiz ve Türkçe altyazılı izleyebilirsiniz.

KİTAP

Ne izlesem okusam dinlesem

VAKIF VE DÜNYA-Isaac Asimov, İthaki Yayınları, Roman, 129 sayfa

Isaac Asimov’un 1941’de kısa öykülerle başladığı ve tamamlanması 50 yılı aşkın süren meşhur bilimkurgu serisi “Vakıf”tan yedinci ve son kitap “Vakıf ve Dünya”, İthaki Yayınları’ndan çıktı. Böylece tüm seri ilk kez Türkçeye kazandırılmış oldu. Asimov’un, Edward Gibbon’ın başyapıtı “Roma İmparatorluğu’nun Gerileyiş ve Çöküş Tarihi”nden ilham alarak yazdığı ve çağının çok ötesinde bir destana dönüşmüş yedi ciltlik serisi, bilimkurgu dünyasının Nobelleri Hugo Ödülleri’nde de Tüm Zamanların En İyi Serisi seçilmişti.

Haberin Devamı

KİRPİĞİN DÜŞMESİN YERE–MOR ÖYKÜLER-Kolektif, Notabene Yayınları, Öykü
SESSİZLİĞİN TARİHİ-Alain Corbin
HASTALIK HASTASI KİRALIK KATİL-Juan Jacinto Munoz Rengel, Yapı Kredi Yayınları, Roman
SİNEMA YAZILARI-Memet Baydur, Kırmızı Kedi Yayınları, Sinema
KOZMİK KOMEDYA-Yıldız Ecevit, Everest Yayınları, Roman

MÜZİK

Ne izlesem okusam dinlesem

INTROVERT-Little Simz, Hip Hop, Single
THE DARKNESS THAT YOU FEAR-The Chemical Brothers, Elektronik, Single
NEFESİM KESİLENE KADAR-Lara Di Lara, Alternatif, Single
UĞULTULAR-Pulsar, Halk Müziği & Elektronik, Single
GOODNIGHT MY LOVE-Steady Fingers & Emre Metin Bilginer, Blues, Single
UH HUH HER-DEMOS-PJ Harvey, Rock, EP
NO WAKE-Nu, Elektronik, Albüm
ZÜLÜF-Melek Mosso&Haluk Levent, Pop&Rock, Single

Yazarın Tüm Yazıları