Uğur Yüksel

Ne izlesem ne okusam ne dinlesem

6 Ocak 2023
Adam Driver ve Greta Gerwig’i buluşturan Noah Baumbach filmi ‘Beyaz Gürültü’ ve Gülse Birsel’in senaryosunu yazdığı komedi ‘Yılbaşı Gecesi’, ekranlardan bu haftanın öne çıkanları... Sinemalarda ise Steven Spielberg’in Oscar’a yürüyen draması ‘Fabelmanlar’ı öneririz.

FİLM

BEYAZ GÜRÜLTÜ / WHITE NOISE (Netflix)

Yönetmen: Noah Baumbach / Oyuncular: Adam Driver, Greta Gerwig, Don Cheadle / 2022-ABD, BİRLEŞİK KRALLIK-136’ / KOMEDİ, DRAM

“Greenberg”, “Frances Ha”, “Marriage Story” gibi modern zaman başyapıtlarının yaratıcısı Noah Baumbach’ın Venedik Film Festivali’nde prömiyerini yapan son filmi Netflix’te yayında. Don DeLillo’nun aynı adlı romanından uyarlanan film, Adam Driver’ın canlandırdığı akademisyen Jack Gladney ve ailesinin yaşamını anlatıyor.


Yazının Devamını Oku

2022’nin öne çıkanları

31 Aralık 2022
Yıl boyunca sayfalarımıza taşıdığımız film, dizi, kitap ve albümler arasında bir adım öne çıkmış 10’luyu seçtik.

SİNEMA

10 FİLM (YABANCI)

*GÜNEŞ SONRASI / AFTERSUN (Charlotte Wells)
*AŞK, MARK VE ÖLÜM / LİEBE, D-MARK UND TOD (Cem Kaya)
*CATHERINE CALLED BIRDY (Lena Dunham)
*CLOSE (Lukas Dhont)

Yazının Devamını Oku

Ne izlesem ne okusam ne dinlesem

23 Aralık 2022
İkonik şarkıcı Whitney Houston’ın hayatını perdeye taşıyan ‘I Wanna Dance With Somebody: Whitney Houston Filmi’ ve Romanya’dan ‘R.M.N.’ sinemalarda haftanın öne çıkanları. Polisiye türüne yeni soluk getirmiş ‘Bıçaklar Çekildi’nin devam filmi ‘Bıçaklar Çekildi: Gizemli Bir Serüven’ ve klasik çocuk romanı uyarlaması ‘Matilda Müzikali’ de ekranlardan önerilerimiz...

FİLM

BIÇAKLAR ÇEKİLDİ: GİZEMLİ BİR SERÜVEN / GLASS ONION: A KNIVES OUT MYSTERY (Netflix)

Yönetmen: Justin Martin / Oyuncular: Daniel Craig, Edward Norton, Janelle Monáe, Kathryn Hahn / 2022-ABD-140’ / KOMEDİ, SUÇ, DRAM, GİZEM

2019’da gösterime girdiğinde seyirciden olduğu kadar eleştirmenlerden de karşılık görmüş “Knives Out”un devam filmi “Bıçaklar Çekildi: Gizemli Bir Serüven”, bu kez doğrudan Netflix ekranlarına geliyor. İlkinde olduğu gibi Rian Johnson’ın yazıp yönettiği film, Dedektif Blanc’ı oynayan Daniel Craig haricinde tamamen yeni bir oyuncu kadrosuyla karşımızda. Teknoloji milyarderi Miles Bron’un Yunanistan’da planladığı bir hafta sonu tatiline okul arkadaşlarının yanı sıra Dedektif Blanc’ı da davet etmesiyle başlayan filmde, kahramanımız içine düştüğü esrarengiz bir cinayet olayını yine kendi yöntemleriyle çözüyor. Ethan Hawke, Joseph Gordon-Levitt, Hugh Grant, Yo-Yo Ma, Angela Lansbury gibi isimleri de konuk oyuncu olarak göreceğimiz film, polisiye tutkunlarının özellikle kaçırmayacağı bir eğlence sunuyor.

I WANNA DANCE WITH SOMEBODY: WHITNEY HOUSTON FİLMİ / I WANNA DANCE WITH SOMEBODY (Sinema)

Yazının Devamını Oku

Ne izlesem ne okusam ne dinlesem

16 Aralık 2022
13 yıl sonra kavuştuğumuz ikinci ‘Avatar’ filmi ‘Avatar: Suyun Yolu’, Claire Denis’den tutkulu aşk gerilimi ‘Öğle Güneşinde Yıldızlar’ ve Vicky Krieps’in ödüllü performansıyla da kaçmaz ‘Korsaj’, sinemalarda haftanın filmleri.

 Londra’nın West End’inden ödüllü oyunları beyazperdeye taşıyacak ‘Tiyatro Başka Sinema’da’ programının ilk oyunu ‘Prima Facie’, tiyatroseverleri ve Jodie Comer hayranlarını sinemaya bekliyor.

FİLM

AVATAR: SUYUN YOLU / AVATAR: THE WAY OF WATER (Sinema)

Yönetmen: James Cameron / Oyuncular: Zoe Saldana, Sam Worthington, Sigourney Weaver / 2022-TÜRKİYE, FRANSA, ALMANYA, HOLLANDA-129’ / DRAM, SUÇ

James Cameron’ın 13 yıl önce gösterime girdiğinde ‘devrim’ olarak karşılanan filmi “Avatar”ın merakla beklenen ikinci filmi nihayet sinemalarda. Bir kez daha Pandora gezegenine götürecek film, evlerini terk etmek zorunda bırakılan Sully ailesinin, yeni ev arayışında yolda karşılaştıkları zorlukları ve hayatta kalmak için verdikleri mücadeleyi anlatacak. Na’vi’lerle insanların yeniden karşılaşacağı bu macerada, Zoe Saldana, Sam Worthington, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Michelle Yeoh gibi yıldız isimler rol alıyor.

ÖĞLE GÜNEŞİNDE YILDIZLAR / STARS AT NOON (Sinema)

Yazının Devamını Oku

Ne izlesem ne okusam ne dinlesem

9 Aralık 2022
Ankara’dan ‘En İyi Film’, Antalya’dan da ‘En İyi Yönetmen’ ödüllü Emin Alper filmi ‘Kurak Günler’, sinemalarda haftanın öne çıkanı. Guillermo del Toro’nun yetişkinlere yönelik karanlık animasyon filmi ‘Pinokyo’ ve meşhur polisiye roman kahramanı Baş Müfettiş Armand Gamache’yi ekranlara taşıyan dizi ‘Three Pines’, ekranlardan bu hafta tavsiyemiz.

FİLM

KURAK GÜNLER (Sinema)

Yönetmen: Emin Alper / Oyuncular: Selahattin Paşalı, Ekin Koç, Erol Babaoğlu, Erdem Şenocak / 2022-TÜRKİYE, FRANSA, ALMANYA, HOLLANDA-129’ / DRAM, SUÇ

Emin Alper’in yönetmenlikteki çıtasını katbekat yükselttiği son filmi “Kurak Günler”, sinemalarda. Selahattin Paşalı’nın canlandırdığı Emre adlı savcının tayin olduğu taşra kasabasında başına gelen gerilim dolu olayları izleyeceğimiz film, gerçeğin peşine düşen genç bir adamın çaresiz adalet arayışını anlatıyor. Günümüz Türkiyesine dair sözü ve kurgusuyla izleyiciyi adeta ablukaya alan ve sonuna kadar da serbest bırakmayan film, Hristos Karamanis imzalı görüntüleri Eytan İpeker ile Özcan Vardar’ın Avrupa Film Ödülleri’nden de tescilli kurgusuyla yılın en iyilerinden.

GUILLERMO DEL TORO SUNAR: PİNOKYO / GUILLERMO DEL TORO’S PINOCCHIO (Netflix)

Yazının Devamını Oku

Gezici festival

2 Aralık 2022
Gezici Festival bugün Ankara’da başladı. Penélope Cruz, Antonio Banderas ve Oscar Martínez’i buluşturan komedi ‘Resmi Yarışma’ ve gerçek olaylardan esinlenen ‘Acil Durumda Jane’i Ara’, sinemalarda haftanın öne çıkanları... Efsanevi mizah dergisini 150 yıl sonra yeniden okurla buluşturan ‘Çıngıraklı Tatar’, bu hafta kitap raflarından tavsiyemiz.

Ankara Sinema Derneği’nin 27’ncisini düzenlediği Gezici Festival, bugün Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde başladı. Ankara’da 8 Aralık’a dek sürecek ve ardından Sinop ile Kastamonu’ya doğru yola çıkacak festivalin zengin programından ‘mutlaka izleyin’ dediklerimiz aşağıda...

ELİ KULAĞINDA / JUST AROUND THE CORNER: Frances Marion’un uzun yıllar kayıp olan ve 2021’de uğraşlar sonucu tamamlanan 79 dakikalık halini Türkiye’de ilk kez izleyeceğimiz 1921 yapımı film, Türkçe saykedelik müziğin öncül grubu Baba Zula’nın canlı performansı eşliğinde gösterilecek.

CUMA GÖRÜŞÜRÜZ, ROBİNSON / SEE YOU FRIDAY, ROBINSON: Eylül ayında kaybettiğimiz usta yönetmen Jean-Luc Godard’ı, aynı kuşaktan olmalarına rağmen hiç tanışmadığı 100 yaşındaki yazar ve yönetmen Ebrahim Golestan’la buluşturan belgesel, Berlin’nde Jüri Özel Ödülü’nü kazanmıştı.

YAKIN / CLOSE: 2018 yapımı ‘Girl’ ile dikkatimizi çekmiş Belçikalı yönetmen Lukas Dhont’un Cannes Film Festivali’nden Jüri Büyük Ödülü’nü alan son filmi, 13 yaşındaki Léo ile Rémi’nin güven sınavına girdikleri ilişkilerini anlatan dokunaklı bir film.

Yazının Devamını Oku

Ne izlesem ne okusam ne dinlesem

25 Kasım 2022
Oscar’lar dahil ödül sezonunda adını sıklıkla göreceğimiz Luca Guadagnino filmi ‘Kemikler ve Her Şey’, Taylor Russell ve Timothee Chalamet’den unutulmayacak bir çift yaratan yıkıcı bir aşk filmi.

FİLM

KEMİKLER VE HER ŞEY / BONES AND ALL (Sinema)
Yönetmen: Luca Guadagnino / Oyuncular: Taylor Russell, Timothee Chalamet, Michael Stuhlbarg / 2022-İTALYA, ABD-130’ / DRAM, KORKU, AŞK

Luca Guadagnino’ya bu yıl Venedik Film Festivali’nde En İyi Yönetmen Ödülü getiren ‘Kemikler ve Her Şey’, 2023 Oscar adaylıklarında adını göreceğimiz filmlerden. Camille DeAngelis’in 2015 tarihli aynı adlı romanından uyarlanan film, yaşadıkları hayatta kalma becerisini yükseltmiş Maren adlı genç bir kadın ile yıkıma yürekten inanan Lee adlı gencin arasında tomurcuklanan ilk aşkın karanlık hikâyesini anlatıyor. Timothée Chalamet’yi ‘Call Me By Your Name / Beni Adımla Çağır’dan sonra yeniden bir Guadagnino filminde izleyeceğimiz filmin asıl yıldızı, Venedik’ten Marcello Mastroianni En İyi Genç Oyuncu Ödülü’nü de almış Taylor Russell kuşkusuz.


KUTSAL ÖRÜMCEK / HOLY SPIDER (Sinema)

Yazının Devamını Oku

Ne izlesem ne okusam ne dinlesem

18 Kasım 2022
Ralph Fiennes, Anya Taylor Joy ve Nicholas Hoult’u buluşturan korku komedi filmi “Menü” sinemalarda, Tim Burton imzalı dizi “Wednesday” ekranlarda haftanın dikkat çekenleri.

FİLM

MENÜ / THE MENU (Sinema)

Yönetmen: Mark Mylod / Oyuncular: Ralph Fiennes, Anya Taylor Joy, Nicholas Hoult
/ 2022-ABD-106 / KORKU, KOMEDİ



Yazının Devamını Oku