Gezici festival

Gezici Festival bugün Ankara’da başladı. Penélope Cruz, Antonio Banderas ve Oscar Martínez’i buluşturan komedi ‘Resmi Yarışma’ ve gerçek olaylardan esinlenen ‘Acil Durumda Jane’i Ara’, sinemalarda haftanın öne çıkanları... Efsanevi mizah dergisini 150 yıl sonra yeniden okurla buluşturan ‘Çıngıraklı Tatar’, bu hafta kitap raflarından tavsiyemiz.

Haberin Devamı

Ankara Sinema Derneği’nin 27’ncisini düzenlediği Gezici Festival, bugün Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde başladı. Ankara’da 8 Aralık’a dek sürecek ve ardından Sinop ile Kastamonu’ya doğru yola çıkacak festivalin zengin programından ‘mutlaka izleyin’ dediklerimiz aşağıda...

Gezici festival

ELİ KULAĞINDA / JUST AROUND THE CORNER: Frances Marion’un uzun yıllar kayıp olan ve 2021’de uğraşlar sonucu tamamlanan 79 dakikalık halini Türkiye’de ilk kez izleyeceğimiz 1921 yapımı film, Türkçe saykedelik müziğin öncül grubu Baba Zula’nın canlı performansı eşliğinde gösterilecek.

Gezici festival

Haberin Devamı

CUMA GÖRÜŞÜRÜZ, ROBİNSON / SEE YOU FRIDAY, ROBINSON: Eylül ayında kaybettiğimiz usta yönetmen Jean-Luc Godard’ı, aynı kuşaktan olmalarına rağmen hiç tanışmadığı 100 yaşındaki yazar ve yönetmen Ebrahim Golestan’la buluşturan belgesel, Berlin’nde Jüri Özel Ödülü’nü kazanmıştı.

Gezici festival

YAKIN / CLOSE: 2018 yapımı ‘Girl’ ile dikkatimizi çekmiş Belçikalı yönetmen Lukas Dhont’un Cannes Film Festivali’nden Jüri Büyük Ödülü’nü alan son filmi, 13 yaşındaki Léo ile Rémi’nin güven sınavına girdikleri ilişkilerini anlatan dokunaklı bir film.

Gezici festival

AYNA AYNA: Belmin Söylemez’in adeta külte dönüşen ilk filmi ‘Şimdiki Zaman’dan 10 yıl sonra çektiği ‘Ayna Ayna’, İstanbul’da aynı sahnede yolları kesişen birbirinden farklı üç kadının hikâyesini konu alıyor. Film, Antalya’da Jüri Özel Ödülü’nü almış, Laçin Ceylan’da En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü getirmişti.

Haberin Devamı

Gezici festival

FİLM

RESMİ YARIŞMA / OFFICIAL COMPETITION (Sinema)

Yönetmen: Mariano Cohn, Gaston Duprat / Oyuncular: Penélope Cruz, Antonio Banderas, Oscar Martinez, Jose Luis Gomez / 2021-İSPANYA, ARJANTİN-115’ / KOMEDİ, DRAM

Gezici festival

“El ciudadano ilustre / Saygın Vatandaş” (2016) filmiyle tanıdığımız Mariano Cohn ile Gaston Duprat ikilisinin son çalışması “Resmi Yarışma”, hayalindeki filmi çekmek için efsanevi oyuncular Felix Rivero ve Ivan Torres ile çalışmaya karar veren bir milyonerin yaşadığı absürt olayları anlatıyor. Venedik ve San Sebastián film festivallerinde yarışan film, Penélope Cruz, Antonio Banderas ve Arjantin’in usta oyuncularından Oscar Martínez’i bir araya getiriyor.

Haberin Devamı

Gezici festival

ACİL DURUMDA JANE’İ ARA / CALL JANE (Sinema)

Yönetmen: Phyllis Nagy / Oyuncular: Elizabeth Banks, Sigourney Weaver, Chris Messina / 2022-ABD-121’ / DRAM, TARİH

Senaryosunu yazdığı ve Oscar’a aday olduğu “Carol” (2015) ile tanıdığımız Phyllis Nagy’nin ilk yönetmenliği de olan “Acil Durumda Jane’i Ara”, 1968 Chicago’sunda geçiyor ve kürtaj olması engellenen ev kadını Joy’un hikâyesini anlatıyor. İkinci hamileliğinin sağlığını tehdit ettiği ortaya çıkınca Joy, tamamı erkeklerden oluşan sağlık kurulundan hamileliğini sonlandırma iznini alamıyor ve bu umutsuz anında yardımına, kendilerine ‘Jane’ler’ adını veren bir grup kadın yetişiyor. Elizabeth Banks ve Sigourney Weaver’ı buluşturan film, ABD’de 1973’e kadar etkinlik gösteren Jane Kolektifi’nin gerçek öyküsünden esinleniyor.

Haberin Devamı

Gezici festival

KİTAP

ÇINGIRAKLI TATAR - Teodor Kasap, İstos yayın, 136 sayfa

19. yüzyıl Osmanlı basın tarihinin en önemli figürlerinden gazeteci ve yazar Teodor Kasap’ı 150 yıl sonra yeniden ve bu kez Latin alfabeli Türkçe’de okurla buluşturan “Çıngıraklı Tatar”, 1873’te büyük yankı yaratmış aynı adlı mizah dergisinin tüm sayılarını bir araya getiriyor. Açıklayıcı notlarla zenginleştirilerek ve derginin özgün tasarımına sadık kalınarak Seval Şahin, Alp Eren Topal ve Stefo Benlisoy tarafından hazırlanan kitap, dönemin İstanbul’unu ve politik atmosferini anlamak adına da hazine değeri taşıyor.

*SARKAÇ - Başak Baysallı, Everest, Roman
*IVAN OSAKİN’İN TUHAF HAYATI - Pyotr Demyanoviç Uspenski, VBKY, Roman
*RAŞOMON - Ryunosuke Akutagava, İthaki, Öykü

Haberin Devamı

Gezici festival

MÜZİK

*UZAKTAN BİR TANIDIK - Paptircem, Tekli
*ÜZÜMLÜ KEK - Aga B & Barış Demirel, Tekli
*SONBAHAR - Jabbar, Tekli
*GECENİN HATIRINA - Pavyonberlin, Tekli
*ARGILLI GELİN - Sedat Anar, Tekli
*MARS - Ezgi Kosa, Tekli
*ANADOLU EJDERİ - Gaye Su Akyol, Albüm

Yazarın Tüm Yazıları