İngiliz usulü ‘Hanımın Çiftliği’

Bazı filmler zamana direnir, bazı filmler de bazı romanların ne kadar iyi direndiğini hatırlatır...

Haberin Devamı

İngiliz usulü ‘Hanımın Çiftliği’

İngiliz edebiyatının ulu çınarlarından Thomas Hardy’nin aynı adlı eserinden beyazperdeye ikinci kez uyarlanan ve bu hafta sinemalarımıza uğrayan ‘Çılgın Kalabalıktan Uzak’ (‘Far from the Madding Crowd’), böylesi bir hatırlatmanın da ifadesi. Danimarkalı yönetmen Thomas Vinterberg’in imzasını taşıyan yapımda tek başına ayakta durmakta direnen ve kendisine olan ilgisini tanışır tanışmaz hemen evlenme teklif ederek gösteren erkeklere, “Koca istemiyorum, birine ait olmaktan nefret ederim” diyerek geri çeviren Bathsheba Everdene’in hikâyesini izliyoruz. Bu zarif, kibirli, başına buyruk genç kadının amcasından kalan mirasla zenginleşme sürecinde sınıfsal rollerin değişmesiyle ortaya çıkan durumlara da uğrayan öykü (roman tabii ki!), üç farklı kökenden erkeğin profillerini de -eskinin toprak sahibi yeninin çiftlik çalışanı Gabriel Oak, zengin işadamı William Boldwood ve Çavuş Francis Troy- seyircisiyle paylaşıyor.

Haberin Devamı

‘AÇLIK OYUNLARI’NIN EVERDEEN’İ!

Hardy’in diğer romanları ‘Tess’ ve ‘Jude’ (Bizde ‘Adsız Sansız Bir Jude’ olarak bilinir) da geçmişte sinemaya uyarlanmıştı. ‘Çılgın Kalabalıktan Uzak’ ise ilk kez 1967’de John Schlesinger eliyle perdeye taşınmıştı. Ara not: İngiliz eleştirmenler bu uyarlamayı Vinterberg’inkine göre daha çok beğendiklerini yazılarında belirtmişler.

İngiliz romancı, ‘Açlık Oyunları’ serisinin cesur kızı Katniss Everdeen’in ismine de ilham kaynağı olan bu ‘Victoria çağı’ (yıl 1870) karakteriyle, feminist bir tiplemeyi de çok erken bir dönemde tarih sahnesine sürmüş oluyordu. Vinterberg’in filmi bize bu metnin bütün güçlü yanlarını yansıtmanın üstesinden ustalıkla geliyor. Zaman zaman melodrama kayan hikâye, derinlikli karakterleri ve arkaplandan yükselen sosyolojik bakış açısıyla etkisini sonuna kadar yitirmiyor.

İngiliz usulü ‘Hanımın Çiftliği’

Haberin Devamı

Filmin en önemli özelliklerinden biri de son derece başarılı casting’i. Everdene’de Carey Mulligan bence kariyerinin en iyi işlerinden birine imza atmış. ‘Pas ve Kemik’ten hatırladığımız -ki haftanın bir başka seçeneği ‘Aşk Uğruna’da da oynuyor- Matthias Schoenaerts Gabriel Oak’ta, Michael Sheen de karasevdaya tutulmuş işadamı Boldwood’da muhteşemler. Keza Çavuş Troy’da da Tom Sturridge çok iyi. Meraklısına: 1967’deki uyarlamada Everdene’i Julie Christie, Oak’ı Alan Bates, Boldwood’u Peter Finch ve Troy’u da Terence Stamp canlandırmıştı.

Sonuç? Bu hafta sinemalarımıza farklı türlere ait çok iyi filmler uğruyor. Eskinin ‘Dogma 95’ akımı üyesi Thomas Vinterberg imzalı ‘Çılgın Kalabalıktan Uzak’ da bu grupta yer alan, kaçırılmaması gereken bir yapım, buyurun salona diyoruz...

Yazarın Tüm Yazıları