Seçim var veda zamanı

Sohbet ettiğim sanatçı ve sanatseverler bilirler ki, bu köşeyi tamamen resme duyduğum ilgi nedeniyle sadece hobi olarak yazıyorum.

Haberin Devamı

En azından Ankaralı sanatçıların yaşadıkları kent içinde de olsa kendimce tanıtımına katkı sağlamayı hedefliyorum. Bu elbette galeriler için de geçerli.
Kim ne derse desin, Hürriyet gazetesinin gücü, etkinliğinden gelir. Ben bu köşeye başladıktan bir süre sonra diğer bazı gazetelerin Ankara ilavelerinde başta resim olmak üzere sanatsal etkinliklere yer verilmeye başlanmasını da son derece olumlu bulduğumu belirtmeliyim.
Hepinizin malumu, Türkiye siyasi açıdan son derece önemli bir kavşakta. 7 Haziran günü yapılacak seçimleri ben ülkenin geleceğinin şekillemesi açısından önemli görenlerdenim. Halkın büyük bir çoğunluğunun “Yüzde şu kadar oy desteğine sahibim” diyerek, demokrasiden uzak, dayatmacı bir sistem için ısrarcı olan görüşlere sandıkta gereken yanıtı vereceğini umut etmek istiyorum.
Sözü fazla uzatmayayım. Seçim ve sonrası nedeniyle özellikle iç politikaya daha da yoğunlaşacağımız bir döneme girmiş bulunuyoruz. Bu arada başta Suriye olmak üzere çevremizde de sessizce ilginç gelişmeler olduğunu gözardı etmemek gerekiyor. Bu nedenle dış siyaseti ve bu alanda bir olumsuzluk halinde onun beraberinde getireceği askeri hareketliliği de yakından takip etme durumuyla karşı karşıya kalabiliriz.
Her şeye yetişmeniz mümkün olmuyor. Tüm bunlardan dolayı gazetecilikte, asıl alanlarımıza daha fazla yoğunlaştığımız günlerdeyiz. Yaklaşan yaz nedeniyle de sanat dünyası zaten bir süre sonra tatile çıkacağından, bu yıl biraz erkenden yazılara ara vermek durumundayım. Önümüzdeki birkaç hafta için sergileriyle ilgili yazı yazmayı düşündüğüm sanatçı dostlar artık kusura bakmasınlar.

AYAZ VE YÜKSEL SERGİLERİ

Ankara’da üç önemli etkinliği duyurmadan edemeyeceğim. Başkent’in yetiştirdiği, Türkiye’nin önemli değerlerinden Mustafa Ayaz, ağırlıklı olarak son 1 yılda yaptığı resimlerden oluşan sergisini, Balgat’ta kendi adını taşıyan müzede açtı. Tüm yatırımını gelecek kuşaklar için sanata yapan, birçok kez bu köşeye konuk olan Ayaz’ın sergisi 31 Mayıs’a kadar sürecek. Sergiyi kaçırmamanızı öneririm.
Bu hafta aslında sevgili Gülay Yüksel ile ilgili ayrıntılı bir yazı yazmayı düşünmüştüm. Gülay Yüksel’in geçen Cuma günü Galeri Soyut’ta (Yıldızevler) açılan “Odaksız düşler” isimli sergisinin 28 Mayıs’a kadar devam edeceğini duyurmak istiyorum. Yüksel, kendisini şövalenin başına götüren ruh halini kelimelere şöyle döküyor:
“Sanatın hangi disiplinine kendinizi adadıysanız; bir ölçüde yalnızlığa tutukluluğu seçmişsiniz demektir. Kendimle baş başa kalamazsam, içime yönelerek içsel bir yolculuk yapamazsam, böyle bir ortamı bulamazsam, resimlerimi yapamam.
Bu nedenle bu tutsaklık benim seçimim. Aslında, her insanın böylesi zaman dilimlerine ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Zaman zaman, hayatın akışına kapılıp, yüzyıllardır açtığı yolda akan nehirde gider gibi, yaşamı tadarken; arada kıyıya çıkıp, tek başına soluklanmak. Sessizlikte içinizle baş başa kalmak. İşte, o zaman dilimlerinde, özgürsünüz. Ben de ,yarattığım bu tutukluluğumun içinde bulduğum özgürlüğün tadını ve içsel devinimlerimi, resimlerimde yaşadığım serüvenlerde buluyorum.”

ODTÜ’LÜ GENÇLERİN SERGİSİ

Ankara’daki birçok galeri de ağırlıklı karma sergi olduğunu belirttikten sonra, yer vereceğim son duyuru ise ODTÜ Geliştirme Vakfı Okulları (Kolej) lise sınıflarının resim çalışmalarından oluşan sergiyle ilgili. ODTÜ Koleji’nin birkaç yıl önce yapılmış lise bölümünün mimarisi gerçekten örnek nitelikte. Geniş bir alana kurul iki katlı bina, “yatay mimari” ve birbirine kolaylıkla bağlanan sınıf ve koridorlarla öğrenciler, öğretmenler ve veliler açısından birçok kolaylığı içeriyor. Lisenin resim atölyesi de gerçekten muhteşem ve görülmeye değer. Resim öğretmeni Emre Temel öncülüğünde lise öğrencilerinin çalışmalarından oluşan sergi bugün kolejin kültür merkezinde açılacak. Genç ODTÜ’lülerin “Farklı kaydet” isimli sergideki eserlerini görmenizi tavsiye ederim.
Evet, artık veda zamanı. Bir aksilik olmadığı takdirde sonbaharın ortalarında yeniden buluşmak üzere, hoşça kalın.

KENTTE NE VAR?

Haberin Devamı

MAHİR Güven-21 Mayıs’ta açılacak (Arda Sanat/Yıldızevler), Fatih Urunç-30 Haziran’a kadar (İkizler Antika/Samanpazarı), Reyhan Abacıoğlu-30 Mayıs’a kadar (KAV Sanat/Yıldız), Nilgün Tan-22 Mayıs’ta açılacak (Fırça Sanat/Hilal Mah.), Özge Bulur-4 Haziran’a kadar (Kent Sanat/Yıldız), Hale Şakar Ürkmezgil-31 Mayıs’a kadar (Krişna Sanat/Çankaya), Hikmet Çetinkaya-29 Mayıs’ta açılacak (Nurol Sanat/Güvenevler), Meltem Demirci Katırancı-29 Mayıs’a kadar (Stillife/Yıldızevler), SERÇEV yararına karma sergi-20 Mayıs’ta açılacak (Valör Sanat/Yıldızevler), Türk-İslam Eserleri Sergisi-11 Haziran’a kadar (Emin Antik/Kale), RC Sanat resim müzayedesi-24 Mayıs (Bilkent Center).

Yazarın Tüm Yazıları