Eskişehirli gençler

Son yıllarda Ankara’da özellikle genç ressamların açtığı sergilere veya düzenlenmiş resim yarışmalarının sonuçlarına baktığınızda, Eskişehir Anadolu Üniversitesi ile Konya Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültelerinin küçümsenmeyecek düzeyde fark yaratmaya başladıklarını görebilirsiniz.

Haberin Devamı

Sanırım bunda her iki kentte düzenlenen çalıştayların yanısıra, gençlerin İstanbul’a geçiş yapma için Ankara’nın önemli bir durak olduğunu düşünmeleri de rol oynuyor.
Eskişehir özelinde, geçmişte uzun yıllar Anadolu Üniversitesi’nin rektörlüğünü yapmış, kendisi de bir sanatçı olan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in katkılarını unutmamak gerekir. Türkiye’de artık bilinen, yabancı koleksiyonerlerin de eserlerine ilgili gösterdiği, 1996-2012 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünde Öğretim Görevlisi olarak çalışmış Hakan Esmer’in, gençlerin kabuklarını kırarak Ankara’ya açılmalarını cesaretlendirmesini unutursak haksızlık etmiş oluruz. Elbette Türkiye’nin genç ressamlarına kendilerini göstermeleri için resim yarışmaları düzenleyen Peker Sanat, Mustafa Ayaz Müzesi, Platform A ve burada ismini sayamadığım daha bir çok gerçek ve tüzel kişileri de vurgulamak zorundayım. Tabii ki bu gençlerin eserlerini sergilemelerine imkan tanıyan galerileri de...
İşte bu hafta köşeyi Eskişehir çıkışlı çağdaş genç kuşağın iki ismine ayırdık: Raşit Altun ve Turgut Akarsu. İki sanatçının da eserleri 20 Mart’ta Galeri Soyut’ta sanatseverlerle buluşacak. Ayrıca Çıdam Melek ve Sırma Yıldız’ın heykellerini de bu sergide görebilirsiniz.

RAŞİT ALTUN


Gelin şimdi Altun’un “Araf” adını verdiği kişisel sergisiyle ilgili gözlemi özet haliyle Anadolu Üniversitesi’nden Erkan İznik’e bırakılım:
“Resimler, temel soruya yanıt arıyorlar; ‘Nereden geliyoruz?’ Renklerin mutluluğu, umutla gözlerimize dolmaya çalışırken insanlığın yüzbinlerce yıllık tarihini özetliyor. Görebilene…
Resimler, özgürlüğümüzün sınırlarını çiziyorlar. Minyatürün orantısızlığına inat, tüm figürler aynı boyda! Hiç bir renk diğerine üstünlük taslamıyor. ‘Tüm renkler eşittir’ diyorlar. Görebilene…
Resimler, toplumun aynası oluyorlar. Gelenek ile yenilik, yaşam ile ölüm, umut ile umutsuzluk, Doğu ile Batı, Kuzey ile Güney ve ‘sonsuz diyalektik’. Bütün zıtlıklar yan yana duruyor. Görebilene…
Resimler, anonim bir türküyü söylüyorlar. Her renk bir notaya dönüşüyor. Hatırlanamayan, ancak çok bilinen bir ezgi olup, ‘insanın farkında olmadan içine dahil olduğu evrenselliği’ seslendiriyorlar.
Raşit Altun’un tuvalleri bütün bu gizemleri saklıyor. Görebilene…”

TURGUT AKARSU

Akarsu’nun “Katre/Dripping” adını verdiği sergisiyle ilgili değerlendirme ise Galeri Soyut’un davetiyesine şöyle yansımış:
“Yaşamda insan aklı, insan duygusu ve emeğiyle doldurulması gereken büyük boşluklar olduğu düşüncesiyle yüzeyin başına geçen bir ressam olarak, bu işte en büyük yardımı malzeme estetiğinden alıyor. O, yüzeyi soyutla somutun her an çekiştiği bir serüvene dönüştürmeye çalışıyor. Akarsu resim yaparken atölyesinin baş köşesine rastlantıyı koyarak, evrenin ham maddesinin kaos olabileceğini, bizim de onun bir parçası olduğumuzu hatırlatıyor. O, rastlantının gerçekte ne çok zaman ve emeğin eseri olduğunu iyi bildiğinden yüzeyi aralıksız arşınlıyor. Akarsu’nun çabası, kaostan izlenimler, nesneler, suretler getirmek; izlenimlerin oluştuğu mutfağı biraz olsun aralamak aslında.”

KENTTE NE VAR?

Laleper Aytek-8 Mart’a kadar (CerModern/Sıhhiye), Selim Cebeci-20 Şubat’ta açılacak (Galeri Nev-GOP), Aykut Tanrıseven-27 Şubat’a kadar (İsmail Altınok Sanat Merkezi/ Kolej), Mehmet Örs-18 Şubat’ta açılacak (AG Sanat/Konutkent2), Antonio Cosentino-19 Şubat’ta açılacak (Nurol Sanat-Güvenevler), Gülay Delikanlıoğlu-Bugün açılacak (Ankara Vakıf Eserleri Müzesi/Ulus), Güliz Korkmaz Tirkeş (Seramik)-20 Şubat’ta açılacak (Fırça Sanat/Hilal Mah.), Gülizar Kılıç-28 Şubat’a kadar (Galeri Uray/Ziya Gökalp Cad), Ustalardan karma sergi-Yarın açılacak (Sevgi Sanat/Çankaya).

Yazarın Tüm Yazıları