Ucuz süpersonik uçuş dönemi

Amerikalı şirketin projesiyle süpersonik uçuşlar artık daha ucuz ve daha yaygın olacak. ABD’li imalatçı Boom Supersonic, 2 bin uçaklık pazar görüyor. Uçak, 55 yolcu kapasiteli olacak. Şirket, uçağın maliyetini düşük tutup, fiyatları da aşağı çekmeyi amaçlıyor. Bilet fiyatları tabii ki ekonomi ile aynı olmayacak ama mevcut business class bilet fiyatları ile uçulacağı düşünülüyor.

Haberin Devamı

NORMAL bir yolcu uçağı saatte 850, en fazla 900 kilometre hızla giderken bir zamanlar Concorde’lar vardı. 2003’te emekli oluncaya kadar saatte 2 bin 200 kilometre hızla uçardı. Geçmişte Concorde ile uçmak bir statü göstergesiydi.

Ucuz süpersonik uçuş dönemi

Artan yakıt fiyatları, yükselen maliyetler, aşırı ses kirliliği derken bir daha hiçbir imalatçı yeni bir süpersonik uçak projesine girmedi. Yatırımlar, daha az yakıt harcayan motorlara, hafif gövdelere, yüksek performanslı kanatlara yapıldı.

CONCORDE’DAN HIZLI

Yıllar sonra ABD’li imalatçı Boom Supersonic,  şirketi sesten hızlı uçan bir uçak geliştirdiğini duyurdu. Uçak, 55 yolcu kapasiteli olacak. Saatte 2 bin 335 kilometre hızla uçabilecek. Bu hız, ses süratinin 2.2 katı. Yani Concorde’dan 203 kilometre daha hızlı gidebilecek bir uçak tasarımı. Şirketin hedefi, 2025’e ilk prototipi yani test uçağını hazır hale getirebilmek.

 

Haberin Devamı

UCUZ UÇUŞ NASIL OLACAK

Ucuz süpersonik uçuş dönemi

Şirket, uçağın maliyetini düşük tutup, fiyatları da aşağı çekmeyi amaçlıyor. Böylece daha fazla sayıda yolcu süpersonik jetlerle hızlı seyahat imkânı bulacak.  Böylece, kıtalararası uçuşlar için uygun fiyatlı bir alternatif de sunulacak.

Bilet fiyatları tabii ki ekonomi ile aynı olmayacak. Ama hızlı uçuş için maliyet hesaplamaları Boom’da bir koltuğun mevcut business class bilet fiyatları ile uçulacağını ortaya koyuyor. Yani bilet fiyatları 4-5 bin dolar arasında tutulabilecek.

2 BİN UÇAKLIK PAZAR

Boom şirketi gelecek 20 yıl içinde bu maliyetlerle bir uçak çıkması durumunda 2 bin süpersonik uçaklık pazara ulaşılabileceğine dikkat çekiyor. Düşük gürültü oranlarıyla uçak birçok havalimanına iniş-kalkış yapabilecek.

Şimdiden Japan Airlines ve Virgin Atlantic Hava Yolları ve adı açıklanmayan iki şirket projeyle ilgilendiklerini belirtti. Japonlar projede Ar-Ge çalışmalarına da yatırım yapıyor.

Haberin Devamı

SESTEN DAHA HIZLI NASIL UÇULUR?

SES dalgaları 1225 km/saat hızla ilerliyor. Bu hız aşıldığında, ses dalgaları geride kalıyor. Kabin sessizleşirken arkada ise sonik patlamalar (sonic boom) meydana geliyor.

İlk olarak X-1 tipi test uçağının gerçekleştirdiği ses üstü uçuşa bugüne kadar iki sivil uçak ulaşabildi. Bu uçaklar İngiliz-Fransız ortak tasarımı Concorde ile Sovyetlerin Tupolev Tu-144’üydü. 

SESSİZ VE ÇEVRECİ OLACAK

BOOM en son teknolojilerle donatılacak ve Concorde’un aksine gürültü problemi olmayacak. Ses üretiminin diğer uçaklarla benzer seviyede tutulması planlanıyor.

Concorde’ların yüksek gürültü oranına sahip motorları, birçok ülkede yasaklanmasına neden olmuştu. Boom’da bu
özelliğin ortadan kaldırılması en önemli hedef. Ses üstü uçuş sırasında uçağın arkasında ‘sonic boom’ olarak adlandırılan patlamalar oluşuyor. Uçakta yeni nesil tasarım kullanılarak bu patlamalar ortadan kaldırılacak. Ayrıca uçağın yeşil teknoloji ile üretileceği ve yakıt tüketiminin yolcu bazında yakıt tüketiminin bugünkü business class seviyelerinden farklı olmayacağı belirtildi. 

 

Haberin Devamı

TEKNOLOJİ GİRİŞİMLERİ ZİRVESİ ÇIĞIR AÇACAK

Ucuz süpersonik uçuş dönemi

TÜRKİYE’nin ilk havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST İstanbul kapsamında gerçekleştirilecek Take-Off Uluslararası Girişim Zirvesi, Türkiye’den ve dünyanın farklı ülkelerinden teknoloji girişimcilerini bir araya getirecek.

  Teknoloji Takımı Vakfı ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından, 20-23 Eylül tarihleri arasında İGA İstanbul Yeni Havalimanında gerçekleşecek olan TEKNOFEST İstanbul kapsamında düzenlenen Take-Off Uluslararası Girişim Zirvesi’ne başvurular, 26 Ağustos’a kadar devam edecek.

Türkiye’nin startup/teknoloji girişimleri için bölgesel bir merkez olma hedefine yönelik önemli bir adım olan Take-Off Uluslararası Girişim Zirvesi, Türk girişimciler ve yatırımcılarla birlikte, uluslararası teknoloji girişimlerini ve yatırımcılarını bir araya getiriyor. Take-Off, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından, Hackquarters ve slam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu desteğiyle düzenleniyor.

Haberin Devamı

 Beş farklı alanda başvuruların kabul edildiği Take-Off kapsamında, başvuru sonrasında katılmaya hak kazanan teknoloji girişimleri, kendi kategorilerinde yer alan diğer girişimlerle yarışacak. Enerji ve Çevre Teknolojileri; Sağlık; Lojistik, Uzay Teknolojileri ve Savunma; Eğitim Teknolojileri ile  Tarım ve Gıda Teknolojileri alanlarında her kategoride 40 girişim olmak üzere toplam 200 girişim katılmaya hak kazanacak. En başarılı 15 yabancı girişim 1 yıl boyunca İstanbul’da ücretsiz ofis desteğinin; en başarılı 10 Türk girişim ise 1 hafta boyunca Silikon Vadisi’nde StarCamp eğitimi ödülünün sahibi olacak.

 Türkiye’nin ilk havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST İstanbul; Türkiye tarihinin en büyük ödüllü teknoloji yarışmalarının yanısıra havacılık gösterileri, seminerler, uluslararası girişim zirvesi ve aktiviteleri ziyaretçilerine sunacak. Katılımın ücretsiz olduğu festival, Türkiye’nin millî teknoloji hamlesini gerçekleştirmesi ve teknoloji üreten bir topluma dönüşmesinde önemli bir rol oynamayı hedefliyor.

Haberin Devamı

 TEKNOFEST kapsamında; Paraşüt, Solo Türk, Türk Yıldızları ve uluslararası profesyonel havacılık ekiplerinin gösterileri, seminerler, ödüllü teknoloji yarışmaları ve yerli teknoloji girişimlerinin yanı sıra uluslararası girişimlerin de yer alacağı Uluslararası Girişim Zirvesi düzenlenecek. Festivalin en önemli bölümünü ise, 12 farklı kategoride düzenlenen teknoloji yarışmaları oluşturacak. Yarışmacı takımlara, hazırlık sürecinde kendi projelerini geliştirmeleri için teknik malzeme ve ekipman desteği sağlanacak.

Festival, Türkiye’nin millî teknoloji hamlesinde önemli rol oynayan kuruluşların destekleriyle düzenleniyor. TEKNOFEST İstanbul’un teknoloji yarışmaları Aselsan, Baykar, İGA, İsbak, Roketsan, TAI, THY, TÜBİTAK ve TÜRKSAT destekleriyle düzenlenecek. Festivalin diğer paydaşları arasında Anadolu Ajansı, Boğaziçi Üniversitesi, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Gebze Teknik Üniversitesi, Gençlik ve Spor Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Teknik Üniversitesi, Milli Savunma Üniversitesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı, TRT ve Yıldız Teknik Üniversitesi yer alıyor.

 

BU DENİZ UÇAĞI ‘ELEKTRİKLİ’

Ucuz süpersonik uçuş dönemi

NORVEÇLİ imalatçı Equator tarafından tasarlanan dünyanın ilk elektrik motorlu amfibik yani hem denize hem de karaya inip kalkabilen uçağı P2 Xcursion, gökyüzü ile tanıştı.

Test sırasında pistten saatte 130 kilometre hızla kesilen P2, 9 metre havalandı. Hızını saatte 185 kilometreye çıkartan pilot, daha sonra emniyetle indi.

Sahip olduğu küçük bir elektrik motoruyla karadan ve sudan havalanabilecek P2’de hibrit sistem kullanılacak. Yani uçak hem elektrik motorlu hem de yakıtla uçabilecek. İmalatçı tamamen elektrik motoru ile uçan bir model üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor. Hedef uçağın 5 saat havada kalabilmesi.

Yazarın Tüm Yazıları