Silahların efendisi

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ile sistem hızla yükseliyor. Her çeşit silahta ve güçte imalatta hızla başarıya koşuyoruz. Yakın gelecekte savunma gücümüz bizi savaşlardan ve elbette terörden çok daha iyi koruyacak.

Haberin Devamı

Başımıza neler geldi?

Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan başlayarak haklı olduğumuz her olayda önümüze engeller çıktı. Ambargolar konuldu. Parasını ödediğimiz silahların satışı durduruldu. Oysa hem içte hem de dışta sürekli sorunlar yaşıyorduk. Bizim coğrafyamızda herkesin gözü toprağımızdaydı. Ve hâlâ öyle. Peki ya biz? Kimsenin toprağına göz dikmedik... Hem içerdeki terör hem dışarıdaki terör. Sınır ötesine gitmeye zorladı Türkiye’yi. Gittik, büyük kan dökülüşlerini önledik. Canımızdan askerlerimizi kaybettik. Ve son F-35 uçak alımı. Bin bir bahane ile geciktirmeye çalışmalar doruğa çıktı. Oysa projenin başında ortak olmuştuk. Satışını bile bize karşı silah olarak kullandılar. Sınırımız ötesinde oluşan düşmanlar ekonomik saldırılarını sürdürüyorlar. Anladık ki, savunma sanayiimiz çok güçlü olmalı. Kendimize yetmeliyiz. Havada, karada ya da denizde. Elimizdeki silahtan, gözümüzdeki dürbüne, atacağımız füzeden sistemler için hazırlanan yazılımlara kadar her şeyi yapmak zorundayız. Derdimiz savaş değil. Sadece savunma...

Haberin Devamı

DEV ŞİRKETE DÖNÜŞTÜ

Silahların efendisi

Yıllarca savunma sanayi kuruluşlarımız emekli paşalar çiftliği halindeydi. Ama artık değil. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, savunma sanayini dünyanın en yaratıcı kuruluşlarından biri haline getirmek için yıllar önce düğmeye bastı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı, bütün ara kurumlar kaldırılarak Başkanlık seviyesine çekildi. Ve direkt olarak Cumhurbaşkanlığı’na bağlandı. İsmail Demir müsteşarlıktan, tam özgür başkanlık görevine getirildi. Ama müsteşarlığından başlayarak devlet ya da özel bütün savunma sanayii kuruluşlarına adeta uçurdu.

UÇURAN PROJELER

T129 ATAK Helikopterinin yeni nesil modelleri geliştiriliyor. Hürkuş silahlı göreve gitmeye hazırlanıyor. İnsansız Hava Araçları keşif, silahlı ve elektronik dinleme modelleriyle görev başında. Başarıdan başarıya koşuyorlar.

Kendi Milli Muharip Savaş Uçağımız oluşmaya başladı. Bir gün olacak. O gün de milli yazılımımızla uçacak. Şartların gerektiği emirler verildiğinde kimsenin parazitlerine aldırmayacaklar.

Haberin Devamı

2023’e 600’den fazla savunma projemiz var. İlk 35-40 proje hızla ilerliyor. İlerlenen yerlerden biri de uzay. THY yıllarından tanırım. Son olarak İngiltere’de Farnborough’daki fuarda gördüm. Çok sakin bir insan. Herkesle eşit dostluğu özel sektör imalatçılarını çok heyecanlandırmıştı. Bence 2023, savunmada beklenenden de erken gelecek. Prof. Dr. İsmail Demir, dünyanın en büyük test imkanlarından birine sahip olduğunu biliyor. Her imalat yine dünyanın en büyük ordularından Türk Silahlı Kuvvetleri’nde üstelik gerçek platformlarda deneniyor. O gün ne gün bilmiyorum ama Milli Muharip Savaş Uçağımız belki de F-35’ten çok daha yetenekli olacak...

UÇAK MÜHENDİSLİĞİNDEN SAVUNMA SANAYİİ BAŞKANLIĞI’NA

Haberin Devamı

Silahların efendisi

1960’da Elazığ’da doğdu. 1982’de İTÜ’den Uçak Mühendisi olarak mezun oldu. Uludağ Üniversitesi ve İTÜ’de birer yıl araştırma görevliliği sonrasında 1985’te ABD’ye Yüksek Lisans ve Doktora öğrenimi için gitti. 1992-2003 arasında Suudi Arabistan, ABD ve Kanada’da çeşitli üniversite ve kurumlarda öğretim üyesi, araştırmacı olarak görev yaptı. 1997’de Uçak Elemanları ve Malzemesi dalında Doçentlik unvanı aldı. 2003 sonunda Eğitim Başkanı olarak THY’ye girdi. 2005’te Teknik’ten sorumlu Genel Müdür Yardımcısı oldu. 2013 yılında profesörlük unvanı aldı. 12 Nisan 2014’te Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na atandı.

BÜYÜK GÖÇ BELGESEL OLACAK

Haberin Devamı

Silahların efendisi

THY, 29 Ekim’de açılacak İstanbul’un yeni havalimanına taşınmasının belgesel haline getirilmesi için National Geographic ile görüşmelere başladı. Olumlu sonuç alındığında, dünyanın en büyük göçlerinden bir olacak taşınma başından sonuna, gece-gündüz çekilecek... Hikâye Atatürk Havalimanı’ndan başlayacak ve yan yana konulduğunda 300 kilometre uzunluğunda oluşacak 5 bin TIR’lık konvoy zaman zaman animasyonlarda anlatılacak. 10 bin yer hizmet aracı ve malzemesi ile biri 44 ton ağırlığında olan uçakların çekildiği push-back araçları filmde yer alacak. 7 fil ağırlığındaki bu cihazlar dışında havadan taşınma, uçakların Atatürk Havalimanı’ndan kalkıp sefer dönüşü yeni havalimanına inişleri ilginç görüntülerle anlatılacak. Anlaşma sağlandığında binden fazla televizyon kanalında yıllarca gösterimde olacak.

 

Haberin Devamı

BİZİM UÇAK GELİYOR

Silahların efendisi

2030 yılından itibaren kademeli olarak F-16 uçakları Türk Hava Kuvvetleri envanterinden çıkarılacak. Yerine Milli Muharip Uçağının (MMU) yani yerli savaş uçağının görev alması hedefleniyor. 55 bin feet yüksekliğe çıkabilecek, ses hızının iki kat üstünde yani 2 Mach süratinde uçabilecek. Türkiye dünyada ABD, Rusya ve Çin’den sonra 5. nesil bir muharip uçağı üretebilecek alt yapı ve teknolojiye sahip ülkeler arasında yer alacak. Ana sözleşme, SSB ile 5 Ağustos 2016 tarihi ile imzalandı. Projede Ana Yüklenici TUSAŞ ve tüm paydaşlar ile birlikte heyecanla çalışmalar sürdürülüyor. TUSAŞ ile İngiliz savunma devi BAE Systems arasında MMU’nun  geliştirmesine yönelik anlaşması 25 Ağustos 2017’de imzalandı.

 

Yazarın Tüm Yazıları