İşte kabin Oscar’ları

Ne yeni uçaklar ne de havalimanındaki farklı hizmetler... Yolcuya en çok dokunan ‘kabin’. Havayolları, son yıllarda farklılaşan teknolojilerle yolcuları kendine çekmeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

Yolcuların uçaklarda hayatlarını kolaylaştıran, teknolojik yeniliklerin önünü açan ‘Kristal Kabin Ödülleri’nde bu yıl farklı tasarımlar öne çıktı. Hamburg’da gerçekleştirilen Kabin İçi Ekipmanları Fuarı’nda verilen ödüllerde 18 ülkeden 95 proje yarıştı.

Kabin konsepti, kabin sistemleri, elektronik sistemler, çevreci ve sağlıklı kabin, yapısal, üniversite, hayali konseptler ve yolcu konforu
dallarında verilen ödüllerde dünyanın önde gelen tasarımcı, imalatçı ve üniversiteler en iyi olabilmek için rekabet içindeydi.

 

İŞTE ÖDÜLLER

 

En iyi kabin tasarım konsepti

 

Geçen yılın kabindeki en büyük atılımı, Birleşik Arap Emirlikleri’nin milli havayolu Etihad’ın first class’ı oldu. Airbus A380 ve Boeing 787’deki ‘First Apartment’ konsepti, yolculara iş jetinin özel alanını yolcu uçağında sundu. Acumen Design Associates şirketinin tasarımı olan bu konsept, yolcu uçaklarının lükste üst sınırı oldu.

 

Haberin Devamı

Kendi kendini temizleyen tuvalet

 

Boeing ödülü kendi kendini temizleyen tuvalet ile kazandı. Yolcu çıktıktan sonra tuvalet ultraviyole ışığı ile mikropları öldürüyor. Yapılan sistem, mikropların yüzde 99,8’inin ultraviyole ile temizlendiğini ortaya koyuyor. Boeing mühendislerinin geliştirdiği sistem, havacılık otoritelerinden sertifika aldıktan sonra uçaklarda kullanılmaya başlayacak.

 

100 çeşit ışık

 

B/E Aerospace’in uçak kabinleri için geliştirdiği LED aydınlatma sistemi kabin Oscar’ı aldı. Kabindeki detayları ortaya çıkaran ışıklandırma sistemi, yolcuları uzun uçuşlarda oluşan saat farkına da alıştırıyor. Uçakta kabin memurları 100’ün üzerinde farklı ışıklandırma
sistemini seçebiliyor.

 

En iyi elektronik sistem

 

Haberin Devamı

Lufthansa Teknik’in ‘BoardConnect Portable’ projesi ödül yarışında ipi göğüsledi. Kabinde internet veya kablosuz ağ bağlantısı hizmeti veren sistemler ciddi bir ağırlık oluşturuyor. Lufthansa Teknik, geliştirdiği sistem ile ağırlığı önemli oranda azalttı ve sistemi daha kullanışlı hale getirdi.

 

Materyal ve komponent

 

Amerikan Sekisui SPI şirketinin geliştirdiği yeni nesil kabin kaplama sistemleri istenilen logo ve şeklin daha kolay uygulanmasına imkân sunuyor. Thermoplastik yüzeylere havayolunun istediği logo veya resimler özel bir yazıcı ile basılabiliyor.

 

Yolcu konforu programı

 

Rebel.Aero şirketinin ekonomi sınıfı için geliştirdiği, katlanabilen ve daha fazla bacak aralığı sunan koltukları ödül aldı. Geçen yıllarda çok tartışılan bu koltuklar istek doğrultusunda farkı pozisyonlara getirilebiliyor. Havacılık otoriteleri sistemin nasıl uygulanacağı konusunda
çalışmalar yapıyor.

 

Haberin Devamı

En iyi tasarım yapan üniversite

 

Delft Teknoloji Üniversitesi kabindeki koltuk başlıklarıyla ilgili yaptığı projeyle ödül aldı. Ekonomi koltuğunda otururken uyumayı işkenceden çıkarıp keyifli bir hale getiren başlıkta kafanızı istediğiniz yere yaslayabiliyorsunuz.

 

Hayali konseptler

 

Zodiac Aerospace’in geleneksel uçak kabinlerinden çok farklı olarak yolcuların uyku, yemek ve toplantı için farklı mekânları kullandığı Lifestyle Kabin
Tasarımı bu ödüle layık görüldü.

Yazarın Tüm Yazıları