Barınaktan nasıl köpek sahiplenilir

Bireysel ya da aile olarak bir köpeğe yuvanızı açmaya ve yaşam boyu onun sorumluluğunu üstlenmeye karar verdiyseniz, barınaklar birbirinden güzel yüzlerce köpeğin bulunması açısından ilk adres olmalıdır.

Haberin Devamı

Barınaklardan köpek sahiplenmede dikkat edilmesi gereken unsurları ve prosedürü şu şekilde sıralamak mümkündür.

- Öncelikle hayat ritminize, çalışma saatleri ve şekline bağlı olarak yavru ya da yetişkin bir köpeği mi edinmelisiniz? Buna karar verirken yavru köpeğin daha sık ilgi gerektirdiğini dikkate almalısınız.

- Bağlı bulunduğunuz il ya da ilçedeki belediye veya sivil toplum örgütlerinin barınaklarını tespit etmelisiniz.

- Dostunuzu edinmek hedefli yapacağınız barınak ziyaretine geniş bir zaman ayırıp aceleye getirmemelisiniz.

- Barınağı dolaşırken fikir edinmek ve var olan köpekler hakkında bilgi almak için sorumlu olan kişilerden size eşlik etmesi için yardım istemelisiniz.

- Dostunuzu seçtikten sonra sahiplenmek için gerekli olan işlemleri tamamlayarak barınaktan ayrılmalısınız.

Haberin Devamı

- Sahiplenmeye giderken yetişkin bir köpek olacaksa tasma ve kayış, yavru bir köpek olacaksa taşıma kabını yanınızda götürmeyi unutmamalısınız.

- Barınaktan çıktıktan sonra ilk adresin evinize yakın noktadaki bir veteriner kliniği olması gerekir. Dostunuzun sağlık kontrollerini yaptırarak herhangi bir sağlık desteğine ihtiyacı olup olmadığının tespit edilmesi, önlem amaçlı paraziter uygulamalarının yapılması ve eve gelmeden ilaçlı bir yıkama ile temizlenmesi doğru olacaktır.

- Yeni ortamına gelen bir barınak köpeğinin oryantasyon için zamana ihtiyacı olacağını unutmayarak birkaç gün gözlem yapıp alışması için rahat bırakmalısınız.

- Onu sık sık gezintilere çıkararak yaşayacağı çevreyi koklayarak tanımlamasına ve kendini güvende hissetmesine yardımcı olun.

- İlk zamanlarda yoğun kural ve eğitim kurgularına tabi tutmaya çalışarak strese sokmayın, zamana yayın.

- Durumu yönetmek konusunda kendinizi yetersiz ya da eksik hissediyorsanız profesyonel destek alın.

Doğru adımlar attığınız taktirde barınaktan bir cana aile olduğunuz ve kısa sürede size alışıp uyumlanan bir dost edindiğiniz için kendinizi mutlu ve şanslı hissedeceksiniz.

Yazarın Tüm Yazıları