Muasır medeniyet zamanı

CUMHURİYET 100. yılına yaklaşıyor. Gelecek yıl 29 Ekim’de çok önemli bir yıldönümünü idrak etmiş olacağız.Devletlerin hayatında bir asır çok uzun bir süre sayılmaz. Kurucu irade devletin varoluşunu müslüman bir payda üzerinden tariflemişti. Zamanın ruhu çok kültürlü bir nüfus kompozisyonunun devamına geçit vermemişti.

Haberin Devamı


Cumhuriyet etnistik bir tutumla ümmet yerine millet anlayışı ile “laiklik” ilkesi üzerinden yapılanmıştı.
Çok partili hayata geçişle birlikte ülke yönetiminde baskılanan kesimler de giderek artan ölçüde söz sahibi oldu. Hesaplaşmalar karşılıklı görüldü denilebilir.
Şimdi Cumhuriyet ikinci yüzyılına hazırlanıyor. Atatürk “muasır medeniyet” seviyesini hedef göstermişti. Bu ülkü, demokrasinin ve temel insan haklarının içselleştirildiği, hukukun üstünlüğün hayatın her alanına sindirildiği, toplumun “ahlak” kabulünün “düzgün ve iyi insan” esaslarına göre, adeta “su içer” gibi yaşandığı, uluslararası toplumun saygın bir üyesi olarak imrenildiğimiz, maddi ve kültürel zenginlik, çevresel duyarlılık ve hoşgörü çıtalarında en üst seviyelere ulaştığımız, mutlu insanlar diyarı bir ülke seviyesini işaret eder.
İlk 100 yıl içinde bu beklentiler sınırlı gerçekleşmiştir.
Bugün geldiğimiz yer, 1920’lerin ülke koşulları nazara alındığında yine de bir başarı öyküsüdür. Her şeye rağmen, küllenmiş gözükse de “Cumhuriyetin kazanımları” gözardı edilemez. 100 yılda pek çok yapılmayacak hata yapıldı, toplumsal maliyeti yüksek tecrübeler edindik. Şimdi akıllı olma zamanıdır. Kaybedilmemesi gereken koca bir ikinci yüzyıl önümüzde duruyor. Türkiye artık her türden “vasat”lığa imkân tanımamalıdır. İkinci yüzyılımızın barışçı, özgür ve keyifli bir toplum olma kararlılığının başlangıç noktası olmasını diliyoruz.

-------------

Haberin Devamı

İKİNCİ YÜZYIL EKONOMİ MANİFESTOSU

BU ülkenin ikinci yüzyılında, sadece “insan” odaklı referansları esas alarak, alt kimlik kayırmacılığından uzak, teknolojik gelişmelerin hayatımızda yaratacağı gelişmelerin idrakinde bir kapsamlı yeniden yapılanmaya ihtiyacı var. Bu silkelenmenin ekonomik boyutu 99 yıl öncesinde düzenlenen “İzmir İktisat Kongresi” gibi, aynı etkileri yaratacak bir kongre çabasını anlamlı kılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu amaçla çok kapsamlı bir “İkinci Yüzyıl İktisat Kongresi” çalışmalarını sürdürüyor.
Geçen yüzyılda olduğu gibi, “tüccar, sanayici, işçi, köylü” temsilcileri ile geçmişimizi, geleceğimizi, doğamızı, birbirimize olan ilişkilerimizi kapsayan, adeta bir özeleştiri ve çözüm platformu oluşturularak bir ekonomik manifesto oluşturma amaçlanıyor. 2023 Şubat ayına kadar sürecek çalışmalara çok sayıda ulusal ve uluslararası uzman ve iş örgütlerinin katkılarıyla ikinci yüzyıla dair bir yol haritasının oluşturulması ve uygulayıcıların istifadesine sunulma hedefleniyor. Bu çerçevede; TOBB, TÜRKOFED, TUSİAD, İşçi ve İşveren Sendikaları başta olmak üzere ülkemizin üst düzey STK’ları bu projenin bileşenleri olarak katkılarını esirgemiyorlar. Çok değerli bulduğumuz bu zor proje için Tunç Soyer ve ekibine başarılar diliyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları