Kent cazibemiz yükseliyor

 BAZI konular netamelidir, inandığınız görüşleri açıkça paylaşamazsınız. Toplum münevverleri bile bu neviden konulara kendilerini ihtiyaten kapatırlar. Hani, milli ya da dini mevzulardan söz etmiyoruz. Bu tip konularda aykırı yaklaşım “az demokrasili” ülkelerde zaten tam anlamıyla “cızz”dır. Konumuz daha masum ve kısıtlı bir alanla ilgili.

Haberin Devamı

 

Balçova’da feribot iskelesinin karşısında açılan İstinye Park’a hemen her gidişimizde şaşkınlıkla karışık hayranlığımız artıyor. Medyaya yansıdığı kadarıyla 450 milyon dolara mal olmuş bu kompleks yapının her santimetrekaresi müthiş bir özenle oluşturulmuş. Şimdi bu gözlemimize gelecek itiraz bellidir. “AVM’ler kent kimliğini yok eder, esnaf olumsuz etkilenir, rant, peşkeş, hayrola....” Açık gerçek; bu yerler nezih, kurumsal ve belirli bir kalite çıtasının üstünde oluşturulmuş organizasyonlardır.
Yazının amacı bir AVM güzellemesi yapmak değil. Bu yapılara makul ve insaflı bakılması gereğini vurgulama yanında kent ekonomisine katkı anlamında üstlendikleri önemli role işaret etmek. Kent ekonomisinin canlandırılması konusuna gelirsek; Kruvaziyer turizmin hareketlenmesi evvel emrinde, kent içi cazibenin artmasıyla mümkündür. Büyükşehir Belediyesi; Sakin Şehir Metropol (Cittaslow Metropol), Terra Madre gibi dünya çapında bilinen markalaşmış kültürel kodları kente kazandırmaya çalışırken, öte yandan; temiz körfez, otantik Kemeraltı ve benzeri projelerle bir gelişmişlik standardı oluşturmaya çalışıyor. Kentin yakın turistik beldeleri, Kuş Cenneti, flamingolarımız, bisiklet yolları, Agora, ortaya çıkartılan antik tiyatro, İKSEV’in etkinlikleri... Hemen hepsi turistlerin ilgi ve merakını tetikleyecek unsurlar.
Tabii ki tüm bunları bütünleyen gastronomik zenginlik, yerel lezzetlerin yanında yüksek puanlı restoranlar ve nihayet otantik Kemeraltı ve nitelikli alış-veriş merkezleri bahse konu bütünün tamamlayıcı parçalarıdır.
Hele bir de tertemiz körfez hayali gerçekleşirse İzmir kent cazibesi bambaşka bir lige taşınacaktır.

 

Haberin Devamı

ESİAD’DA GÖREV DEĞİŞİMİ

ÇEŞME’de bir eylül ayı etkinliği ile ESİAD 30. yıldönümünü kutladı. Ege Sanayici ve İşinsanları Derneği İzmir sivil toplum hayatında her daim önemli bir rol oynamıştır. Türkiye’de SİAD’lar, bilindiği üzere federasyon ve konfederasyon üst yapılanmalarıyla bu ülkenin en örgütlü iş organizasyonunu oluşturmuşlardır. Bu anlamda ESİAD, kendisi gibi derneklerle beraber BASİFED’in (Batı Anadolu Sanayi ve İşinsanları Federasyonu) altında, BASİFED de ülke çapındaki federasyonlarla birlikte TÜRKONFED çatısı altında konuşlanmışlardır.
Sözünü ettiğimiz etkinlik akşamının bir diğer özelliği de ESİAD Başkanı sevgili Mustafa Karabağlı’nın, sivil toplumun bir başka mecrasında görev alma hedefiyle başkanlık görevinden istifa etmesi üzerine yapılan uğurlamaydı. Karabağlı görev yaptığı süre boyunca, yönetim kurulu arkadaşları ile birlikte müthiş bir sinerji yarattı. Bu anlamıyla ESİAD’ın unutulmaz başkanları arasında yerini aldı. Şimdi yeni Başkan Sibel Zorlu, ESİAD’ın ilk kadın başkanı olarak ülkenin en kritik döneminde kaptanlığı teslim aldı.
Karabağlı ve Zorlu’ya başarılar diliyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları