‘Kadın liderliğinde dünyayı değiştiriyoruz’

Türkiye’de kadın odaklı ilk ve tek yatırım platformu Arya’yı kuran Ahu Büyükkuşoğlu Serter, kadın liderliğinde dünyayı dönüştürme vizyonuyla çıktıkları yolda bugüne kadar 15 girişime 3,5 milyon dolardan fazla yatırım yaptıklarına dikkat çekti. “En iyi bildiğim iş; girişimcilik, yeni iş geliştirmek ve para kazanmak,” diyen Serter, motivasyon kaynağını, “Bu hayatta hepimizin olmaz diyenlere değil; yeterince çalışır, inanır ve peşinde olursanız nasıl olunacağını gösterenlere ihtiyacımız var” şeklinde özetledi.

Haberin Devamı

‘Kadın liderliğinde dünyayı değiştiriyoruz’
Ahu Serter ile Bursa’da düzenlenen Gücümüz Eşitliğimiz Zirvesi söyleşisi sonrası bir araya geldik. Serter, Arya Kadın Yatırım Platformu ile hem kadın ortaklı, kadın istihdamını artırıcı girişimleri desteklediklerini, hem de daha fazla kadının bu tür şirketlere yatırım yapmasını hedeflediklerini anlattı. Yakın zamanda açtıkları Bursa şubesi ile de potansiyeline güvendiklerini belirten Serter, Bursalı kadınlardan beklentilerinin yüksek olduğunun altını çizdi.

Önce otomotivci, sonra girişimci ve yatırımcı olmak diye özetlediğiniz iş hayatınızda, öncelikle sizi seri bir girişimci olmaya iten şey neydi?
Daha fazlasını öğrenme, deneyimleme ve sahip olduklarımızı farklı insanlarla paylaşma arzusu diyebiliriz.
“Hayır” ve “olmaz” kelimeleri belki de girişimcilerin fikirleri için en sık duyduğu şeyler arasında. Sizin için bu iki kelime ne anlam ifade ediyor?
Kelimeler tek başlarına anlam ifade etmiyor esasen; bunları kimin, hangi gerekçelerle söylediği de çok önemli. Bir işe başlamadan önce her söyleneni dinlemeli fakat cebimize koyacaklarımızı iyi seçmeliyiz. Bir kişi için “Hayır” olan, bir başkası için “Evet” olabilir. Hangisinin kendimize uygun olacağını bilmek, kişisel bir yetkinlik.

Haberin Devamı

“OLMAZ” DENİLMESİ MOTİVASYON KAYNAĞIM

‘Kadın liderliğinde dünyayı değiştiriyoruz’
Siz kendinizi ezber bozan biri olarak tanıtıyorsunuz. Bu anlamda hangi özellikleriniz ön plana çıkıyor?

Liderlerin sürekli kendini yenilemesi çok önemli, önemlinin ötesinde artık çok gerekli. Kendime ve yaptığım her işe yenilik katma peşindeyken; her zaman öğrenmeye açık biri olarak, her öğrendiğimi kendi hayatıma ve işime nasıl hizalarım ve bununla nasıl fark yaratırım diye düşünerek hareket ediyorum.

Bu özelliğinizin kariyer yolculuğunuzda size neler kazandırdığını düşünüyorsunuz?
İnsanların “olmaz” dediği konuların, aslında yeterince çalışır, inanır ve peşinde olursanız nasıl olacağını gösterebilmek benim için en büyük motivasyon kaynağı. Çünkü bu hayatta hepimizin olmaz diyenlere değil nasıl olduracağımızı anlatanlara ve bu konuda ilham verenlere ihtiyacımız var. Yenilikçi bakış açısı ve başarmak için elinden gelenin en iyisini yapma arzusu öncelikle benim için ve sonra çevremdeki herkes için bir ilham kaynağı olduğuna inanıyorum.

Haberin Devamı

AİLEM ÖNÜMÜ HİÇ KESMEDİ

Aile şirketinizde başlayan iş hayatınızda babanızı rol model olarak sık anlatıyorsunuz. Kendinizi aile anlamında şanslı görüyor musunuz?
Tabii ki, çok şanslı buluyorum. Çünkü başarımın ardında; en başta güçlü, ayakları yere basan, gözü gökyüzünde olan, ne istediğini bilen bir birey olmamı sağlayan, bana yol gösteren ancak farklı yollara sapmak istediğimde de önümü kesmeyen, hayal kurmanın harika bir şey olduğunu ve bu hayalleri gerçekleştirmek için bir dolu fırsat olduğunu anlatan rahmetli annem ve sevgili babam var.

ARYA, KADIN ODAKLI İLK YATIRIM PLATFORMU

‘Kadın liderliğinde dünyayı değiştiriyoruz’
Aktif bir yatırımcı olarak Arya Kadın Yatırım Platformu’nu kurmaya nasıl karar verdiniz?

En iyi bildiğim iş girişimcilik, yeni iş geliştirmek, para kazanmak. O zaman öyle bir şey yapayım ki başarılı, motive, güçlü kadınları bulup; onlara hem para, hem de işlerini büyütmeleri için ihtiyaç duydukları her ne ise, onları veren ortaklar bulayım, bu kadınları büyütelim, onlar da başka kadınları büyütsünler diye, en küçük kızımın isminden esinlenerek 2013 yılında “Arya Kadın Yatırım Platformu”nu kurdum.
Bir sonraki adımını planlayan profesyonel kadınlar, kadın-erkek dengesinde kurulmuş start-up’lar ve yatırımcılığı öğrenmek isteyen kadınlar için Arya birbirinden farklı değer önergeleri sunuyor.

Haberin Devamı

Arya’nın diğer yatırım platformlarından farkı ve hedefi nedir?
Arya bir STK ya da bir dernek değil, bir sosyal girişim. Ve sosyal bir girişim olarak Türkiye’de kadın odaklı ilk yatırım platformuyuz. Kadın liderliğinde dünyayı dönüştürmek vizyonuyla hareket ediyoruz. Arya’nın etkisini artırmak üzere kendilerine meydan okuyan kadınların, farklı sektörlerden, başarılı girişimciler ve üst düzey profesyonel liderlerin; aile, özel ve iş hayatları konusunda birbirlerinden destek aldığı, gizlilik ilkesinin esas olduğu, bir araya geldiği Challenge Club’ları kurduk. İstanbul, Kocaeli, İzmir, Bursa, Amsterdam, Londra, International olmak üzere dünyanın birçok yerinde 13 chapter’da Arya’lı kadınları vizyonumuz doğrultusunda bir araya getirdik.

Haberin Devamı

İSTİHDAM HEDEFLİYORUZ

‘Kadın liderliğinde dünyayı değiştiriyoruz’
Aynı zamanda hem kadın ortaklı, kadın istihdamını artırıcı girişimleri destekliyor hem de daha fazla kadının bu tür şirketlere yatırım yapmasını hedefliyoruz. Bu yolculuğumuzda en başından beri Türkiye İş Bankası’nın arkamızdaki desteği hiç eksilmedi, Türkiye İş Bankası ile birlikte kadına yatırımı artırarak devam ettirmeyi planlıyoruz.

Şirketlerin ekonomik büyümesi noktasında kadın istihdamı ile bağlantısı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bugün en gelişmiş ülkelerin, en başarılı şirketlerin kadınlar tarafından yönetilmesi bir tesadüf değil. Dünyadaki servetin büyük bir çoğunluğu da kadınların elinde. Kadınların iş hayatına tam katılımlarıyla birlikte ekonominin daha iyi gideceği gerçeği tüm istatistiklerde görüyoruz. Esasen Atatürk’ün bir sözüyle bunu çok daha kolay açıklayabiliriz:
”İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan oluşur. Mümkün müdür ki, bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünlüğü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki, bir cismin yarısı toprağa zincirlerle bağlı kaldıkça öteki kısmı göklere yükselebilsin.”

Haberin Devamı

3,5 MİLYON DOLARI AŞKIN YATIRIM

Bu zamana kadar yapılan yatırım değeri nedir?
Bugüne kadar 15 girişime 3,5 milyon dolardan fazla yatırım yaptık. Bunun sadece 1,5 milyon dolarını ise bu yıl içerisinde kapattık. Bugün Türkiye’nin en büyük melek yatırım ağlarının yaptığı yatırım tutarı ile neredeyse aynı yatırım oranımız.

Desteklediğiniz örnek bir girişim hikâyesini dinlemek isteriz?
Yatırım yaptığımız girişimlerin hepsine ayrı ayrı önem veriyoruz. İlk kez 2018 yılında yatırım yaptığımız TutumluAnne girişimimiz, 4 turda Arya’dan en fazla yatırımı alan girişimlerimizden biri, bugün sürdürülebilir bir marka olarak dönüşümlerini de destekliyoruz. Girişimlerimizin hem yatırım turlarında hem de yatırım sonrası yolculuklarında yanlarında oluyoruz.

Bu platforma katılmak için belli kriterler var mı?
Kendini geliştirmek, birbirinden öğrenmek, kendindekileri öğretmek, parlatırken parlamak isteyen ve dünyanın kadın liderliğiyle daha iyi bir yer olacağına inanan her kadın bizim kriterlerimize uygun aslında. Kadın girişimciliğinin sürdürülebilir olmasına katkıda bulunmak, yatırımcılığı öğrenmek isteyen kadınları Arya’nın bir parçası olabilirler, aryawomen.com web sitesinden detaylı bilgi alabilirler.

BURSALI KADINLARDAN BEKLENTİMİZ YÜKSEK

‘Kadın liderliğinde dünyayı değiştiriyoruz’
Ve şimdi Bursa’dasınız? Bu oluşum ve hedefleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

Hem başarılı hem de kendilerine meydan okuyan iş kadınlarıyla kurduğumuz kulüplerden bahsetmiştim. Bursa’da aynı şekilde farklı sektörlerden birbirinden değerli birçok iş kadını var, iş birliği yaptığımız birçok başlık var. Bursalı kadınların potansiyeline inancımız tam ve dolayısıyla onlardan beklentimiz yüksek. Pek çok girişimciye hem yatırım hem de iş bilgisi anlamında destek verebilir, kendilerini Bursa’nın, hatta Türkiye’nin dışına çıkarabilmek için Arya’dan destek alabilirler. Bu yıl DeriDerim Kurucusu Berna Aşıroğlu’nun başkanlığı ile Bursa’da da bir chapter açtık ve dünyayı dönüştürme vizyonu etrafında bir araya getirdik. Hedefimiz daha fazla kadını bu farkındalık etrafında toplamak, kadınların ekonomiye katılımını artırmak ve kadın girişimciliğinin sürdürülebilir olmasını sağlamak.

Yazarın Tüm Yazıları