Projelerin üstüne GES santrali

Osmangazi Belediyesi, faaliyete geçirdiği projelerin üstünü güneş panelleri ile kaplayarak, temiz enerji elde ediyor.

Haberin Devamı

Aynı zamanda sıcak su ihtiyacını da karşılıyor. Başlattıkları yatırımı “doğaya saygılı hizmet modeli” olarak yorumlayan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Günümüzde enerji, dünyanın ve insanlığın en hayati ihtiyaçlarından biri haline gelmiştir” dedi.
Projelerin üstüne GES santrali

Yıllık enerji giderlerinin artması nedeniyle yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapan Osmangazi Belediyesi, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi ve Veysel Karani Mahallesi’nde inşa edilen modern kurban satış kompleksinin çatısına güneş enerjisi santrali kurdu. Kurban satış alanının çatısının üzerinde toplam 20 bin metrekarelik alana toplam 4016 adet güneş paneli yerleştiriliyor. Kurulan santral, günlük 1000 kWa üretim kapasitesine sahip olacak. Bu santral sayesinde, yılda ortalama 1 milyon 650 bin kWh (kilo Watt saat) enerji üretilecek. Üretilen elektrik enerjisinin yıllık yaklaşık 2 milyon 600 bin TL getirisi olacak. Ülkemizin yerli ve yenilenebilir kaynaklarının değerlendirilmesine önemli katkı sağlayacak olan Güneş Enerji Santrali sayesinde, fosil yakıtlara göre 1.155 ton karbondioksit sera gazının atmosfere salınımı engellenmiş olacak ve yaklaşık 57 bin 750 ağaç doğaya kazandırılmış olacak.

Haberin Devamı

SICAK SU DA ELDE EDİLİYOR

Projelerin üstüne GES santrali

Osmangazi Belediyesi, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nin de çatısına güneş enerji panelleri ve sıcak su panelleri yerleştirdi. Çatıda yer alan 10 sıcak su paneli 80 kWa sıcak su sağlıyor. Elde edilen sıcak su bina müze içerisindeki musluklara veriliyor. Fazladan sıcak su ise müzenin ısıtma sistemine aktarılıyor. Müzenin üzerinde yer alan 50 güneş paneli ise günlük 17 kWa üretim kapasitesine sahip. Yıllık yaklaşık 55 bin TL’lik enerji üretimine sahip olan güneş panellerinden üretilen enerji, müzenin enerji tüketiminde kullanılıyor.

DOĞAYA SAYGILI HİZMET MODELİ

Haberin Devamı

Başlattıkları yatırımı “doğaya saygılı hizmet modeli” olarak yorumlayan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Günümüzde enerji, dünyanın ve insanlığın en hayati ihtiyaçlarından biri haline gelmiştir. Artan talepler ve bu talepleri karşılamak için geliştirilen üretim süreçleri sebebiyle enerjiye ve enerji kullanımına olan ihtiyaç da artmaktadır. Küresel iklim değişikliği ve çevre problemlerine sebep olmasıyla fosil yakıtlar kritik bir problem oluşturmaktadır.

Projelerin üstüne GES santrali

Fosil yakıtlar, sonsuz kaynaklar değildir ve tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Fosil yakıtların enerji üretiminde kullanılmasıyla oluşan sera gazları sebebiyle hem iklim değişimi hem de çevre dengesi bozulmaları gözlenmektedir.

Haberin Devamı

Fosil yakıt kaynaklarının sınırlandırılıyor olması, enerjinin kullanılabilirliğinin garanti edilmesi için enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesini gerektirmektedir. Osmangazi Belediyesi olarak geliştirdiğimiz örnek projelerle yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapıyoruz. Kurban pazarı ve Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde yer alan güneş enerji santralleri, tesislerimizin enerji ihtiyacını karşılarken, hem ülkemize hem de belediyemize milyonlarca liralık katkı sağlamış olduk” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları