Köpekleri artık tanıyoruz

Köpeklerin karşı konulamaz bakışları ve ifadeleri bizi hep can evimizden vuruyor. Buna alıştık. Ama hangi bakış ne ifade ediyor, bunu da bilmemiz gerekiyor. Floraglades Vakfı’nın yaptığı araştırmada, 105 kişiye üç farklı cins köpeğin fotoğrafları gösterildi. Kişiler, köpeklerdeki mutluluk, üzüntü, merak, korku, iğrenme ve öfke duygularını doğru şekilde anlayabildiler. Florida Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi’nde görevli Profesör Harris Friedman, “Bulgularımız, insanların köpeklerinin yüz ifadelerinden duygularını doğal olarak anlayabildiklerini gösteriyor” diyor. Araştırmayı yöneten Dr. Tina Bloom da “Köpeklerle bu kadar uzun süre yaşadıktan sonra onların duygularını anlayabilmemiz mantıklı” ifadesini kullanıyor.

Haberin Devamı

Gelelim sonuçlara: En kolay tespit edilen duygu, vakaların yüzde 78’inde doğru tespit edilen öfke oldu. Mutlu köpek fotoğraflarında, yüzde 75 civarında doğru tanı konuldu. Üzüntüyü de aynı oranda yakalayabildi insanlar. İğrenme ifadesi yüzde 51, korku ifadesi yüzde 55, meraklı, şaşkın ifadesi yüzde 49 oranında tespit edildi.

Köpekleri artık tanıyoruz

Araştırmada Doberman, Belçika çobanköpeği cinsi Malinois ve Afrika kökenli av köpeği Rhodesian Ridgeback kullanıldı. İfadeleri en kolay anlaşılan Malinois oldu, Doberman ise ikinci sırada yer aldı. Bunlar, köpeklerin dertlerini anlayabilmemizi sağlamak adına güzel gelişmeler.

Haberin Devamı

Köpekleri artık tanıyoruz

 ‘DÜNYANIN EN GÜZEL ARABİSTANI’ OLABİLİR Mİ

Turgut Uyar’ı saygıyla anarken, muhteşem eserinin adını bu haber için dönüştürerek kullanıyorum. Suudi Arabistan’dan takdirle karşılayabileceğimiz bir haber: Riyad’da kediler için beş yıldızlı otel açılmış. “Betoya Pets Hotel”, ilk beş yıldızlı otel olarak kayda geçmiş. Evcil hayvanlarını bırakanlar, mobil uygulama üzerinden kedilerin sağlık durumunu da takip edebiliyorlar. Otelin sahibi Hüda El Otaibi, “Burası kediler için bir tatil köyü gibi olacak ve huzur sağlayacak” diyor. Halihazırda otelde 20’den fazla kedi konaklıyor.

Köpekleri artık tanıyoruz

KEDİLERİN İLGİNÇ 4 ÖZELLİĞİ

PAZARTESİ günü, Dünya Kedi Günü’nü eda ettik biliyorsunuz. Bu vesileyle kedilerin enteresan 4 özelliğini aktarayım. Siz de şaşırın.

1) Kediler, kıl köklerine bağlı küçük erektör kasları sayesinde tüyleniyorlar. Bunun sonucunda, sırtlarını kambur hale getirip tıslayarak düşmanlarına gözdağı verebilirler.

2) Kediler, köpek ve atlardan farklı olarak, önce bir taraftaki ön ve arka bacaklarını, ardından diğer taraftaki ön ve arka bacaklarını hareket ederek yürür ve koşarlar. Sadece deve ve zürafalar bu şekilde hareket eder.

Haberin Devamı

3) Kedilerin esnekliği malum. Bunun sebebi omurlarının insanlardaki gibi bağlar yerine kaslar tarafından bir arada tutulması. Bu sayede kedinin sırtı esneyebilir veya büzülebilir, yukarı doğru kıvrılabilir veya omur çizgisi boyunca salınabilir.

4) Kediler çoğunlukla gece yaşayan hayvanlardır. Bunu evini kediyle paylaşan herkes deneyimleriyle öğrenmiştir. Kedinin gözünün retinası, guanin kaplaması nedeniyle ışığa karşı çok hassastır ve gözün geceleri güçlü ışık altında parlamasına neden olur.

Köpekleri artık tanıyoruz

Takip önderisi
KEDİ KÖPEK PATİSİ

BU hafta takipten çok gününüzü şenlendirecek bir aktivite önereyim. Google’da aramaya, “kedi” veya “köpek” yazarak yaptığınız aramada, çıkan sayfa sürpriz içeriyor. Köşede kedi ya da köpek patisi çıkıyor, önce patiye, ardından ekranın herhangi bir yerine tıkladığınızda, pati izi görüyorsunuz ve onu uzanan kedi veya köpek patisi ve sesi takip ediyor. Deneyin, hoşunuza gidecek, eminim.

Haberin Devamı

Köpekleri artık tanıyoruz

Okur fotosu
OREO’YLA TANIŞIN
OKURUMUZ Yusuf Haim, kedisi Oreo’nun fotoğrafını şu notla paylaşmış: “Oreo, hasta bir yavruydu. Bahçeden aldık, hemen katıldı ailemize. 4 yaşında, ailemizin bireyi olarak beraber yaşıyoruz. Bize her gün moral veriyor. Onu çok seviyoruz.” Oreo’yu kucaklıyorum. Sizden de kedinizin, köpeğinizin fotoğrafını bekliyorum.

NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dunyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

Yazarın Tüm Yazıları